Ouderen aan de knoppen

Hoe zorg je ervoor dat ook ouderen mee komen in het digitale tijdperk, en hoe speel je zo goed mogelijk in op hun behoeften?

Dat staat centraal in de vrijdag uitgebrachte handreiking over digitalisering genaamd ‘Ouderen aan de Knoppen’, gelanceerd door het Zorg Innovatie Forum en Platform Pouwer. Met deze digitale handreiking (die ook ‘offline’ op papier te lezen is) wil het Zorg Innovatie Forum digitalisering verder stimuleren.

Zo makkelijk mogelijk

Bij het ontwikkelen van digitale toepassingen kan vooraf bijvoorbeeld meer rekening gehouden worden met de doelgroep ouderen. Ontwikkelaars, professionals en beleidsmakers krijgen daarvoor in de handreiking concrete adviezen aangereikt voor het toegankelijk ontwikkelen en maken van digitale diensten en toepassingen. Hoe speel je in op ouderen als gebruiker van je digitale toepassing, en maak je het hen zo makkelijk mogelijk?

Platform Pouwer

Er is voor deze handreiking samengewerkt met het netwerk van ouderen vanuit het Zorg Innovatie Forum en Platform Pouwer, de plek voor ouderenparticipatie in Noord-Nederland. In de afgelopen periode is gebleken dat Corona een versterkend effect heeft op de motivatie van ouderen om gebruik te maken van digitale mogelijkheden.

Heldere instructies

In deze handreiking krijgen ontwikkelaars en professionals naast een serie voorbeelden uit het ZIF-netwerk, en landelijke en regionale ontwikkelingen, ook tips om hun digitale dienst of toepassing zo passend en toegankelijk mogelijk te maken. “Betrek bijvoorbeeld de doelgroep zelf bij het ontwikkelen, geef heldere instructies, waar mogelijk ook voorzien van afbeeldingen of visualisaties, en zorg voor een goede leesbaarheid.”