Senioren Journaal van donderdag 3 oktober

Fraudecafé voor senioren

Op verschillende manieren wijst KBO-PCOB op de gevaren van internetcriminaliteit. Samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt op 10 oktober een Fraudecafé voor senioren georganiseerd in Utrecht.

Aafje start regionaal franchise-concept

Vanuit de landelijke coöperatieve vereniging P.BELL & Friends start zorgorganisatie Aafje een regionaal franchise concept, Aafje Franchise, dat ervaren zorgprofessionals helpt om hun eigen zorgonderneming te starten. Vanuit hun kleine onderneming kunnen zij mensen met een kleine beurs een op maat gemaakt passend zorg- en ondersteuningsaanbod bieden. Waarbij de mensen zelf huren, al dan niet met huurtoeslag en de zorg gefinancierd wordt uit hun persoonsgebonden budget (PGB).

Stijging aantal gepensioneerden vlakt af

In 2018 waren in Nederland bijna 3,2 miljoen personen gepensioneerd. Sinds 2015 neemt het aandeel gepensioneerden onder de bevolking niet meer toe, meldt het CBS. In de periode 2001-2018 steeg het aantal personen dat met pensioen is met ruim 700 duizend. Mede door de verhoging van de AOW-leeftijd stijgt het aantal gepensioneerden de laatste jaren nauwelijks en is het aandeel gepensioneerden onder de bevolking stabiel.

Het menu van de dood

Twee toekomstonderzoekers van Buro Zorro verdiepten zich het afgelopen jaar in de toekomst van de dood, is te lezen in de Telegraaf. Op 8 oktober presenteren ze in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger een avond rond het thema, volgend jaar volgt een boek. “We hebben nu vaak een bucketlist omdat we weten dat we doodgaan. Er zijn zelfs zogeheten death cafés waar je over de dood kunt praten.” We willen tegenwoordig aan de dood sleutelen. “Zelf aan het roer staan, zelf beschikken over de dood.”

Vitaal meer senioren bereiken

Verschillende seniorenverenigingen in Beek bundelen de krachten onder de voorlopige naam Vitaal Beek, is te lezen in dagblad De Limburger. Door samen te werken hopen de verenigingen meer mensen te bereiken, nieuwe activiteiten te organiseren én de jonge senior te interesseren.

‘Veel gepensioneerden eten al jaren zure appels’

Wie zich verzet tegen de dreigende pensioenkortingen en pleit voor een iets hogere rekenrente wordt weggezet als een egoïstische babyboomer die de pensioenruif voor de volgende generaties wil leegeten, schrijft Corrie van Brenk, lid van de Tweede Kamer voor 50Plus, in het AD. Haar partij vindt dat het verlies van vertrouwen in ons pensioenstelsel niet wordt veroorzaakt door hebberige babyboomers, maar door ‘rekenrentefundamentalisten’. Door de zure appel heenbijtern? ‘Veel ouderen met pensioen eten al jaren zure appels.”

Rollatorcheck en balanscursus

Een rollatorcheck en een balanscursus: het moet valpartijen bij ouderen voorkomen. Senioren leren in zorgcomplex Kloostergaard in Etten-Leur hoe ze struikelen of vallen vermijden. Zorgstichting Avoord hoopt hiermee de aandacht voor de gevaren van een val aan te wakkeren in de Week van de Valpreventie, aldus BN De Stem. “De meeste senioren zitten lang thuis en hebben weinig beweging. De kans op een valpartij kan vergroten als je ze niet waarschuwt van de gevaren en gevolgen.”

Wonen en dementie

Op het inspiratiefestival Let’s Gro van 30 oktober – 2 november 2019 in Groningen zal er aandacht zijn voor dementie en geheugenstoornissen. Zorginnovatieforum zal samen met Dementie Vriendelijk, Anders Oud 2030 en de Raad van Ouderen een bijeenkomst organiseren over ouderen met dementie en hun woonsituatie.

Speeltuin wordt ontmoetingsplek

Een ontmoetingsplek waar jong en oud zich kan vermaken. Zo zien inwoners van de Benraatshoef in Raamsdonksveer de nieuwe speeltuin voor zich, schrijft BN DeStem. In de plannen zitten onder meer drie gymtoestellen voor senioren.

Bruidsmodeshow voor ouderen

Activiteitenbegeleiders en woonondersteuners zijn met het idee gekomen om een bruidsmodeshow te organiseren voor de bewoners van de Koekoek, is te lezen bij de Veenendaalse Krant. Met behulp van verschillende collega’s en vrijwilligers zijn er jurken verzameld. Zorgmedewerkers showden zelf de jurken.