Senioren Journaal van woensdag 5 mei
Reanimatiewens meestal onbekend
Van minder dan de helft van de geriatrische patiënten die naar de SEH (spoedeisende hulp) worden verwezen is bekend of zij eventueel gereanimeerd willen worden. Dit kwam volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar voren uit een onderzoek in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.
Stevige daling coronasterfte ziekenhuizen
De drukte in de ziekenhuizen mag dan onverminderd groot zijn, toch beginnen ook daar de gevolgen van het vaccinatieprogramma duidelijk zichtbaar te worden. Omdat ouderen, de belangrijkste risicogroep, steeds vaker zijn ingeënt, neemt de sterfte van covidpatiënten zowel op de IC’s als op de verpleegafdelingen substantieel af, aldus de NOS.
Samen de juiste dingen doen in Boxtel
De werkgroep ‘Samen ouder worden in Boxtel’ hoopte, dat na de verkiezingen, met een nieuw college, de slechte verhouding met de gemeente zou verbeteren. Die kant gaat het nu ook op, meldt het Brabants Dagblad. Zo wil de wethouder bekijken “hoe we de expertise en drijfveer van de werkgroep kunnen gebruiken om samen met onze ambtenaren de juiste dingen te gaan doen voor de ouderen in Boxtel.”
Goed nieuws voor pensioenen
In maart vorig jaar tikte de Nederlandse tienjaarsrente het voorlopig dieptepunt aan van -0,663%. Maar dinsdagochtend kroop de rente van -0,056% wel heel dicht naar de 0%. Dat is volgens Achmea Investment Management goed nieuws voor de meeste pensioenfondsen, aldus de Telegraaf. “Zeker omdat tegelijkertijd de aandelenmarkten omhoog gaan, dat is goed voor de dekkingsgraden.”
‘Hang de slingers nog maar niet op’
De rente stijgt, dus bij de pensioenfondsen halen ze even opgelucht adem. Feest bij de fondsen, schrijft Mathijs Bouman in zijn column in het FD. “Maar ook bij de gepensioneerden? Ik zou de slingers nog maar niet ophangen.” De kleine kans op echte kortingen wordt volgens Bouman ingeruild voor de zekerheid van koopkrachtverlies door inflatie. “Dat is geen feest.”
Samenwerking in Stede Broec
Stede Broec kampt met de hoogste vergrijzing in de regio West-Friesland. Welzijnsorganisatie, seniorenraad, woningcorporatie, gemeente en zorgorganisatie Omring gaan samenwerken voor de juiste aanpak, aldus NH Nieuws. Ze hebben allemaal een deel van de oplossing, is het uitgangspunt. “Stede Broec heeft bijvoorbeeld wel vier buurthuizen. Daar lopen vrijwilligers rond die allemaal wat willen doen, maar niet goed weten hoe.”
‘Meer samenhang eigen woning en pensioen’
Het Centraal Planbureau pleit bij de vermogensopbouw voor meer keuzeruimte en versoepeling van eisen en regels rond hypotheken en pensioenen. Het planbureau adviseert volgens de NOS meer samenhang en afstemming tussen pensioen en de eigen woning. Huishoudens met veel overwaarde in het eigen huis zouden minder verplicht pensioen kunnen opbouwen. Jongeren zouden een lagere pensioenpremie kunnen betalen dan ouderen.
Brandveiligheid niet in orde
Vier ouderen met dementie, die vrijdag op stel en sprong Vere Domi in Goirle moesten verlaten omdat de brandveiligheid niet in orde was, hadden daar volgens de gemeente helemaal niet mogen wonen. Opmerkelijk genoeg heeft de Goirlese wethouder Marijo Immink het huis voor ouderen met dementie op 26 april nog feestelijk geopend, aldus Omroep Brabant. De initiatiefneemster zegt: “We zijn bij Vere Domi een verlengstuk van de mantelzorgers en niet een grootschalige zorginstelling, die aan allerlei voorwaarden moet voldoen.”
‘Al mijn vrienden zijn dood of dement’
Ruud van der Meulen uit Voorburg bezoekt iedere week zieke en eenzame ouderen. Als vrijwilliger voor Buddy Netwerk, ziet hij soms wel vier ‘buddymaatjes’ per week. In zijn eigen gemeente in Leidschendam-Voorburg, is eenzaamheid een groeiend probleem en dat merkt Ruud. ‘Sommige mensen die ik bezoek zien in een week tijd alleen mij.’ Omroep West mocht mee tijdens zijn bezoek aan mevrouw Kniest, die vaak de hele week alleen thuis zit.
Ouderenmishandeling: wat kun je doen?
“Ouderenmishandeling is een vorm van huiselijk geweld. Het onderscheidt zich van huiselijk geweld door een aantal specifieke kenmerken.” In infographic van Movisie wordt toegelicht wat ouderenmishandeling is, wat de signalen zijn, wat de wet zegt over ouderenmishandeling en wat jij als vrijwilliger kunt doen.