Senioren Journaal van woensdag 2 oktober

Met AH op zoek naar Boodschappenhelden

Albert Heijn en Aalsmeervoorelkaar zijn samen op zoek naar mensen die oudere inwoners willen helpen met hun wekelijkse boodschappen, meldt 0297.nl: de zogenaamde Boodschappenhelden. “Voor veel ouderen is boodschappen doen het uitje van de week. Een manier om onder de mensen te komen. Ook draagt het bij aan het gevoel van zelfstandigheid.”

 

Inspannen voor hogere leeftijdskwaliteit

André van Leijenhorst (70) houdt zich als praktiserend ouderenpsycholoog bezig met de vraag hoe je in de zogenoemde derde levensfase goed ouder kunt worden, en is daar in zijn dagelijks leven privé ook volop mee bezig, vertelt hij in Trouw. Hij schreef een veelgelezen boek: ‘Ambitieus ouder worden – het beste komt nog’. Zijn stelling is: genieten is ongezond. “Ik bedoel: alleen maar genieten. Inspannen heeft voor mij veel meer waarde dan het woord genieten. Genieten is vluchtig en oppervlakkig, de eerste lik aan een ijsje. Terwijl je je dient in te spannen om een hogere leeftijdskwaliteit te realiseren.”

 

Via fuitvliegjes verouderingsproces ontdekken

Wetenschappers hebben fruitvliegjes tot 50% langer laten leven met een behandeling van drie bestaande medicijnen. Volgens Britse en Amerikaanse onderzoekers geeft de behandeling aanwijzingen voor het bestrijden van veroudering bij mensen, meldt Het Financieele Dagblad. De onderzoekers  zeggen niet het eeuwige leven te zoeken, maar te willen ontdekken hoe het verouderingsproces werkt om manieren te vinden om mensen langer gezond te houden

 

Leefplezierplan nu op complete locaties

Als vervolg op het project ‘Leefplezierplan voor de zorg’, waarin van 2017 tot 2019 in elf zorgorganisaties op teamniveau is geëxperimenteerd, is er nu ‘Leefplezierplan op locatie’. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Leyden Academy on Vitality and Ageing in opdracht van de zorgkantoren van Menzis en VGZ en ondersteund door het ministerie van VWS.

Vanaf heden tot juni 2021 wordt het Leefplezierplan op twee complete locaties ingevoerd: bij verpleeghuis Den Es in Varsseveld van en locatie Vita in Rijen.

 

Een eenzame noemt zich niet snel eenzaam

Het is Week tegen de eenzaamheid en NPO2 leek omgetoverd tot eenzamenzender, aldus de tv-rubriek van NRC: klapstuk van de eenzaamheidsavond was Goede buren (Human). In die documentaire zagen we hoe de kordate Rotterdamse zestigers Ada en Wilma instructies ontvingen nadat ze zich als vrijwilliger hadden gemeld om eenzame ouderen in IJsselmonde bij te staan. Vraag vooral door, krijgen ze te horen. Een eenzame noemt zichzelf van alles, maar niet snel eenzaam.

 

Sociale contacten: kloof stad en platteland

De meeste senioren zijn tevreden over hun sociale contacten. Maar voor één op de tien senioren geldt dit juist niet. Dat zijn in Nederland ruim 300.000 ouderen. Vooral stedelingen en alleenstaanden hebben behoefte aan meer contact. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB en omroeporganisatie KRO-NCRV.

 

‘Laat zorgstudenten en ouderen samenwonen’

Waarom moeilijk denken als het veel makkelijker kan, is te lezen in de ‘brief van de dag’ in de Volkskrant: De jeugd die nog een heel leven voor zich heeft en wil studeren in de zorg komt niet aan een woning, ouderen staan op een wachtlijst en er zijn leegstaande verzorgingshuizen. Maak wat geld vrij voor deze leegstaande panden en knap ze een beetje op, zodat je jongeren tijdens hun studie kan koppelen aan de ouderen zodat het een leerwerk-project wordt.

 

‘Identiteitsgebonden zorg waarborgen’

Als identiteitsgebonden zorgaanbieder speelt RST Zorgverleners in op de ontwikkelingen in de thuiszorg, schrijft bestuursvoorzitter Peter Boudwijn in het Reformatorisch Dagblad. “Samenwerking met verwante organisaties is hierbij essentieel, maar de ontwikkeling van wijkgericht werken maakt ook samenwerking met andere organisaties buiten onze identiteit noodzakelijk. Dit vraagt om zorgvuldig handelen en steun om de waarde van identiteitsgebonden zorg voor onze gezindte te waarborgen.”

 

‘AOW’er zoekt geld’

Een AD-lezer schrijft in een ‘brief van de dag’ over de stijgende zorgkosten. “Omroep Max laat ouderen zien die in een camper vrolijk wijn drinkend door Europa toeren. Een tip aan deze zogenaamde ouderenomroep: stop daarmee. U laat een beeld zien van een exclusief groepje dat op geen enkele manier een afspiegeling is van de meeste ouderen. Na het tv-programma Boer zoekt vrouw pleit ik voor AOW’er zoekt geld.”

 

‘Dankzij ons hebben jongeren het nu zo goed’

Hij werd net na de Tweede Wereldoorlog geboren en zag hoe ons land veranderde. Een AD-lezer schrijft dat milieukritische jongeren ten onrechte met de vinger naar zijn generatie wijzen. “Ik zou de generatie van mijn kleinkinderen graag eens 75 jaar terugplaatsen, ze laten zien hoe wij het hadden en hoe blij wij waren met een betere toekomst. Het is nu gemakkelijk commentaar te leveren vanuit een comfortabele positie, met alle gemakken die je bij de hand hebt.”