Zonde als die kamer maar leegstaat

Om de torenhoge kamernood in Amsterdam tegen te gaan, start de gemeente een samenwerking met Hospi Housing, dat hospita’s en studenten aan elkaar koppelt. Animo onder studenten is er genoeg, schrijft Het Parool, nu de hospita’s nog.

In de jaren zeventig was het razend populair onder studenten: een kamer huren bij een hospita, vaak een alleenstaande man of vrouw, voor een bescheiden prijs. Met de komst van studentenflats verdween hospitaverhuur naar de achtergrond, maar nu de kamertekorten groot zijn, is het tijd dat de hospita een comeback maakt, vinden Hospi Housing en de gemeente Amsterdam. Ze zijn een samenwerking gestart om hospita’s in Amsterdam te vinden.

Tegen eenzaamheid

Daan Donkers, oprichter van Hospi Housing, zegt in Het Parool: “Een kamer in je huis verhuren is dé oplossing voor het kamertekort. Ook is hospitaverhuur een perfect middel tegen eenzaamheid en stijgende lasten.” Dus startte Hospi Housing eerder deze zomer de zoektocht naar studenten en hospita’s. Op 6 juli hadden al 2500 woningzoekenden zich aangemeld, maar slechts 40 hospita’s.

Voorwaarden

Wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting) laat weten dat de gemeente hoopt met hospita’s bestaande woonruimte in Amsterdam beter te kunnen benutten. Wat het soms ook moeilijk maakt om een kamer beschikbaar te stellen, zijn volgens Donkers de strenge huurvoorwaarden van hypotheekverstrekkers, woningcorporaties en verzekeraars. Ook met die partijen is Hospi Housing daarom in contact..”

Reuring in huis

De meeste hospita’s die een deel van hun woning delen met een student ervaren het als leerzaam en waardevol, zegt Donkers in Het Parool. “Hospita’s leren nieuwe dingen en vinden het leuk dat er wat reuring in het huis is. Het zijn de kleine momenten, zoals het geluid van iemand die thuiskomt, die fijn zijn voor alleenwonenden of mensen wier kinderen al een tijd niet meer thuis wonen.”