Senioren Journaal van woensdag 30 september

Eerste SlimoTheek in Groningen

De Vondelflat in de Groningse wijk De Wijert krijgt vanaf 1 oktober naar eigen zeggen de eerste SlimoTheek van Nederland. Ouderen of mantelzorgers kunnen daar slimme technologie lenen, meldt NU.nl. De slimme technologie is bedoeld om veilig en comfortabel te kunnen wonen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een robotstofzuiger, een kalenderklok, een slimme deurbel, een eenvoudige (mobiele) telefoon of een makkelijke afstandsbediening.

‘Blijf met elkaar in contact, op 1,5 meter’

“Juist in coronatijd is het belangrijk om naar elkaar om te blijven kijken. Zeker als het gaat om de ouderen in onze samenleving. Blijf met elkaar in contact, op 1,5 meter.” Dat zegt minister Hugo de Jonge in het AD vandaag bij het lanceren van de campagne tegen eenzaamheid. In nieuw onderzoek van Tilburg Uiversity geven ouderen aan minder contact te hebben met mensen die iets verder van ze af staan. “We concluderen echter dat juist dit contact meer dan gedacht bijdraagt aan het verminderen van eenzaamheid,” zegt de onderzoeker.

Meer rouwtrauma’s verwacht

Een kort en afstandelijk afscheid, een sobere uitvaart, en karige steun van vrienden en familie via beeldschermen. Traumaspecialist en bijzonder hoogleraar Geert Smid verwacht dat meer mensen met rouwklachten zullen aankloppen bij de GGZ, zegt hij in de Volkskrant. ‘Rouw is een natuurlijke reactie op verlies. Maar als die rouw heel lang duurt en mensen ernstig hindert in het dagelijks leven, dan is het juist goed om te spreken van een stoornis, want dan krijgen deze nabestaanden eindelijk de hulp die ze nodig hebben.’

Ouderen nu vaker slachtoffer virus

Het lukt ons niet meer om ouderen te vrijwaren van het coronavirus, schrijft het AD. De volgende reeks spreekt wat dat betreft boekdelen: 113, 231, 375, 714, 964. Het staat voor het aantal zeventigers en tachtigers dat het virus oploopt, van week tot week. Ook relatief worden ouderen nu vaker slachtoffer. Waar het totaal aantal patiënten in vier weken tijd vijf keer zo groot werd, was dat bij de ouderen ruim het achtvoudige.

Weer gaat het mis bij verpleeghuizen

Maakte verpleeghuispersoneel zich in het voorjaar vooral druk om het gebrek aan mondmaskers, handschoenen en spatbrillen, ook nu zijn er zorgen over tekorten. Niet aan beschermende middelen, maar aan testcapaciteit, aldus EenVandaag. En dat brengt de zorg in gevaar. Hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh: “Voor verpleeghuizen is heel Nederland code oranje.” In het Brabantse verpleeghuis waar tijdens de eerste coronagolf 17 van de 32 bewoners overleden, houden hun hart vast voor de tweede golf.

Wordfeud en Candy Crush populair

Het spelen van games is absoluut niet alleen voor jongeren weggelegd, blijkt uit een onderzoek van Talpa Gaming en Mediabrands: steeds meer ouderen vinden vermaak in het spelen van digitale spellen. 47% van de mensen in de leeftijdscategorie 50 – 75 speelt videogames en vooral puzzelgames staan hier in de belangstelling. Met name de gratis speelbare titels Wordfeud en Candy Crush zijn populair binnen deze groep.

Ik wens u een fijne woning

De Telegraaf verschijnt vandaag met een commerciële bijlage Senioren (Genieten van het leven, met behoud van autonomie). Directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO schreef het voorwoord.: ‘In deze bijlage vindt u allerlei informatie over langer thuis wonen, maar ook over geldzaken, gezondheid en welzijn. Allemaal onderwerpen waar wij ons als ANBO ook mee bezig houden.” De kop boven het voorwoord: Ik wens u een fijne woning. “Helaas hebben veel gemeenten te weinig zicht op de woonbehoeften van senioren.”

Granny Yoga landelijk?

Zwaar getroffen werden de verpleeghuizen waar twee yogaleraressen Granny Yoga actief zijn. Maar ook al sloten de deuren, zij besloten het er niet bij te laten zitten. Via een live videoverbinding bereikten soms tot wel drie verdiepingen tegelijk hun yogalessen. Zij hebben de ambitie om Granny Yoga landelijk uit te rollen, aldus het AD.

Week voor Meer Gezonde Jaren

In Groningen wordt op 8 oktober Jong het ‘congres Creating Active Communities, de meerwaarde van samenwerking en het belang van buiten bewegen’ gehouden. Dit congres is onderdeel van De Week voor Meer Gezonde Jaren over beweging, georganiseerd door an HANNN.eu. Het congres is de afsluiting van het project COP4HL, ‘een unieke sociale innovatie met vijf Europese partners’.

Voordelen 65plus-verhuisregeling

Samen met de andere Bossche woningcorporaties ontwikkelde Woonstichting JOOST de 65plus-verhuisregeling. Deze regeling  biedt senioren een aantal voordelen: woningzoekenden krijgen twee jaar lang voorrang op de geselecteerde appartementen en gelijkvloerse woningen op WoonService Regionaal. Daarnaast is een tegemoetkoming in de huurprijs van de nieuwe woning mogelijk en kan men gebruik maken van een verhuiscoach.

75-plusser mag langer doorrijden

De tijdelijke regeling waarmee 75-plussers in Nederland een jaar mogen doorrijden met een verlopen rijbewijs loopt door tot 1 juni 2021. Dat heeft minister van Nieuwenhuizen laten weten, aldus de Telegraaf. Deze verlenging is vooral van belang voor ouderen van wie het rijbewijs op of na 1 december verloopt en die niet tijdig een medische keuring kunnen ondergaan vanwege de coronasituatie.

Kwart deelnemers blijft thuis

Het nieuwe cursusseizoen van de Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS) is van start gegaan. De stichting merkt dat tot dusver het aantal deelnemers met 25 procent achterblijft. Dat wordt geweten aan het coronavirus, wat veel ouderen huiverig maakt en tot (extra) voorzichtigheid leidt, aldus de Soester Courant.