Senioren Journaal van vrijdag 4 oktober

Minister: ruim baan wooninitiatieven

Lang thuis blijven wonen moet niet té lang thuis worden, zei minister Hugo de Jonge volgens het Eindhovens Dagblad op het jaarcongres van KBO-Brabant. Het moet niet zo zijn dat mensen hun huis niet meer uit komen en vereenzamen. “Er moet een woonvorm tussen het verpleeghuis en thuis in komen.” Niet het verzorgingshuis oude stijl, maar kleinschalige woonvormen waar senioren elkaar kunnen helpen en (sociaal) actief blijven. De Jonge: “We moeten al zulke wooninitiatieven ruim baan geven.”

Enorm potentieel gemotiveerde mensen

Jet Bussemaker presenteert binnenkort als voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving  het advies ‘Gelukkig worden we oud’. Nadruk ligt op het kúnnen, niet op het moeten, zegt zij in Trouw. “Na onze harde pensioendatum ontstaat er een flink beleidsvacuüm, een blinde vlek. De overheid gaat zich pas weer met ouderen bemoeien als zij zorg nodig hebben. Dat is zonde. In ons advies gaan we de overheid vragen meer aandacht te schenken aan dit enorme potentieel van betrokken en gemotiveerde mensen, en tegelijkertijd barrières weg te nemen die hun deelname aan de samenleving in de weg staan.”

De op een na laatste wil

Het levenstestament is echt doorgebroken, constateert Elsevier Weekblad. In de eerste helft van 2019 legden 94.000 Nederlanders bij de notaris hun financiële en vaak ook medische wensen vast voor het geval zij nog wel in leven zijn, maar die wensen zelf niet meer kunnen uiten. De meesten die voor een levenstestament komen, zijn aanvankelijk financieel gedreven. ‘Hun grote angst is dat zij ooit door een hoge eigen zorgbijdrage moeten interen op hun spaargeld.’

Verlaten ouderen de kerk?

Andries Knevel blogt bij EO Visie hoe hij binnen een paar dagen van drie vrouwen (55-plus) precies hetzelfde verhaal hoorde: “In mijn omgeving zijn er opeens zo veel ouderen die de kerk verlaten. Het lijkt wel een soort veenbrand.” Misschien zitten er wel heel wat ouderen in de kerk die dat jarenlang hebben volgehouden, maar er nu mee kappen. De vraag is voor Knevel: valt het mee of is het inderdaad een veenbrand?

Mathilde (110) voelt zich helemaal niet oud

‘Samen oud ’is de titel van een commerciële bijlage vandaag bij de Telegraaf, met op de cover Mathilde Ebberink-Vonk (110) uit Enschede en haar zoon Jan Ebberink (71). ‘Ik voel me helemaal niet oud.” De directeur van KBO-PCOB adviseert senioren tijdig te investeren in hun sociale netwerk. De directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde: ‘Houd de regie over je leven en je levenseinde.”

Nunspeet hotspot seniorenmarkt

Nunspeet blijkt een hotspot van bedrijven die zich richten op 50-plussers. Het begon allemaal bij Well Fair, wooncomfort in het hogere segment. Prominent, Molenaar, Stella en Forza hebben allemaal meer of minder een verleden bij Well Fair. De optelsom van vergrijzing van de bevolking, fitte senioren die vaak nog ‘best wat te besteden’ hebben en de digitale snelweg goed weten te vinden, is ronduit aantrekkelijk: voor bedrijven liggen er veel kansen, zeggen experts in dagblad de Stentor. ‘De opa- en oma-marketing is de meest onderschatte vorm van marketing.’

Oudere pikt CBR- chaos niet langer

Het CBR wordt overstelpt met verzoeken tot schadevergoeding omdat automobilisten buiten hun schuld zonder rijbewijs komen te zitten. “Op het gebied van spoedkosten bij de gemeente voor het aanvragen van een rijbewijs hebben we tot en met augustus al 1856 verzoeken gehad om een coulancevergoeding”, zegt het CBR in de Telegraaf. De krant maakt ook melding van wanhopige ouderen die achter het stuur stappen met een verlopen rijbewijs.

Rotterdam gaat bijbouwen

De Rotterdamse gemeenteraad gaat het tekort aan ouderenwoningen aanpakken. Een motie van GroenLinks is met een ruime meerderheid aangenomen in de raad, meldt RTV Rijnmond. Er moeten meer betaalbare woningen voor ouderen worden gebouwd en bestaande huizen moeten ‘ouderenproof’ worden, vindt GroenLinks. “Door bijvoorbeeld een lift te bouwen in een appartementencomplex of een straat te verhogen, worden meerdere woningen in één keer geschikt voor ouderen.”

KBO-Brabant denkt over nieuwe naam

Steeds meer lokale afdelingen van KBO-Brabant hebben moeite met de K van Katholiek, vinden ‘Bond’ stoffig klinken en denken dat ouderen niet als oudere willen worden aangesproken, meldt het Brabants Dagblad uit het gisteren gehouden jaarcongres.  KBO Sint-Oedenrode kiest daarom binnenkort een nieuwe naam. De KBO-leden in Nuenen kozen vorig jaar al voor de naam ‘Senergiek’. Ook op provinciaal niveau leeft die discussie.

Eenzaamheid bestrijden in de praktijk

Het is de Week tegen Eenzaamheid en er wordt door het hele land aandacht gevraagd voor dit onderwerp. De website gemeente.nu publiceert een aantal praktijkvoorbeelden van gemeenten: ambassadeurs conferentie, manifest, actieplan, aandachtsfunctionaris, een-op-eengesprekken met inwoners, ontmoetingstafel met high tea, open deur bij organisaties.