Senioren Journaal van woensdag 30 december 2020

Sneller vaccineren, maar hoe

Een deel van de thuiswonende ouderen krijgt misschien veel sneller dan gedacht het Pfizer-vaccin. Hoe dat zou moeten gebeuren, is volgens het AD echter nog totaal onduidelijk. Huisartsen kunnen dat vaccin niet toedienen, zeggen ze. De reden: het wordt geleverd in partijen van duizend doses en moet bij 75 graden onder nul worden opgeslagen. Of de GGD’s, die al alle zeilen moeten bijzetten om 8 januari te halen, een extra doelgroep (naast het zorgpersoneel) aankunnen, is nog niet zeker. Voor een flink deel van de ouderen dreigt het scenario dat pas tegen het einde van de winter begonnen wordt met vaccineren.

Senne (16) verloor twee opa’s en een oma

Door corona moest de Brabantse Senne Opheij (16) in korte tijd afscheid nemen van twee opa’s en een oma. Ze  moet nu vaker huilen dan toen het net gebeurde, vertelt ze in NRC. “Veel mensen hebben er gelijk last van als er iemand overlijdt. Maar ik moest zo snel door in alles. Eerst opa en oma en toen weer opa. Meteen online school. Ik moest wel. Er telden dingen mee voor het examen.”  Toen ze na de zomervakantie weer fysiek les kreeg, merkte Senne dat ze niet goed in haar vel zat. “Ik was verdrietig en boos vanwege de hele situatie. Dat ze overleden waren, en de manier waarop alles moest en ging.”

‘Online sporten goed voor je immuunsysteem’

Een online weerstandsverhogende sportcursus voor ouderen, werkt dat? Nick Wezenbeek van CleverMove denkt van wel, vertelt hij in De Gelderlander. “Sporten is heel goed voor je immuunsysteem. In deze coronatijd zijn mensen veel inactiever. Voor oudere volwassenen leidt dit tot verminderde weerstand en een versnelde afname van spiermassa”, zegt de voedingskundige, die aan de WUR afstudeerde op krachttraining en voeding bij ouderen. Wezenbeek start in januari een online weerstandsverhogende sportcursus voor 50- en 70-plussers.

Jan Slagter en Erik Scherder als ambassadeurs

Jan Slagter en Erik Scherder hebben zich met enthousiasme als ambassadeurs voor de komende 2 jaar verbonden aan Aafje. Dit meldt de ouderenzorgorganisatie in een persbericht over de fusie van Ben Oude NijHuis en Aafje, die per 1 januari een feit is.

Wonen op scholeneilanden?

Als het aan de PvdA en Het Vechtse Verbond ligt, gaat de gemeente Stichtse Vecht een analyse uitvoeren naar mogelijke locaties in Maarssenbroek waar mogelijkheden zijn om betaalbare woningen specifiek voor ouderen te bouwen. De partijen zien volgens RTV Stichtse Vecht mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van scholeneilanden: ‘Deze locaties lenen zich uitstekend voor een combinatie van onderwijs, wonen, sport en maatschappelijke voorzieningen.’

KBO in de clinch met pastoor

De KBO-afdeling Oerle eist dat bisschop De Korte de weggestuurde koster van de parochie Christus Koning rehabiliteert. Zo niet, dan keert de ouderenbond de parochie de rug toe, meldt het Eindhovens Dagblad. De KBO pikt het niet dat de pastoor de koster (die weigerde mee te werken aan een nachtmis die niet in overeenstemming was met de coronaregels) na jarenlange trouwe dienst heeft ontslagen. De KBO-leden van de hele kring Veldhoven voelen zich ‘als slaven behandeld’, zo schrijft de voorzitter van KBO-Afdeling Oerle. Bij de KBO leefden al langer zorgen, het wegsturen van de kosten was ‘de druppel’.

Niet naar dagopvang maar naar de club

Met het vorderen van de leeftijd en een hersenaandoening als alzheimer kan het menselijk brein steeds meer gaan haperen. Maar ook in dat brein sluimert nog de creatieve aanleg van elke mens. Leontine Trijber wil dat brein met verhalen, koken, muziek, dans en humor weer tot leven brengen. Join the club, is haar boodschap in het Haarlems Dagblad. Trijber wil de zorg voor ouderen met dementie veranderen en spreekt niet van dagbesteding, maar van een club en de bezoekers zijn clubleden.

Martha Flora wil naar 25 locaties

Martha Flora (tien vestigingen) meldt haar concept voor dementiezorg op meer plekken in het land te gaan aanbieden. “De bouw en opening van 4 prachtige nieuwe locaties in Dordrecht, Hulsberg, Oegstgeest en Goes staan bij ons op de agenda.” Martha Flora verwelkomt als nieuwe aandeelhouder de Franse zorgonderneming DomusVi, die al actief is in zes andere landen. Per ultimo 2025 streeft Martha Flora naar een landelijk dekkend netwerk met een totaal van 25 locaties.

Zwaar aanvullend pakket niet altijd nodig

Ouderen willen vaak supergoed verzekerd zijn voor het geval er ‘iets’ gebeurt, zegt een zorgverzekeringsexpert van vergelijkingssite Independer in het AD. “Dat is een misverstand, want met dat ‘iets’ bedoelen zij bijvoorbeeld ernstig ziek worden of van de trap vallen. Dat is gewoon gedekt vanuit de basisverzekering.” Zware aanvullende pakketten zijn zeker niet altijd nodig. “Je zou bijvoorbeeld een keer in de zoveel jaar zo’n aanvullend pakket kunnen nemen. Want je hebt niet ieder jaar een nieuw kunstgebit of hoortoestel nodig.”

Nooduitgang zware beroepen

Het pensioenakkoord bevat een afspraak over vroegpensioen in zware beroepen. Wie drie jaar voor de AOW zit, kan vanaf 1 januari 2021 vroeger stoppen met een uitkering op AOW-niveau. De Afbouw was begin dit jaar de eerste sector die er meteen cao-afspraken over maakte. De regeling betekent geen vetpot, is te lezen in het FD. De FNV blijft intussen eisen dat alle werknemers na 45 jaar werken met pensioen moeten kunnen.