Senioren Journaal van dinsdag 7 januari

Koudekerk straks rollatorproof

Het lokale dorpsoverleg van Koudekerk  wil als eerste dorp in ons land alle trottoirs en pleinen vrij van obstakels hebben voor mensen die met een rollator, scootmobiel of kinderwagen op pad zijn. Mogelijk is dat eind 2022 gelukt. Het gaat nu te ver om naast Koudekerk ook alle andere dorpen in de gemeente Alphen aan den Rijn en de Alphense stadswijken volledig rollatorproof te maken, zegt de gemeente volgens AD Groene Hart.

Voorlichting verruiming huurtoeslag

De ANBO begint een voorlichtingscampagne om ouderen te informeren over de mogelijkheden op huurtoeslag. De regels voor huurtoeslag zijn verruimd, maar volgens de ouderenbond weten veel mensen dat niet, meldt de NOS. Hierdoor dreigen ze geld mis te lopen.

‘Stijgende zorgkosten vragen om keuzes’

De almaar stijgende zorgkosten vragen om harde keuzes. Maar niemand durft die keuzes te maken, aldus een commentaar in Elsevier Weekblad. In omringende landen wordt veel meer gebruik gemaakt van ‘informele zorg’, door bijvoorbeeld mantelzorgers of vrijwilligers. Of ouderen betalen hun huishoudelijke hulp gewoon uit de eigen portemonnee.^“Waarom gebeurt dat in Nederland niet? Een vraag om toch eens over na te denken.”

Oudste mens ter wereld 117

De oudste mens ter wereld, de Japanse Kane Tanaka, heeft haar 117e verjaardag gevierd. Ze deed dat in het verpleeghuis in Fukuoka waar ze woont, aldus de NOS. Bekend van de Japanse vrouw is dat ze elke ochtend om 6 uur opstaat. Ze houdt van wiskunde, kalligrafie en het bordspel Othello. Tanaka heeft nog wel wat jaren te gaan voor ze het absolute leeftijdsrecord bereikt. Dat staat nog altijd op naam van de Franse Jeanne Calment. Zij stierf in 1997 op 122-jarige leeftijd.

Drenthe jaagt de markt de zorg uit

Hoe drie ziekenhuizen in een krimpregio twee spoedeisende hulpen sluiten, de marktwerking een halt toeroepen en betere zorg denken te leveren. In het wijkcentrum in Hoogeveen zegt een 68-jarige Drent tegen de Volkskrant: “De driehoek Assen-Emmen-Zwolle is een soort zwart gat. Alles erbinnen dreigt ter verdwijnen. We hadden van alles dicht bij huis, en nu raken we het kwijt.” Artsen ervaren steeds meer begrip. “Soms is het veiliger een ziekenhuis voorbij te rijden.”

Schrijf oudere werknemer niet af

Te duur, te langzaam of te vaak ziek. Over oudere werknemers bestaan nogal wat vooroordelen. Bij veel bedrijven worden werknemers nog steeds automatisch ontslagen zodra ze de AOW-leeftijd hebben bereikt. Zonde, want ze zijn hard nodig. Het is tijd dat werkgevers zich anders gaan opstellen tegenover personeel dat de AOW-leeftijd nadert, zegt hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers in de Volkskrant.

Het motortje moet blijven draaien

Zo’n 70 procent van de werkenden in Nederland zou liever voor het bereiken van de AOW-leeftijd al met pensioen gaan, maar er zijn er ook die van geen ophouden weten, is te lezen in de Volkskrant. Een 69-jarige servicemonteur voor kopieersystemen en printers zegt. ‘Het is net als bij een kopieerapparaat, dat motortje moet blijven draaien.’’

Oudere werknemer vraagt niet om bijscholing

Trainingen, opleidingen en cursussen? Oudere werknemers geven daar niet zo veel om als hun jongere collega’s, meldt Trouw uit een onderzoek van Multiscope onder 214 hr-medewerkers. Dat terwijl ouderen steeds langer moeten doorwerken, soms met fysieke klachten als gevolg.

Gadgets steeds gemakkelijker

“Of het nu gaat om de nieuwste slimme luidspreker of om een nieuwe tablet, gadgets zijn steeds makkelijker direct vanuit de doos in gebruik te nemen. Met een beetje hulp van een dierbare of deskundig advies kunnen oudere mensen net zo genieten van nieuwe producten en diensten als de jongere generatie”, aldus Customer Talk.

Generatiestrijd technologie

Ouderen zien disruptieve technologie als gevaar, voor jongeren is internet de echte wereld – die generatiestrijd gaan ouderen verliezen. Dat schrijft Cor Molenaar, hoogleraar E-Marketing aan de Erasmus Universiteit, bij Business Insider. “Aanpassen en accepteren is de enige mogelijkheid voor vooruitgang. Dit zal ten koste gaan van oude systemen, processen en verbanden. Vandaar de onrust, de strijd tussen wat was en wat gaat worden.”

Geen vrijwilligers, dan geen buurtbus

Haal de vrijwillige chauffeurs van de buurtbus, zegt  FNV Streekgenoten in BN De Stem: de vrijwilligers zijn te oud, niet op de hoogte en lappen de regels aan hun laars. De buurtbusbestuurders zelf (meest rond de 75 jaar) zeggen:  ‘We zijn inderdaad oud, maar allemaal goed in staat om te rijden.’ Als de bestuurders betaald zouden moeten worden, zou de buurtbus onbetaalbaar worden.

Kan de uitvaart duurzamer?

Volgens TNO betekent een doorsnee crematie een CO2-uitstoot van 208 kilogram, wat gelijkstaat aan een autorit van Amsterdam naar Praag. Verduurzaming van de crematie is mogelijk., schrijft Trouw. Twee crematoria in Nederland draaien op elektriciteit, onlangs opende een crematorium dat draait op zonne-energie en claimt dat het energieneutraal is.