Senioren Journaal van donderdag 5 maart

Lening gemeente voor Ebbingehof

In het Ebbingekwartier in Groningen begint binnenkort de bouw van het Ebbingehof: veertig huurappartementen voor én door ouderen. Een groep seniore Groningers heeft acht jaar aan de plannen gewerkt. De financiering van het 12,5 miljoen euro vergende nieuwbouwplan is rond dankzij een lening van 3 miljoen van de gemeente Groningen, aldus Dagblad van het Noorden. Samen en tóch zelfstandig oud worden, is de kerngedachte achter het initiatief.

Stress bij slechthorenden

Gehoorverlies kan leiden tot vermoeidheid en heeft gevolgen voor de mate van stress die iemand ervaart in het dagelijks leven. Amsterdamse wetenschappers doen hier onderzoek naar. “Dit kan leiden tot betere gehoortesten. De industrie is erg geïnteresseerd in onze manier van meten.”

In kleinschalige woonvorm niet beter af

Er is weinig tot geen bewijs dat mensen met dementie beter af zijn in kleinschalige woonvormen dan in grootschalige verpleeghuisafdelingen. Dat blijkt volgens het Dagblad van het Noorden uit wetenschappelijk onderzoek van klinisch neuropsycholoog Jeroen Kok uit Groningen. Uit zijn onderzoek bleek verder dat de omgeving waarin mensen met dementie wonen meer effect heeft op hun welzijn dan de grootte van de groep.

Voor ouderenhub eerste puzzel gelegd

Rotterdam gaat de eerste twee ouderenhubs in wijken realiseren. De onafhankelijk procesmanager zegt op Platform 31: “Onze uitdaging is hoe organiseren we het wonen, de woonomgeving, het welzijn en de zorg zo efficiënt mogelijk, maar wel zodanig dat senioren voldoende ondersteuning ervaren.” In een tweedaagse is met alle wijkpartners de eerste puzzel gelegd.

Babbeltrucsticker van KBO-PCOB

Deze week ontvangen 250 duizend senioren de speciale babbeltrucsticker van KBO-PCOB. Op deze sticker, die je aan de binnenkant van de deur(post) plakt, staan belangrijke tips tegen de babbeltruc.

’Geef AOW’er ook fiscale tegemoetkoming’

Er is vanaf 1 januari 2020 een nieuwe leasefietsregeling voor werkenden, de NS geeft in 2020 jongeren korting op reizen met de trein en voor een elektrische auto van de zaak betaal je slechts 8% bijtelling in 2020. “Wat zou het mooi zijn als de overheid de ruim 2,5 miljoen AOW’ers die Nederland telt, nu ook eens een fiscale tegemoetkoming zou geven”, schrijft een lezer van de Telegraaf. “Juist ouderen hebben eindelijk wel eens een fiscaal voordeel verdiend, al was het alleen maar om de kortingen op hun pensioen enigszins te compenseren.”

Zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen

Het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde beschrijft succesvolle multidisciplinaire samenwerkingsverbanden tussen verpleeghuisorganisaties en de eerste lijn, rondom thuiswonende kwetsbare ouderen. “Overkoepelde succesfactoren zijn: laagdrempelig contact tussen de disciplines, beroep kunnen doen op elkaars expertise en hier van leren, en werken aan dezelfde doelen in samenspraak met de cliënt. Overkoepelende knelpunten zijn; het personeelstekort, gebrek aan tijd, en wisselende financieringsmogelijkheden.”

Hofjeswoningen voor jong en oud

Ouderen en jongeren die door elkaar heen in een hofje wonen. Dat is de bedoeling van het hofjeswoningproject dat eind 2022 gerealiseerd moet worden in Tuitjenhorn, meldt het Noordhollands Dagblad. Wooncompagnie, Wonen Plus Welzijn en Dorpsraad werken hierin samen. “Dit wordt helemaal toegesneden op bewoning door zorgzame en sociale mensen die graag in een hofje willen wonen en die zich ook daarvoor willen inzetten.”

‘Geen jongeren in Knarrenhof’

Een groep van zeventigers in Oudkarspel maakt zich sterk voor de komst van een Knarrenhof. De gemeente Langedijk vindt dat zo’n project voor ouderen en jongeren moet zijn, is te lezen in het Noordhollands Dagblad. De initiatiefnemers willen dat niet. “Wij houden vast aan het concept: leeftijdsbestendige woningen, geen jongeren, geen gezinnen met kinderen.”

Mijn Huis op Maat

Mijn Huis Op Maat maakt het voor gemeenten, corporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en bedrijven zo makkelijk mogelijk om het onderwerp ‘ouder worden en wonen’ lokaal op de kaart te krijgen, aldus een artikel op Platform 31. Het pakket omvat informatie over ouder worden en wonen, de gratis Online Huistest, trainingen voor professionals en vrijwilligers en workshops over thuistechnologie.

Nieuw kennisplatform ouderen

Er is een nieuw digitaal kennisplatform ingericht dat het wetenschapsgebied van de gerontologie en geriatrie in al zijn facetten wil bestrijken. Twee tijdschriften, het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie en Geron zijn de eerste titels die te vinden zijn op dit platform.

90-jarige Bep klaar met CBR

Er komen volgens de Telegraaf steeds meer ouderen in de problemen met het verlengen van hun rijbewijs, omdat het werk zich maar blijft opstapelen bij het CBR. Tot en met januari vielen er daardoor zo’n 100.000 mensen in de zogenoemde 75-plus-regeling, terwijl dat er eind december vorig jaar nog 86.000 waren. De 90-jarige Bep uit Amsterdam-Noord gaat niet verder wachten. Zij is het beu om tegen het CBR te blijven vechten en doet haar auto weg.

Recht op menselijk contact met de overheid

De Tweede Kamer begint vandaag met een onderzoek naar de vraag waarom de burger de overheid vaak niet meer vertrouwt. Wat is de oorzaak van de chaos bij organisaties als de Belastingdienst en het CBR? De overheid kan niet van burgers verwachten dat formulieren foutloos worden ingevuld, wordt gesteld in een achtergrondartikel in Trouw. En: uiteindelijk heeft de burger altijd recht op menselijk contact met de overheid.