Senioren Journaal van vrijdag 7 juni

Helpende handjes via voorzorgcirkels

Den Bosch start na de zomer met ‘de Bossche manier van voorzorgcirkels. ‘Zo’n cirkel bestaat uit mensen die, geholpen door verbinders, bij elkaar wonen (op loopafstand) en elkaar helpen om langer thuis te kunnen blijven wonen’.

Dementie is veel erger dan kanker

‘Kanker verliest het tegenwoordig van dementie:  Nu is alzheimer de meest gevreesde sloper.’ Bij kanker blijf je als mens goeddeels overeind; alzheimer heb je niet, je bent het.

Dienstplicht beter met 67 dan met 17 jaar?

In plaats van een dienstplicht voor jongeren zou ook een dienstplicht voor ouderen kunnen worden ingesteld.’Iedereen die 67 jaar wordt en fysiek in orde is, zou ook een jaar een zinvolle bijdrage kunnen gaan leveren aan onze veiligheid, onze zorg en welzijn.’

Behoefte seks en intimiteit tot op hoge leeftijd

Is de behoefte aan intimiteit en seks alleen iets is voor jonge (gezonde) mensen? Niks is minder waar, blogt een GGD-arts. De vorm kan veranderen, of de frequentie. Maar bij de meeste ouderen blijft de behoefte aan seks en intimiteit bestaan.

Woonstap Westland, meer mogelijk dan je denkt

‘Is jouw huis klaar voor de toekomst, ook als je zorg nodig hebt? Of wil je wel verhuizen, maar zie je op tegen de uitdagingen die daarbij komen kijken? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt’, wordt gemeld vanuit Woonstap Westland.

Leven lang gelukkig werken: oud is goud

Werken met plezier en voldoening in de tweede helft van je loopbaan, hoe doe je dat? Een lector Leiderschap & Duurzaam Werken schreef er een boek over. ‘Oud is nu nog fout. We moeten een omslag maken naar oud is goud.’

Therapie ouderen met persoonlijkheidsstoornis

Zestigplussers met een persoonlijkheidsstoornis, zoals narcisme of borderline, hadden nog geen goede therapie. Die is er nu wél, door onderzoek van wetenschappers in het Universitair Centrum Psychiatrie.

Theatervoorstelling Heet hè

In de voorstelling ‘Heet hè’ van de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten bespreken vijf ouderen hoe zij de koelte bewaren tijdens een hittegolf. ‘Een goed uitgangspunt om met elkaar in gesprek te gaan over de risico’s van extreme hitte.’

Hoop op mijn tachtigste propedeuse te halen

‘Ik koos bewust voor een dagopleiding omdat ik graag tussen de jonge mensen zit. Van hen kan ik leren.’ Hoe iemand op z’n tachtigste aan de hogeschool zijn propedeuse Social Work hoopt te halen.

Model voor verhuizing naar verpleeghuis

De verhuizing van thuis naar het verpleeghuis verloopt vaak verre van optimaal. Onderzoekers hebben een model ontwikkeld waarmee de belangrijkste behoeften van ouderen en mantelzorgers tijdens de verhuizing in kaart gebracht kunnen worden.

Premier met AOW als rolmodel

De carrière van premierskandidaat Dick Schoof (67) is inspirerend voor mensen die langer willen doorwerken. “De echte omslag komt pas als 67-plussers op de arbeidsmarkt voor vol worden aangezien.”