Senioren Journaal van donderdag 5 oktober

Hulpbehoevende oudere is sluitpost geworden

“Medicijnen verstrekken en vergoeden is één ding, dag en nacht voor iemand zorgen is iets heel anders.” Hoe verzwakte ouderen in Nederland een sluitpost zijn geworden, met veel eenzaamheid en frustratie.

AOW-uitkering stijgt iets minder

De partijen in de Tweede Kamer die een extra verhoging van het minimumloon wilden van 1,7 procent per 1 januari hebben hun plan bijgesteld: het wordt nu 1,2 procent per 1 juli 2024. De AOW stijgt mee.

Een eigen (t)huis, een plek onder de zon

Dat is de titel van de woonzorgvisie van de gemeente Weert. Vergrijzing, te weinig geschikte woningen, steeds minder vrijwilligers, te weinig personeel. “Deze woonzorgvisie wil dit proces in goede banen leiden.”

Waarom nu weer verzorgingshuizen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil verzorgingshuizen nieuwe stijl. Erg realistisch is het volgens deskundigen niet, maar “van mij mag het prominent in alle verkiezingsprogramma’s terugkomen.”

Geen knarrenhof, wel meergeneratiehof

Heemskerk krijgt een nieuwe wijk met vier ‘hofjes’ met elk 25 woningen. In één van de clusters wordt een meergeneratiehof ontwikkeld, bedoeld voor starters, senioren en gezinnen. Een plan voor een knarrenhof heeft het niet gehaald

Alle wijkzorg één loket

In Amstelveen gaan Brentano, Amstelring en Zonnehuisgroep Amstelland samenwerken in de wijkzorg. Huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en aanstaande cliënten kunnen via één centrale ingang wijkzorg voor patiënten aanvragen.

Subsidie voor ideeën gezonde levensstijl

De gemeente Breda opende een subsidieregeling voor projecten die bijdragen aan het Bredase Leefstijlakkoord. Voor ‘een generatie die weerbaar en gezond is, die opgroeit, leeft, werkt en woont in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis’.

Liever maar niet gezond op cruise?

‘Het meemaken van je 100ste verjaardag zou de norm kunnen worden; het halen van de 120 een volkomen redelijke ambitie’, voorspelt The Economist. Maar intussen is er ook een pleidooi om verdere levensverlenging op te geven om het klimaat te redden.

Cadeau abonnement bibliotheek 65+’ers

In Heerlen heeft wethouder Marco Peters in de bibliotheek Heerlerheide het eerste cadeau abonnement voor 65+’ers uitgereikt. Inmiddels zijn er ongeveer 150 (voor)aanmeldingen van 65+’ers die gebruik willen gaan maken van het aanbod.

Surinaamse ouderen krijgen € 5.000

Een groot aantal Surinaamse Nederlanders die voorafgaand aan de onafhankelijkheid in 1975 naar Nederland kwamen, krijgen recht op een eenmalig bedrag van € 5.000. Het kabinet wil daarmee een gebaar van erkenning maken.