Senioren Journaal van dinsdag 4 mei

Reanimatie kwetsbare oudere lijkt zinloos

Kwetsbaarheid is belangrijker dan leeftijd als voorspeller van de uitkomst van een reanimatiepoging. Van de vitale 60-plussers in een Britse studie overleefde 43% een reanimatie in het ziekenhuis, terwijl geen van de kwetsbare ouderen levend het ziekenhuis verliet. De onderzoekers concluderen hieruit dat reanimatie van oudere patiënten met bewezen kwetsbaarheid zinloos kan zijn, meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Pensioenfonds profiteert van gestegen rente

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er afgelopen maand weer iets beter voor komen te staan. Volgens onderzoeksbureau Aon verbeterde de financiële positie van de fondsen in april vooral doordat de rente op de financiële markten wat is opgelopen. Daardoor komen de verplichtingen van de fondsen lager uit. De gemiddelde dekkingsgraad steeg van 108 naar 109%. Volgens Aon lijken de meeste fondsen inmiddels weer uit de gevarenzone als het gaat om de dreiging van pensioenkortingen in de komende jaren, aldus de Telegraaf.

Fit & Vitaal collectief wonen

Ruim 500 geïnteresseerden zijn er voor een appartement in De Vroon in Den Haag: een nieuw collectief woongebouw met 36 appartementen, verschillende gezamenlijke ruimten en een host die welzijn en zorgvraag coördineert. De marketingcampagne spreekt over Fit & Vitaal wonen voor senioren in de Haagse high-end nieuwbouwwijk Vroondaal-Zuid. Project De Vroon, dat de entree wordt van de nieuwe gezinswijk, geeft volgens Platform31 invulling aan de wens uit de Haagse woonvisie voor innovatieve kleinschalige (groeps)woonvormen voor senioren.

Combinatie tablet en ‘gewone’ beweegles

Ouderen thuis oefeningen laten doen met een tablet, is dat wel wat ze nodig hebben? Jazeker, maar dan wel in combinatie met hun ‘gewone’ beweegles, en met extra ondersteuning van een coach. Dan blijken ouderen gemotiveerd en doen ze trouw hun oefeningen, ook op lange termijn. Dit blijkt uit het eerste grootschalige experiment op dit gebied, waarop HvA-onderzoeker Sumit Mehra promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.

Ook 90-jarigen dotteren en opereren

Na bijna 35 jaar neemt cardioloog Jeff Senden (66) afscheid van Meander Medisch Centrum. In AD Amersfoortse Courant zegt hij: “Toen ik in het vak begon, zagen we voornamelijk jonge mensen, zeg maar 65 jaar en jonger. Nu komen er ook 80- en 90-jarigen bij ons terecht, die soms ook nog gedotterd en geopereerd worden. Destijds waren mensen van 80 jaar ‘oud’ en was de gedachte dat ze niet meer geholpen konden worden. Terwijl het soms echt de moeite waard is om iemand nog te behandelen. Maar je moet wel goed selecteren en kijken of het nog zinvol is. De patiënt zelf heeft daarin ook wat te zeggen.”

Telemonitoring helpt bij oudere patiënten

Telemonitoring helpt bij bescherming oudere patiënten De zorg voor ouderen en patiënten met chronische aandoeningen vormt een grote uitdaging voor de gezondheidszorg en voor de sociale systemen. Telemonitoring biedt veel mogelijkheden om deze uitdaging aan te pakken,a ldus ICT&Health in een artikel in samenwerking met Comarch. Comarch Healthcare ontwikkelde verschillende oplossingen voor het monitoren van oudere patiënten, van draagbare apparaten, zoals de slimme armband Comarch Life Wristband, tot platformen voor gegevensanalyse zoals Comarch e-care.

Voor deel van patiënten nu al code donkergrijs

De aanhoudende stroom van coronapatiënten leidt bij andere type patiënten tot gevaarlijk uitstel van operaties en andere zorg, zeggen medische specialisten en ziekenhuisbestuurders in de Volkskrant. ‘Als we op deze schaal operaties blijven uitstellen, tientallen operaties per ziekenhuis per week, dan ga je op een gegeven moment door een grens. Dan stel je zorg uit die niet meer uit te stellen valt zonder langetermijneffecten. Ook dat zou je code zwart kunnen noemen.’’Waar bij een code zwart artsen actief een keuze moeten maken tussen patiënten, gebeurt dat nu al lang passief. Daarbij krijgt de covidpatiënt eigenlijk altijd voorrang.’

Forse toename van pgb-klachten

Het aantal klachten over het persoonsgebonden budget is sinds 2018 meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ), opgevraagd door EenVandaag. In 2020 stapten 269 mensen met een klacht over hun zorgverzekeraar naar de SKGZ, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2018. Alle klachten gaan over het pgb.

Behandelen hoge bloeddruk bij dementie

Het niet behandelen van hoge bloeddruk bij ouderen en mensen met dementie kan leiden tot meer hart- en herseninfarcten. Dat is de conclusie van klinisch geriater Jurgen Claassen. Samen met collega’s schreef hij een overzichtsartikel over het mechanisme van de doorbloeding van de hersenen, dat deze en andere onjuiste aannames aan de kaak stelt.

ABP betaalt €1,5 miljard aan bonussen

Pensioenfonds ABP heeft vorig jaar ineens flink meer prestatiebonussen uitgekeerd dan in de jaren ervoor. Het gaat om meer dan €1,5 miljard, blijkt uit het jaarverslag. Tussen 2017 en 2019 werd er elk jaar ongeveer €1 miljard aan ’prestatievergoedingen’ uitgekeerd voor het halen van goede beleggingsresultaten. In 2020 lag dat bedrag dus ineens de helft hoger. Ondertussen blijft het sappelen voor de ongeveer drie miljoen deelnemers en gepensioneerden van het fonds, aldus de Telegraaf.