Senioren Journaal van dinsdag 8 augustus

Thuis opgesloten, beide liften defect

Oudere bewoners van een appartementencomplex in Heerlen zitten al zo’n week thuis opgesloten. Beide liften zijn defect en dat duurt nog zeker tot donderdag.“Dit is onverantwoord, er zal maar een calamiteit zijn”, zegt de KBO.

Positief Ouder Worden in Flevoland

De GGD Flevoland toert met een ‘positief ouder worden-bus’ door de provincie. “Als het om gezondheid en je sociale omgeving gaat, heb je niet alles zelf in de hand, maar veel ook wél.”

Na het revalideren heel lang wachten

Twee revalidatieartsen beschrijven hoe groot de problemen zijn bij de overdracht naar een verpleeg-/verzorgingshuis of thuiszorginstelling: na reeksen afwijzingen werd pas na negen maanden een permanente verblijfplaats gevonden.

Boete NN voor onjuiste pensioeninformatie

De Autoriteit Financiële Markten heeft een boete van €425.000 opgelegd aan  Nationale-Nederlanden, omdat NN niet-correcte pensioeninformatie heeft verstrekt en heeft nagelaten om deelnemers tijdig wettelijk verplichte informatie te versturen.

Freerunning oefeningen op maat

In Zoetermeer kunnen senioren kennismaken met freerunning. De deelnemers kunnen op maat gemaakte oefeningen verwachten, die bijdragen aan het behoud van soepele spieren en flexibele gewrichten.

Respijtzorg in het hospice

In Noord-Holland bieden twee hospices een vervangende zorgplek aan voor mantelzorgers die op adem willen komen. Niet direct een voor de hand liggende plek. “Voor sommige mensen voelt een hospice niet toegankelijk en soms zelfs akelig.”

Buurtzorg helpt Buurtdokters groeien

Buurtzorg en Buurtdokters bundelen hun krachten. “Op deze manier lukt het om per cliënt minder uren zorg te leveren. Uiteindelijk gaan we van een personeelstekort naar een personeelsoverschot.”

Vooral aan het werk in zorg en transport

“De ouderen van nu zijn veel gezonder dan de ouderen van twintig jaar geleden. Steeds meer werkgevers kijken naar deze doelgroep, vooral in de zorg en de transportsector”, zegt  de voorzitter van MKB Noord.

Hoezo 55+Beurs, ik moet gewoon nog werken

In Den Helder krijgt de 55+Beurs een nieuwe naam: Seniorenbeurs Den Helder. “Er werd vaak opgemerkt dat de naam ‘55+ Beurs’ niet juist is, omdat de meeste senioren van die leeftijd gewoon nog moeten werken.”

Krachttraining om Alzheimer te vertragen

“Dat lichaamsbeweging de kans op dementie verkleint, wisten we al. Maar nu weten we ook welke oefeningen voor ouderen het doeltreffendst zijn.” Hoe krachttraining de progressie van Alzheimer lijkt te kunnen vertragen.