Senioren Journaal van dinsdag 7 juli

Verdriedubbeling tachtigplussers

Nederland wordt de komende dertig jaar grijzer, drukker en diverser. Het aandeel tachtigplussers kan verdriedubbelen, het aantal inwoners groeien tot bijna 22 miljoen en migranten komen in toenemende mate van over de hele wereld. Dat blijkt volgens Trouw uit een onderzoek van demografisch instituut Nidi en de rekenmeesters van het CBS. Ook een zekerheid: in 2050 moeten minder Nederlanders het geld verdienen voor de zorg die jongeren en ouderen nodig hebben.

Oudere eist inspraak bij pensioenzaak

Ouderenorganisaties maken zich grote zorgen over de financiële compensatie voor gepensioneerden. Ze eisen een plek aan tafel bij de pensioenfondsen bij de overgang naar het nieuwe pensioen. Dat zeggen ouderenorganisaties tegen De Telegraaf. “Het kan niet zo zijn dat senioren erop achteruit blijven gaan en met een nog beroerdere startpositie aan het nieuwe pensioenstelsel gaan deelnemen”, aldus Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.

Sociale Benadering Dementie

In ’s-Hertogenbosch-Zuid kregen, tijdens de piek van de coronacrisis, 70 ouderen met dementie een speciaal ontwikkelde tablet. Zo kunnen zij met één druk op de knop deelnemen aan online groepsactiviteiten, beeldbellen met een vertrouwenspersoon en hun naasten, en online verhalen delen. De actie is onderdeel van het project Sociale Benadering Dementie, waarover het Brabants Dagblad schrijft. Het resultaat? Digitale moestuintjes, pianoconcerten en goede één-op-één-gesprekken.

Communitykoken in Den Haag

De Participatie Keuken, van start gegaan direct na het uitbreken van corona, heeft in Den Haag nu 100.000 maaltijden bereid, meldt AD Haagsche Courant.  “Ons volgende project wordt Communitykoken: koks gaan aan de slag in diverse buurtcentra, ouderen kunnen elke woensdag een maaltijd ophalen.”

‘Gesprek met ouderen moet echt anders’

Als er een tweede golf van het coronavirus komt, zegt kandidaat-lijsttrekker Mona Keijzer in het AD, dan “moeten we het gesprek aangaan met ouderen, dat moeten we echt anders gaan doen bij een tweede golf. Mensen die kwetsbaar zijn, hebben echt nog wel een mening over wat ze belangrijk vinden.”

Maatschappelijke opgaven corporaties in de knel

Onder de huidige omstandigheden kunnen woningcorporaties hun maatschappelijk opgaven niet volledig oppakken. Ze komen tot 2035 zo’n 30 miljard euro te kort om voldoende huizen te bouwen, te verbeteren en te verduurzamen. Bestuursvoorzitter Cees van Boven van Woonzorg Nederland zegt: ‘Voor veel corporaties is op korte termijn verruiming van de middelen keihard nodig. Voor de sector in zijn geheel moet er een structurele oplossing komen!’

SlimoTheek van Generatiethuis

Generatiethuis helpt organisaties en gemeenten om een SlimoTheek te starten voor producten die “de veiligheid, de eigen regie en vooral de kwaliteit van leven verbeteren”. In samenwerking  met de gemeente wordt nu een pilot gestart in Groningen Zuid met een keuze uit vijftien producten.

Extra steun bij herstel COVID-19

Ouderen die herstellen na COVID-19 krijgen het komende half jaar extra ondersteuning op afstand, dankzij een nieuw onderzoeksproject van de Hogeschool van Amsterdam, GRZPLUS en HipperTherapeutics. Het herstel van de ouderen wordt intensief gevolgd via draagbare sensoren. Daarnaast kunnen de ouderen beeldbellen met hun zorgverleners.

Proef gratis OV half jaar uitgesteld

De proef voor gratis openbaar vervoer voor ouderen met weinig geld in de provincie Utrecht wordt nog een half jaar in de ijskast gezet, meldt RTV Utrecht. Door het coronavirus en de reisbeperkingen voor de doelgroep wordt de startdatum verschoven naar uiterlijk maart volgend jaar.

Gorinchem wil Knarrenhof

De komst van een Knarrenhof in Gorinchem is volgens De Stad Gorinchem een stapje dichterbij gekomen nu de coalitiepartijen hiertoe donderdag aanstaande een motie zullen indienen. “Dit is een fantastisch initiatief dat omarmd moet worden door de gemeente.” De gemeente wordt opgeroepen met de stichting in overleg te gaan over mogelijke locaties.