Senioren Journaal van donderdag 30 juli

Preventief Seniorenonderzoek

Het onderzoek naar de zelfredzaamheid van senioren in Hollands Kroon wordt weer opgestart. Dat melden Wonen Plus Welzijn en de lokaal samenwerkende belangenorganisaties voor ouderen, die het onderzoek doen. Via het zogeheten Preventief Seniorenonderzoek wordt in kaart gebracht hoe zelfstandig ouderen nog zijn, aldus het Noordhollands Dagblad. Mensen van 75 jaar of ouder worden benaderd voor het onderzoek.

Alzheimer opsporen via bloed

Een simpele bloedtest kan voorspellen of je op korte of lange termijn de ziekte van Alzheimer zal ontwikkelen. “Een absolute doorbraak”, zegt Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur Alzheimercentrum VUmc in Amsterdam, in Stax&Toine. Alzheimer kan in een heel vroeg stadium al kan worden aangetoond. “Dat is een belangrijke stap voorwaarts in de diagnostiek van deze verschrikkelijke ziekte.”

‘Utrecht op het gemak’

De gemeente Utrecht wil de vindbaarheid van openbare wc’s verbeteren. Binnen iedere 250 meter moet een toilet aanwezig zijn, aldus AD Utrechts Nieuwsblad. Door middel van stickers en een app, het meer openstellen van al aanwezige wc’s, plaatsen van extra toiletten en het toegankelijker maken van wc’s voor mensen met een fysieke beperking wordt hoge nood in de stad bestreden, staat in het plan ‘Utrecht op het gemak’.

Seniorencollege nu ook op tv

Na vele succesvolle reeksen interactieve colleges door het hele land en online is Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan vanaf eind augustus ook wekelijks te zien op televisie (via ouderenkanaal ONS) met het programma Seniorencollege. De ingrediënten zijn hetzelfde, aldus Amstelveens Nieuwsblad: het programma biedt senioren een mentale uitdaging en tijdens afwisselende uitzendingen wordt hun brein aan het werk gezet.

Twente één opvang ouderen met corona

Twentse verpleeghuizen slaan volgens Trouw de handen ineen: bewoners met corona worden voortaan overgeplaatst naar één gezamenlijke corona-opvang. Dit om te voorkomen dat verpleeghuizen bij een tweede golf weer op slot zouden moeten. De corona-opvang is een afdeling in verpleeghuis Krönnenzommer in Hellendoorn, bestaande uit vijftien bedden. Als de bedden vol zijn, staan andere verpleeghuizen klaar om op te schalen met elk nog 15 à 30 bedden.

‘Comfortabel wonen, geen seniorenbunker’

Ouderen hebben betere pensioenen dan vorige generaties en willen een comfortabele woning, zegt de ceo van Alterra Vastgoed in PropertyNL. “Geen seniorenbunkers, maar woningen met in elk geval een aparte slaapkamer, en zorg in de nabijheid.”

Sterven door eenzaamheid in coronatijd

De gezondheid van Mas van Die (84) ging tijdens het bezoekverbod in haar instelling hard achteruit. Uiteindelijk stierf ze. “Ze is eraan onderdoor gegaan”, stelt haar man Cees (82). Mas is volgens RTL Nieuws geen uitzondering. Het bezoekverbod is traumatisch geweest voor het merendeel van de ouderen, blijkt uit onderzoek.

Fietsrijbewijs 70-plussers?

Een meerderheid van de Nederlanders onder de dertig jaar dat 70-plussers een fietsrijbewijs zouden moeten halen, aldus het opiniepanel van Hart voor Nederland. Vooral ouderen die op snelle e-bikes rondrazen, zouden volgens de respondenten een examen moeten afleggen. “Voor een snorbrommer moet een geldig rijbewijs halen, die gaan ook 25 km/u,” is een veel gehoord argument.

‘Ouderen trainen op rijvaardigheid’

In de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf verbaast Gert van Dijk uit Veenendaal zich over ouderen (‘waartoe ik ook behoor’): ‘die komen op een e-bike langs stuiven, uiteraard zonder helm, waarbij ik denk: als je nu moet remmen of uitwijken lig je op de grond. Men rijdt ver boven zijn kunnen. Een bewustwordingscampagne of een rijvaardigheidstraining zou voor velen aan te bevelen zijn.”

Maatwerk voor coronakosten

Er komt een maatwerkregeling voor zorgaanbieders in de langdurige zorg als ze de tweede helft van het jaar de zorg vanwege de corona-uitbraak nog niet volledig kunnen opstarten. Zorgaanbieders kunnen daarover maatwerkafspraken maken met zorgkantoren, zo staat in een nieuwe regeling van de Nederlandse Zorgautoriteit.