Senioren Journaal van woensdag 5 juni

Psychotherapie tot op hoge leeftijd

Tilburg University heeft prof. dr. Arjan Videler benoemd tot bijzonder hoogleraar op de bijzondere leerstoel ‘psychotherapie bij ouderen’. ‘Psychotherapie bij ouderen is zeer goed mogelijk- en uitermate zinvol – tot op hoge leeftijd.’

Doe cursus Eerste Hulp bij Ouderenzorg

Geef werknemers die binnenkort met pensioen gaan een cursus ‘Eerste Hulp bij Ouderenzorg’, zodat ze als maatschappelijke reservisten zijn op te roepen, bepleit een oud-PCOB-voorzitter. En geef ze dan ook korting op de zorgpremie.

Meer Vitality Clubs door subsidie

Dankzij een nieuwe subsidie gaat Leyden Academy samen met Hecht GGD Hollands Midden twintig Vitality Clubs helpen op te zetten in Zuid-Holland Noord. Nieuwe clubs worden ondersteund met workshops, coaching, middelen en materialen.

Pensioengeld niet beleggen uit idealisme

Pensioenfondsen moeten stoppen met beleggen uit activisme of idealisme. Een meerderheid van de Kamer wil dat er regels komen die ervoor zorgen dat fondsen rendement als uitgangspunt nemen bij het investeren van het pensioengeld.

Mode met comfort en elegantie voor senioren

Seniorenmode saai en oubollig? Dat hoeft niet, vindt LancoMode, een bedrijf dat zich richt op de oudere doelgroep. Na Schalkhaar en Apeldoorn komt er nu ook een winkel in Delden. Ook is er nog altijd de rijdende winkel.

Chatten tegen de eenzaamheid?

Zou de nieuwste versie van ChatGPT (kijken, praten en luisteren) ook iets kunnen betekenen voor het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen? Het gebruik van dergelijke technologie kan ook leiden tot verminderde menselijke interactie.

Veel hulp uit het netwerk

In het jaarlijkse onderzoek onder Wmo-cliënten zijn voor het eerst ook vragen opgenomen die gaan over de mate van contact met anderen, meldt de gemeente Borger-Odoorn. ‘92% van de respondenten heeft contact met vrienden, familie of kennissen.’

Netwerkbijeenkomst Vitaal Ouder Worden

Om de Ketenaanpak Valpreventie met alle relevante partners vorm te geven organiseert de gemeente Zwartewaterland een netwerkbijeenkomst Vitaal Ouder Worden.

Oud in Afrika

KBO-Brabant en de stichting Woord en Daad hebben een informatieve film gemaakt over hoe zij ouderen in Ethiopië helpen: Oud in Afrika. Het doel voor 2024 is om ruim 2.600 ouderen van ondersteuning voorzien.

Half grijs Nederland is hier

Op een doorsnee dag ziet Omroep Gelderland een druk bezocht Museum MORE, midden in het centrum van Gorssel. Wie zijn de bezoekers, en wat hebben ze gemeen? ‘Half grijs Nederland is hier.’