Senioren Journaal van donderdag 30 maart

KlimaSeniorinnen naar Europese rechter

Klimaatactivisme vooral iets voor jongeren? Daar denkt een groep oudere vrouwen uit Zwitserland anders over: zij lopen door hitte nu al risico, lijden onder een ‘klimaatlockdown’ en wijzen op oversterfte onder ouderen.

Waarom geen speciale seniorenvoeding

Huisdieren krijgen speciaal seniorvoedsel. Volgens Zweedse onderzoekers zou dat ook voor mensen een goed idee zijn. Kunnen we (kwetsbare) ouderen met speciale voeding langer gezond houden?

Werken tot ver na je 70ste

In de toekomst zullen vitale ouderen veel langer moeten gaan werken. Kleinkinderen zullen met hun grootouders op dezelfde werkvloer zitten. In Nederland met zijn sterke ouderenlobby zal dit traag op gang komen.

Sportbedrijf lanceert beweegbingospel

“Bingo is altijd leuk en als je dat combineert met bewegen zorgt het voor extra plezier.” Buurtsportcoaches hebben een beweegbingospel ontwikkeld.

Als pitbull strijden voor huishoudelijke hulp

“Minder tijd voor mijn vader betekent dat er minder gebeurt.” Een dochter strijdt als een pitbull tegen het korten op huishoudelijke hulp. Ouderen zonder zo’n dochter zijn ‘aan de goden overgeleverd’.

Financiële regelingen woongemeenschappen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kent inmiddels twee financiële regelingen om de start van gemeenschappelijk wonen voor 55-plussers te ondersteunen.

JongSenioren over Wonen

Op woensdag 19 april organiseert Stichting JongSenioren Zoetermeer een thema-avond over ‘Wonen’. Voorafgaand aan inleidingen en discussie zullen o.a. seniorenmakelaars en seniorenverhuizers zich presenteren.

Kwetsbare ouderen genegeerd

Het kabinet heeft weinig aandacht voor de kwetsbare ouderen, zegt  de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde. “In de regeringsplannen wordt deze groep vergeten, ze lijkt niet te bestaan.”

Grote zorgen om online oplichting

Steeds meer Nederlanders (vooral ouderen) worden financieel opgelicht met neptelefoontjes door ’bankhelpdesks’.  Vandaag debatteert de Tweede Kamer over cybercrime.

Senioren Cinema, volume wat zachter

Dinsdag 18 april is de eerste Senioren Cinema bij CineLounge in Houten. “Het volume staat wat zachter dan bij andere voorstellingen en de zaal wordt extra verlicht wanneer u de zaal betreedt en verlaat.”

Geen piepklein huis, wel onderhoudsarm

Ouderen willen wel kleiner wonen. “Maar er is niets voor ons.” Gezocht: Geen piepklein huis, wel onderhoudsarm. Nog beter geïsoleerd is uiteraard welkom. Meer dan pakweg 100 m2 is niet nodig.

Dementievriendelijk snacken

“Om mensen met dementie beter te kunnen helpen, hebben we met al het personeel een cursus gevolgd.” Aldus de eigenaar van een dementievriendelijke snackbar in Zutphen.

Solidariteit tussen generaties

Denk nog eens goed na over het nieuwe pensioenstelsel, aldus een oproep aan de Eerste Kamer. En geloof niet dat in het huidige pensioenstelsel de gepensioneerden de jongere deelnemers van hun pensioenen willen beroven.

Niet-professionele hulp houdt het voor gezien

De gemeente brengt het uurloon voor huishoudelijk hulp betaald uit het pgb (bestempeld  als niet-professioneel) van 17,21 naar 14,71 euro. Gevolg: de hulp houdt het voor gezien en de oudere heeft het nakijken.

Hoe doorstroming te stimuleren

Hoe kun je stimuleren dat ouderen tijdig doorverhuizen naar een passende woning. Platform31 ziet vijf mogelijkheden:1. Divers en passend aanbod, 2. Voorrang voor senioren, 3. Seniorencoaches en –adviseurs, 4. Informatievoorziening, 5. Pakket van maatregelen