Senioren Journaal van donderdag 6 mei

‘Ik wil niet zo eindigen als mijn moeder’

Brief in Trouw: Onlangs viel ze weer: mijn 103-jarige thuiswonende moeder. Blauw oog, neus kapot, grote wond op haar hand. De arts van de huisartsenpost was een uur bezig met hechten. Ze woont nog in het huis dat ze als 38-jarige betrok. Met heel veel aanpassingen aan badkamer, benedentoilet en natuurlijk een traplift. Inmiddels ben ik als dochter ook bejaard. Wij zochten al veertien jaar geleden een appartement. Dat lukte niet. Ik wil van mijn leuke eengezinswoning af en zoek me wezenloos naar een klein appartement van 70 m2. Ik wil niet zo eindigen als mijn moeder.

70-plussers toch niet welkom bij Songfestival

Songfestivalfans ouder dan zeventig jaar zijn blij gemaakt met een dooie mus door de gemeente Rotterdam. Zij kregen een brief met daarin de voorwaarden om een kaartje te kunnen bemachtigen. Maar wat blijkt, aldus Rijnmond: de brief had niet naar de 70-plussers verstuurd mogen worden, ze zijn überhaupt niet welkom. Het RIVM bestempelt 70-plussers namelijk tot risicogroep en die komen niet in aanmerking voor fieldlab-evenementen, waaronder het toelaten van publiek bij het Songfestival ook valt.

Gepersonaliseerd voedsel uit de 3D-printer

Wageningen Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven gaan samen een intelligent model ontwikkelen, dat de kans van slagen van 3D-geprint voedsel aangeeft, meldt Expertisecentrum Voedingsmiddelenindustrie. “Een vitamine toevoegen, een andere hoeveelheid eiwit of koolhydraten: het kan ouderen, maar ook herstellende en sportieve mensen stimuleren een gezond dieet te volgen.”

Wel of niet senioren bij horecaplein?

De schets van een appartementencomplex voor ouderen in het centrum van Duiven stuit op veel weerstand. Seniorenwoningen pal naast een bruisend horecaplein is vragen om problemen, vinden de tegenstanders. Het ontwerp maakt veel los op social media. “Ouderen moeten ook contacten onderhouden en boodschapjes doen. We moeten ze niet isoleren’, schrijft iemand volgens De Gelderlander. Maar veruit de meeste reageerders keren tégen de woningbouw: Senioren gaan last krijgen van de horeca en vice versa

‘Hup boomers, geef de economie een duw!’

Meer dan €400 mrd staat er inmiddels op onze spaarrekeningen dankzij extra coronaspaarvlijt. Maar niet iet iedereen heeft kunnen sparen, merkt FD-columnist Anna Dijkman op. De Europese Commissie constateerde naast groeiende vermogensongelijkheid ook een toenemende generatiekloof. Want vooral 65-plussers spaarden extra maar juist zij lijken niet van plan snel te ‘ontsparen’. Dijkman: “Dus boomers, heb vertrouwen in de toekomst, doe uw bijnaam eer aan en geef de economie een duw!”

‘Menselijk, waardig levenseinde, in eigen regie’

Momenteel meent 60 tot 80 procent van Nederland dat het menselijk levenseinde in eigen regie wenselijk is, schrijft voorzitter Jos van Wijk van coöperatie Laatste Wil in Trouw. “De belevingswerelden en referentiekaders van vóór- en tegenstanders kunnen flink uiteenlopen en verwarring ligt dan snel op de loer. Waar we het als samenleving evenwel over eens lijken, is dat een menselijk einde voor iedereen een wenselijk einde is. Met een heldere, open discussie kunnen we samen zorgen dat iedereen daar naar eigen overtuiging ook invulling aan kan geven.”

FACT-team Purmerend: missie geslaagd

Tussen 2018 en 2019 werden er in Purmerend minder mensen met intensieve dementiezorg (VV5-pakket) opgenomen in een Wlz-instelling dan in de jaren daarvoor. Deze daling was sterker dan de landelijke daling, meldt Vektis. Purmerend kent sinds oktober 2018 een FACT-team voor de ouderenzorg. Het doel van dit team is om ouderen langer thuis te laten wonen en is er ook om thuiswonende ouderen bij te staan die in crisis (dreigen) te raken. “Wanneer we kijken naar de meest recente cijfers, dan lijkt het FACT-team te slagen in haar missie.”

Ruim driekwart 70-plussers eerste prik

Na bijna vier maanden vaccineren zijn nu ruim 5,6 miljoen prikken gezet tegen covid-19. Zondag hadden 4,4 miljoen Nederlanders een eerste prik gehad, 1,2 miljoen mensen hadden ook de tweede prik binnen. Een groot deel van de kwetsbaarsten is beschermd: volgens een schatting van het RIVM heeft ruim driekwart van de mensen boven de 70 jaar nu minimaal één prik ontvangen, aldus de NOS.

Prins Philip overleden door ouderdom

Ouderdom is de oorzaak van de dood van prins Philip (99) vorige maand. Dat werd vastgesteld door zijn lijfarts, zo staat in de overlijdensakte, meldt het AD uit The Guardian. Ouderdom kan als oorzaak worden opgegeven wanneer een patiënt ouder is dan 80 jaar en als een arts langere tijd voor hem heeft gezorgd.

Vitalis geeft zin

Op de locatie Parc Gender van Vitalis woonzorgcomplex Engelsbergen staat een hele grote printer. Fotograaf en kunstenaar Marcel de Buck maakt levensgrote prints van onder andere oude foto’s uit de fotoalbums van bewoners. Ontmoetingen zijn hierbij het uitgangspunt. Dit fotoprintproject is onderdeel van het kunstprogramma ‘Vitalis geeft zin’ en maakt deel uit van het landelijke ZonMw-programma Kunst en Cultuur in de Langdurige Zorg en Ondersteuning.

’Coronapas jaagt ouderen op kosten’

Veel ouderen zullen niets hebben aan een coronapaspoort omdat hun nog goedwerkende telefoon niet geschikt is voor de corona-app en dus ook niet voor de QR codes van het paspoort, schrijft een Telegraaf-lezer.”Deze groep wordt dus bijna gedwongen om zo’n 600 euro uit te geven voor een refurbished jonger toestel of nog meer voor een nieuw toestel. Bij ontwikkeling van de app is daar geen rekening mee gehouden.”