Senioren Journaal van maandag 6 Januari
Kansen in persoonlijke dienstverlening
Met welk beroep zit je goed in 2020? Trendwatcher Adjiedj Bakas ziet in de Telegraaf kansen in de persoonlijke dienstverlening. “Door de vergrijzing zullen mensen steeds meer voor elkaar moeten doen. In de zorg, maar ook bijvoorbeeld boodschappen. Oudere mensen zullen bijvoorbeeld hun memoires willen laten opschrijven.”
Migrant koppelen aan ruimbehuisde ouderen
Uitzenders worden steeds inventiever in hun pogingen buitenlandse arbeidskrachten aan zich te binden, schrijft Het Financieele Dagblad. Uitzendbureau Hobij in Veghel lanceert een online platform om ruimbehuisde ouderen met behoefte aan sociaal contact warm te maken voor de verhuur van kamers aan eenzame flexkrachten.
Fotoalbum van een hoogbejaarde
Vier jaar lang, van haar 99ste tot ze vier jaar later sterft, legt fotograaf Maartje Brockbernd, het leven vast van ‘tante’ Henny Kruisheer uit Dordrecht. AD Magazine laat ‘een greep zien uit de reeks ontroerende foto’s van een hoogbejaarde vrouw’. Ook is er een fotoboek van verschenen. De fotograaf: “Ik hoop dat mijn foto’s duidelijk maken dat er meer zorg nodig is voor kwetsbare ouderen.”
Plannen maken voor over dertig jaar
Regeren is steeds vaker reageren geworden, zegt minister Hugo de Jonge in NRC. “Ik zou het heel erg goed en gezond vinden als we niet alleen maar druk zijn met het debat van volgende week, maar dat we veel vaker praten over het Nederland van over twintig jaar.” Voor het klimaat worden plannen gemaakt voor over dertig jaar. “Dat doen we bij geen enkel ander beleidsterrein.”
Crisis op de woningmarkt
Het is echt crisis op de woningmarkt, zegt vertrekkend voorzitter Marnix Norder van de brancheorganisatie van woningcorporaties in Trouw. Hij noemt als voorbeeld oudere stellen met AOW en een klein aanvullend pensioentje als inkomen. “Ze wonen in een sociale huurwoning in een oude volksbuurt en zien met lede ogen toe hoe hun wijk meer en meer een thuishaven wordt voor mensen met problemen. Verslaafd aan drugs of drank, licht verstandelijk beperkt, verward. Het trekt allemaal naast ze in.”
Hoe word je honderd jaar
De meeste honderdjarigen vind je in Italië, schrijft Marcel Levi in zijn column in Het Parool. De burgermeester van Genua maakt overuren om stadgenoten te bezoeken die 100 jaar zijn geworden. “In Genua wordt veel vis en verse groente gegeten, natuurlijk Italiaanse pasta en gaat elke maaltijd vergezeld met een glaasje wijn. Een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet past niet bij de Italiaanse leefstijl en daar vinden de Italianen volgens Levi de wetenschap aan hun zijde.”
Wijkverpleging te makkelijk verdienmodel
Honderden miljoenen euro’s lekken weg door fraude met zorg, schat zorgverzekeraar DSW volgens NRC. Het is wachten op maatregelen. Fraude met pgb’s kent de directeur van DSW al langer. Nieuw en groeiend is volgens hem fraude in de wijkverpleging. “We hadden in 2018 vierduizend kleine ‘zorgverleners’ in de wijkverpleging, vorig jaar waren dat er negenduizend. Het is veel te makkelijk om in dit verdienmodel te stappen.”
Spectaculair succes van onze welvaartsstaat
Of door gezonder leven de totale zorgkosten zullen dalen, is voor columnist Ed Groot van Het Financieele Dagblad de vraag. “Dat in Nederland de levensverwachting sinds 1900 is gestegen van minder dan 50 jaar naar boven de 80 jaar is een spectaculair succes van onze welvaartsstaat. Daar staat dan wel tegenover dat we grif een stijgende prijs betalen aan zorg en pensioen.”
Carry Tefsen (81): nu nog één ding per dag
Voor de tv-serie rond Hendrik Groen was ze twaalf uur per dag van huis, nu zit ze even zonder werk. Maar als er iets leuks langskomt, zegt Carry Tefsen (81)vast weer ‘ja’. “Ik doe tegenwoordig nog maar één ding per dag, anders houd ik het niet vol en als het even kan elke middag een dutje.” Het lijf functioneert steeds slechter, zegt ze in Trouw, “maar zo lang dat nog te repareren valt, mag ik niet klagen. Ik heb twee kunstheupen, twee nieuwe ooglenzen en twee gehoorapparaten.”
Pensioenkorting van de baan?
De grote pensioenfondsen zien dit jaar af van het korten van de pensioenen. Zijn kortingen hiermee definitief van de baan? Nee, het advies- en onderzoeksbureau Aon houdt er volgens de Telegraaf rekening mee dat de grote pensioenfondsen volgend jaar alsnog moeten korten nu de rente naar verwachting voorlopig laag blijft. De hoop is gevestigd op de uitwerking van het vorig jaar bereikte pensioenakkoord. De sociale partners willen voor de zomer duidelijkheid over het wijzigen van de rekenregels.
Gordon met 100 Jaar Jong
In het nieuwe programma 100 Jaar Jong loopt Gordon elke aflevering een tijdje mee met twee 100-plussers. “Het zijn allemaal uitgesproken ouderen met heel veel ontroerende, grappige en inspirerende verhalen.” Elke maandag om 21.30 uur te zien op SBS6.
‘Lekker op reis met de camper’
Drie 66-jarigen op weg naar hun pensioen vertellen hun verhaal in de Telegraaf. Een verpleegkundige werkt door als zzp’er. “Ik wil best nog blijven werken, maar minder vast.” Een kunstschilder vertelt dat de AOW zijn eerste vaste loon is. Wat later dan 65 jaar, “maar uiteindelijk ben ik de socialisten toch wel dankbaar dat het destijds is ingevoerd”. Een taxichauffeur meldt dat hij met zijn vrouw lekker op reis gaat met de camper. “Maakt niet uit hoe lang we wegblijven. Dat hebben we nog nooit meegemaakt.”
‘Niet alles ligt aan de babyboomers’
Het is wel erg makkelijk om alles wat er nu mis is aan de babyboomers te wijten, schrijft net-niet-boomer Sander van Walsum in de Volkskrant. “Hun nalatenschap is niet geheel van eigen makelij. Maar de babyboomgeneratie heeft evenmin tijdig en adequaat gereageerd op de voortekenen van crises die zich nu openbaren. Dat verwijt mag de machthebbers van de laatste decennia wel degelijk worden gemaakt – of je hen nu babyboomers noemt of niet.” Een lezer reageert: ik ben de boomerbashing- en shaming beu.