Plan 75 schokkende Japanse film

In Japan is deze week Plan 75 uitgekomen, een film die kijkers schokt en laat nadenken over het grote probleem rondom de vergrijzing.

Regisseur Chie Hayakawa spiegelt de kijker volgens de Telegraaf een Japan voor waarin mensen van 75 jaar en ouder zich via een overheidsprogramma kunnen inschrijven voor euthanasie.

Euthanasie illegaal

Nergens in de wereld is het probleem van vergrijzing zo dringend als in Japan. Van alle Japanners is 29 procent ouder dan 65 jaar. Maar liefst 1 op 5 van deze mensen leeft alleen, waardoor zij last hebben van eenzaamheid en andere mentale gezondheidsproblemen. In het huidige Japan is euthanasie echter illegaal.

De laster voor de familie

Regisseur Hayakawa werd in 2016 voor deze film geïnspireerd door een steekpartij in Tokio, aldus de Telegraaf. Een man vermoordde destijds negentien inwoners van een tehuis voor mensen met een beperking omdat hij “de last voor hun familie” wilde verlichten. Voor een project met het thema ’Japan over tien jaar’ maakte ze een korte film met hetzelfde uitgangspunt: een Japanse samenleving waarin de regering oudere burgers aanbood te helpen met sterven. Later heeft ze deze film uitgebreid tot Plan 75.