Senioren Journaal van woensdag 30 augustus

Klachten over wachttijden huishoudelijke hulp

KBO-Brabant krijgt momenteel veel klachten over de wachttijden voor huishoudelijke hulp in de Wmo. De personeelstekorten zijn groot. Sommige gemeenten gaan hierover in gesprek met een KBO Kring om samen tot oplossingen te komen.

Open briefje aan een schoft

“Hoe dan? De oude man die slachtoffer werd van jouw oplichterspraktijken, vraagt het zich af”, schrijft een columnist in een ‘open briefje aan een schoft’ (‘bankmedewerker’): “hoe kan het dat hij erin is gestonken.”

Zonde als die kamer maar leegstaat

Om de kamernood in Amsterdam tegen te gaan, start de gemeente een samenwerking met Hospi Housing, dat hospita’s en studenten aan elkaar koppelt. Hospitaverhuur wordt ook gezien als  een perfect middel tegen eenzaamheid en stijgende lasten.

Ga zelf met je moeder wandelen

‘Jullie kunnen toch elke dag wel even met mijn moeder wandelen?’, vraagt de verontwaardigde zoon van een van de bewoners van het verpleeghuis. ‘Wij zorgen met z’n drieën voor 22 bewoners. Ga zelf met je moeder wandelen.’

Preventie dementie flinke stap dichterbij

Er is nu ook wetenschappelijk bewijs dat een hoortoestel leidt tot vermindering van cognitieve achteruitgang. “Preventie van dementie komt hiermee een flinke stap dichterbij.”

Campagne tegen geweld in huiselijke kring

“Let op elkaar. Want een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken.” De Rijksoverheid start een campagne tegen geweld in huiselijke kring (waaronder ouderenmishandeling) en stimuleert omstanders het gesprek aan te gaan.

Leeuwarden in de clinch met Habion

“We hebben partijen nodig die investeren in sociale huurappartementen in plaats van zich terugtrekken.” De gemeente Leeuwarden wordt het niet eens met de corporatie Habion, die appartementen in deze stad wil verkopen.

Dialoogsessie Rabobank Midden-Nederland

In 2040 zijn er in Midden-Nederland 58.000 nieuwe geschikte woningen voor ouderen nodig. Rabobank ging daarover in gesprek met regionale betrokkenen met een professionele affiniteit met wonen en/of zorg.

Fit blijven zonder sportschool

Sommige mensen die lang leven, genieten van de voordelen van lichaamsbeweging zonder ooit een voet in de sportschool te zetten, aldus de nieuwe Netflix-docuserie “Live to 100: Secrets of the Blue Zones”.

Senioren aan zet in Hoogeveen

In Hoogeveen houdt de gemeente op 6 oktober  in samenwerking met Welzijnswerk en seniorenplatform een dag met als motto Senioren aan zet. Met gesprekstafels, ontmoeting en informatie.