Respijtzorg in het hospice

Het vorige week geopende hospice Het Tweede Thuis op Wieringen biedt een vervangende zorgplek aan voor mantelzorgers die op adem willen komen. Het hospice neemt de zorg tijdelijk over waardoor mantelzorgers worden ontlast, meldt NH Nieuws.

Naast het bieden van zorg aan ongeneeslijk zieke mensen die in hun laatste levensfase zitten, zal het Het Tweede Huis ook dienen als respijtadres met geplande zorg. Volgens Marianne Weel, coƶrdinator van de organisatie Mantelzorgvrij, is een hospice niet direct een voor de hand liggende plek. “Voor sommige mensen voelt een hospice niet toegankelijk en soms zelfs akelig.”

Eigen afgezonderd appartement

Toch is het Tweede Thuis niet het eerste hospice dat tegelijk dient als tijdelijk verblijf voor mantelzorgpatiĆ«nten. Hospice De Bregthoeve in Schoorl biedt volgens NH Nieuws sinds 2021 respijtzorg aan. “Ik vertel bij een aanmelding wel altijd dat je op zo’n locatie mensen hebt die in hun laatste levensfase zitten. Al heb je in de Bregthoeve wel een eigen, afgezonderd appartement. In Wieringen is er ook een gemeenschappelijke ruimte, dus hoe dat gaat verlopen, moeten we gaan zien. Je kunt er in ieder geval prachtig wandelen en de omgeving is erg mooi,” aldus Weel.

Het zal van de persoon afhangen

Of een hospice wel een fijne plek is om voor een bepaalde tijd te zitten, was voor Willemiek Dijkhof, bestuurslid van hospice het Tweede Thuis, een belangrijk vraagstuk, vertelt ze tegen NH Nieuws: “We hebben daar uiteraard over nagedacht. Er is een groot appartement speciaal voor respijtzorg en waarbij je uitkijkt door grote ramen over het Amstelmeer. Daar word je zeker niet altijd geconfronteerd met de dood, maar het zal van de persoon afhangen. De een vindt het misschien moeilijker dan de ander.”