Senioren Journaal van vrijdag 4 december

‘Bouw liever voor jongeren’

Op deze manier haal je het leven uit het dorp. Bouw iets voor jongeren’. Een opvallende oproep van Coöperatie Dorpsherstel De Rijp, schrijft het Noordhollands Dagblad. ‘Waarom nu weer iets voor de ouderen bouwen? Waarom niet een keer iets voor de jeugd? Met die gedachten bestrijdt Coöperatie Dorpsherstel De Rijp het nieuwste bouwplan voor de voormalige schoollocatie De Baanbreker. ‘De vergrijzing ga je tegen door je te richten op de jeugd, op starters.’ Als starters zich niet in een dorp kunnen vestigen, is de volgende stap dat voorzieningen sneuvelen, is het idee: Daarna sterft een dorp langzaam maar zeker.

Wat doe ik met mijn overwaarde als ik ga huren?

Geldvraag in de Volkskrant: Ik ben een alleenstaande van 73 jaar en sta al lang op de wachtlijst voor een sociale huurwoning waar ik later ook zorg kan krijgen. Wat doe ik met de 200 duizend euro aan overwaarde uit de verkoop van mijn eigen woning? Moet ik mijn (klein)kinderen alvast gaan schenken op papier? Ik wil ook meer zelf te besteden hebben.” Sowieso moet u eerst aan uzelf denken, is het antwoord. “Hoeveel bent u per jaar meer kwijt aan woonlasten en hoeveel wilt u extra te besteden hebben? Ga er bij de berekening van uit dat u nog 20 of 25 jaar te leven heeft. Neem het ruim en houd een buffer aan voor zorgkosten.”

‘Specialisten ouderengeneeskunde in de wijk’

Bij de begrotingsbehandeling Volksgezondheid heeft de PvdA een motie ingediend (dinsdag stemming) waarin de regering wordt opgeroepen te stimuleren dat specialisten ouderengeneeskunde ‘zelfstandig in de wijk’ aan de slag kunnen. Medisch Contact meldt verder dat verschillende fracties (waaronder regeringspartij ChristenUnie) ongeduld toonden rond de uitbreiding van de verpleeghuiscapaciteit. Minister Hugo de Jonge zei dat voor langer thuiswonende ouderen zijn hoop is gevestigd op woonzorgvisies die gemeenten moeten maken.

‘AOW met 20 procent verhogen’

Tuur Elzinga stapt in de race voor het voorzitterschap van de FNV. De afgelopen jaren heeft hij namens de vakbonden onderhandeld over een nieuw pensioenakkoord. Hij wil als FNV-voorzitter naar een verhoging van het minimumloon van 10 naar 14 euro per uur, zegt hij in het AD. “Dat betekent dat ook de AOW en andere uitkeringen met 20 procent omhooggaan. Dat is goed voor de mensen aan de onderkant.”

‘Gemeente vreselijk belangrijk geworden’

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen tekent bij voor nog eens zes jaar. Op de vraag waar hij het nog druk mee krijgt de komende zes jaar, zegt hij in de Telegraaf: “Met burgers die last krijgen van de decentralisaties die niet hebben gebracht wat ervan verwacht werd. De gemeente is zo vreselijk belangrijk geworden voor de burger dat ze voor alle wettelijke systemen de meest nabije overheid is. Vanuit de gedachte hoe dichterbij hoe beter, natuurlijk prima. Maar de uitwerking laat voor veel mensen te wensen over en daardoor is die uiteindelijk slechter af.”

‘Steeds meer overlijden door extreme hitte’

De klimaatverandering en de steeds hogere temperaturen op aarde leiden in de hele wereld tot een sterke toename van het voortijdig overlijden van ouderen. In 2018 overleden bijna 300.000 mensen boven de 65 jaar aan de gevolgen van extreme hitte, komt volgens de NOS naar voren uit internationaal onderzoek.

Slotakkoord Louis Andriessen

Louis Andriessen (81) componeert zijn slotakkoord: May, naar Herman Gorters grote lentegedicht. Zaterdag gaat zijn laatste compositie in première in het Concertgebouw in Amsterdam. Het is een passend moment, zegt de vrouw van Nederlands grootste componist in de Volkskrant, om naar buiten te treden met een gevoelige kwestie. ‘Het zou irreëel zijn om erover te zwijgen en ik wil er geen geheim van maken. Louis lijdt aan alzheimer, een wrede ziekte.’ ‘Er waren afschuwelijke momenten, maar nu is Louis gelukkig. Hij speelt elke dag piano en heeft niets van zijn humor verloren.’

‘Dementerende niet het zwijgen opleggen’

Hoogleraar ethiek van de gezondheidszorg Theo Boer kan zich van alles voorstellen bij angst voor een verpleeghuis en bij de wens om een wilsverklaring op te stellen, schrijft hij in Trouw. “Ik verzorgde twee jaar lang mijn diepdemente grootmoeder. Nog steeds verwijt ik mezelf dat we haar te lang levensverlengende behandelingen gaven. Maar respect voor een langzaam uitdovend vlammetje is iets anders dan iemand actief doden. Het respect voor wat iemand ooit wenste mag niet zo ver gaan dat we de huidige dementerende het zwijgen opleggen. De nu nog levende dementerende is een volledig mens, geen zombie. Hun mentale vermogens nemen af, maar niet hun menszijn.”

Na  toeslagenaffaire miskleun bij pensioenen?

Natuurlijk is het afschuwelijk dat er door de toeslagenaffaire zoveel ouders zijn gedupeerd, maar er staat ons een nog groter schandaal te wachten, aldus de ‘brief van de dag’ in het AD: kortingen op de pensioenen. “Dit heeft direct impact op het inkomen van miljoenen gepensioneerden én werknemers. Inmiddels zijn er rechtszaken om die ramp te voorkomen.” De staat “blijkt niet erg betrouwbaar en het zou gênant zijn als er over een paar jaar een enquêtecommissie is die zich moet buigen over het probleem: hoe heeft het zo fout kunnen gaan met de pensioenen?”

Lions Legpuzzelbieb Woerden

Eenzame ouderen in Woerden kunnen binnenkort elke maand een legpuzzel lenen. Een legpuzzel oubollig vermaak? “Juist niet. Er is vraag naar. Vooral naar die van Jan van Haasteren’’, zegt de Lions Puzzelbieb Woerden in AD Groene Hart. Het blijkt een hobby te zijn die mensen aanspreekt

Kasteel nieuw thuis ouderen met dementie

Het nieuwe woonhuis van zorgorganisatie Wonen bij September in Stoutenburg gaat officieel open. Bewoners kunnen vanaf januari hun intrek nemen in het voormalige Kasteel Stoutenburg, dat omgetoverd is tot een woonhuis voor ouderen met dementie, meldt de Leusder Krant. Bij September kunnen bewoners  het leven blijven voortzetten zoals zij dat gewend zijn. Er zijn geen strakke dagschema’s. “We hebben voldoende medewerkers om iedereen een fijne dag te bezorgen.”

Quote van de dag

“Niet alles wat oud is, is daarmee niet goed.” Dat zei minister Ollongren volgens het AD over het voorstel van het kabinet voor de verkiezingen van de Eerste Kamer.