Buurtzorg helpt Buurtdokters groeien

Buurtzorg en Buurtdokters bundelen hun krachten. Buurtzorg investeert 9 ton in Buurtdokters, waarmee Buurtdokters de komende jaren snel kan groeien.

Jos de Blok van Buurtzorg zegt in Zorgvisie: “Buurtdokters is maatschappelijk gedreven. Het is een duurzaam financieel model dat je snel kunt opschalen, net zoals Buurtzorg.”

Wijkverpleegkundige bij de huisarts

Buurtdokters is niet een initiatief van Buurtzorg. Toch hebben de twee organisaties elkaar gevonden op de inhoud. Buurtzorg ziet kansen om wijkverpleegkundigen te laten integreren in de huisartsenpraktijken van Buurtdokters. De piek van de werkzaamheden van wijkverpleegkundigen ligt in de ochtend en de avond. Met een combinatiebaan als praktijkondersteuner bij Buurtdokters, kan Buurtzorg grotere en aantrekkelijkere contracten aanbieden. Bovendien wordt het werk gevarieerder.

Ouderen door de draaideur

Als een gedeeld belang belang met verzekeraars wordt gezien om anders om te gaan met de relatief kleine groep patiënten die hoge zorgkosten maken. Vaak zijn dat volgens Buurtdokters kwetsbare ouderen die via een draaideur rond gaan in het sociaal domein, ggz, wijkverpleging en de huisarts.  De Blok: “Daar fiets je de wijkverpleging bij in met inzet op preventie en reablement. Daar kun je ook de sociale benadering van dementie van Anne-Mei Thé aan toevoegen.”

Van personeelstekort naar -overschot

Zo voeg je een aantal goede concepten samen, zegt De Blok tegen Zorgvisie. “Op deze manier lukt het om per cliënt minder uren zorg te leveren. Uiteindelijk gaan we van een personeelstekort naar een personeelsoverschot.”