Senioren Journaal van vrijdag 20 december

Laatste Senioren Journaal 2019

Dit is het laatste Senioren Journaal van dit jaar. De eerste editie in het nieuwe jaar ontvangt u op 6 januari. De samenstellers wensen alle lezers een goede Kerst, een plezierige jaarwisseling en een in alle op zichten voorspoedig 2020 toe.

Voorkom dementie, neem op tijd gehoorapparaat

Tijdig een gehoorapparaat nemen, verkleint het risico om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Dat zegt de Nijmeegse hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert morgen in Het Financieele Dagblad. Olde Rikkert stelt ook dat de voorspelde dementie-epidemie minder omvangrijk zal zijn dan gedacht. Dat is te danken aan meer preventie, onder meer door betere behandeling van hart- en vaatziekten, een bekende risicofactor voor dementie..

Gezond ouder worden met online coach

Ouderen kunnen werken aan een gezondere leefstijl met hulp van een online coach en eHealth-omgeving. Zo kunnen zij het risico op hart- en vaatziekten en dementie mogelijk verlagen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Healthy Ageing Through Internet Counselling in the Elderly’ (HATICE), uitgevoerd door onderzoekers van het Amsterdam UMC, het Radboud UMC en een groep internationale wetenschappers. Philips VitalHealth is betrokken als de ontwikkelaar van het eHealth-platform dat in de studie gebruikt werd.

Bekendheid casemanager verbeteren

Minister De Jonge gaat graag in gesprek met Alzheimer Nederland, zorgverzekeraars en huisartsen over het verbeteren van de vindbaarheid en bekendheid van de casemanager dementie. De Tweede Kamer heeft hier afgelopen woensdag om gevraagd tijdens het debat over wijkverpleging. “Het is fijn dat onze oproep om de casemanager dementie beter vindbaar en toegankelijk te maken breed wordt gedeeld”, zegt Alzheimer Nederland.

Slimme sensoren in huis

Een pilot moet in Rotterdam sensoren ook bij ouderen brengen die nog zonder hulp zelfstandig wonen. KPN Vitaal Thuis en Thuishulp Rotterdam werken hierbij samen.^Het middel kan preventief helpen bij mensen die nog geen thuiszorg krijgen, wordt uitgelegd in AD Rotterdams Dagblad. Een mantelzorger installeert een app op zijn of haar telefoon. Een algoritme ‘leert’ binnen anderhalve week het dagpatroon. Als er signalen zijn dat dat er iets mis kan zijn, krijgt de mantelzorger een melding.

Super Ageing Challenge Zoetermeer

Grey Valley, DELA, World Startup Factory en de gemeente Zoetermeer hebben de kick-off gehouden van de Super Ageing Challenge. In deze challenge wordt gezocht naar oplossingen van maatschappelijke vraagstukken die een steeds ouder wordende bevolking met zich meebrengt. De kick-off vond volgens Streekblad Zoetermeer plaats bij Grey Valley, het innovatienetwerk dat startups verbindt met bedrijven die zich bezighouden met producten en diensten voor ouderen.

‘Hele generatie nooit indexatie gehad’

De pensioenen moeten zo snel mogelijk omhoog om gepensioneerden te compenseren voor gestegen prijzen. Anders dreigt een pensioengat van tientallen procenten te ontstaan en dat is onacceptabel. Dat zegt Tuur Elzinga van de FNV in de Telegraaf. Hij vreest dat de pensioenen van veel ouderen mogelijk wel 17 jaar bevroren zullen zijn als de spelregels niet worden versoepeld. “Dat is de hele levensverwachting van een generatie die tien jaar geleden met pensioen ging.”

Thuis in het Verpleeghuis

De gemiddelde waardering van cliënten over de zorg in het verpleeghuis neemt toe. Er zijn meer zorgverleners aangenomen en er wordt in verpleeghuizen volop aandacht besteed aan leren en verbeteren en aan innovatie. Dat zijn volgens brancheorganisatie ActiZ de belangrijkste conclusies uit de derde voortgangsrapportage Thuis in het Verpleeghuis.

Durven en doen in seniorenhuisvesting

“Als we op de overheid moeten wachten, gebeurt er weinig, daarom doen we het zelf”, aldus een aantal gerenommeerde sprekers tijdens het drukbezochte ‘Jaarcongres Seniorenhuisvesting 2019’ georganiseerd door VastgoedJournaal en Stijlvol Ouder (dat een brug wil zijn tussen de senior en de professionele markt).

Hengelo/Almelo één meldpunt kwetsbare ouderen

In Hengelo, Almelo en omstreken komen bedden voor kwetsbare ouderen die niet meer thuis kunnen wonen. Het gaat om ouderen die acuut uit huis moeten, maar er niet zo slecht aan toe zijn dat ze naar een ziekenhuis moeten. Zorginstanties in de regio hebben daarover afspraken gemaakt, schrijft dagblad Tubantia. Er komt één centraal meldpunt.