Senioren Journaal van maandag 3 mei
Waar blijven de woningen voor ouderen?
Nederland heeft niet genoeg woningen die geschikt zijn voor ouderen. En in de huizen waarin zij wonen, zou vaak een heel gezin passen. Twee knelpunten ineen – en die zijn niet zomaar opgelost, schrijft Trouw. Kleiner wonen voor meer geld, geen wonder dat veel ouderen die keus niet maken. Als de komende tien jaar één miljoen nieuwe woningen worden gebouwd, moet 10 procent daarvan voor ouderen worden bestemd, zegt de topman van Woonzorg Nederland, die ook opmerkt dat niet alles is op te lossen met stenen: wijken moeten ook ‘zorgvriendelijk worden gemaakt’.
‘Digibete patiënt vaak vergeten bij innovatie’
Digitale innovaties sluiten nu vaak vooral goed aan bij de hoogopgeleide, actieve, participerende patiënt, schrijven medisch specialisten en onderzoekers in Trouw. Niet bij de laagopgeleide patiënten, vaak met meer aandoeningen tegelijk, in een sociaal-maatschappelijke achterstandspositie, bij ouderen, gehandicapten, of mensen met een communicatiebeperking.
Hulp en advies geen dag te vroeg
De wooncoach voor 65-plussers in de gemeente Lingewaard heeft in haar eerste weken in haar eerste twee weken behoorlijk wat eenzaamheid en onzekerheid gezien, vertelt ze in De Gelderlander. “Ze zien dat het leven niet meer gaat zoals het tientallen jaren ging, dat er iets moet gebeuren qua woning, maar ze willen bijvoorbeeld hun kinderen er ook niet lastig mee vallen.” Dat haar inzet nuttig is, zag ze al direct bij één van de eerste huisbezoeken. “Van een echtpaar moest de 75-jarige vrouw in de woonkamer slapen, nadat ze na een operatie de trap niet meer op kon. Schrok ik best van, voor dit soort mensen komt hulp en advies geen dag te vroeg.”
Door het Rijksmuseum met een VR-bril
Studenten gaan komende maanden langs bij duizenden ouderen in verzorgingstehuizen met een virtualrealitytour door het Rijksmuseum. Toen Jan Schipper (26), oprichter van de Amsterdamse zorgonderneming Maya VR, ongeveer anderhalf jaar geleden startte met virtualrealitybrillen voor eenzame ouderen, had hij nooit verwacht dat die eenzaamheid in no time enorm zou toenemen, toen ouderen als gevolg van corona geen familie meer konden zien en dagactiviteiten werden opgeschort. Dit vroeg om een grootschaliger aanpak, dacht hij, dus benaderde hij het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN dat zich richt op het stimuleren van sociaal contact, en het Rijksmuseum, aldus Het Parool.
Wéér geen operatie
Overvolle ic’s, patiënten die opnieuw moeten wachten op reguliere behandelingen. Het AD bericht erover in een reportage vanuit het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Er is veel leed waarover niemand iets hoort, maar die de planners van het ziekenhuis via de telefoon meekrijgen. Ze hebben mensen scheldend, maar ook huilend aan de lijn als ze horen dat ze wéér geen zorg krijgen. Ouderen die al maanden thuis zitten met een katheter, wachtend op een urologische operatie. Mensen die de deur niet meer uit durven, omdat ze ontlasting verliezen. Patiënten bij wie de schildklier verwijderd moet worden, maar waarvoor geen tijd is. “Heel schrijnende gevallen.”
‘Laat gemeenten alles uit de kast halen’
“Gemeenten halen nog lang niet alles uit de kast om thuiswonende senioren te ondersteunen”, zegt directeur . Marcel Sturkenboom van KBO-PCOB over het wetsvoorstel dat de samenwerking in de ouderenzorg moet verbeteren. “Waarom belonen we gemeenten niet als dit tot goede resultaten leidt, en rekenen we ze er niet op af als ze het laten afweten?” KBO-PCOB typeert het wetsvoorstel als sympathiek maar ingewikkeld en nog niet voldoende.
‘Maak nu een vaccinatie-afspraak’
Alle 65-plussers hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen voor vaccinatie tegen het coronavirus. Veel van hen zijn ook al gevaccineerd of hebben een afspraak gemaakt. Maar nog niet iedereen. Het ministerie van VWS, het RIVM en de GGD’en doen nu een oproep aan alle 65-plussers die zich nog niet hebben laten vaccineren: maak nu je afspraak!
‘Dorp in de stad’: ouderen én jonge starters
In Lent bij Nijmegen komt een nieuw wooncomplex met zo’n 220 appartementen voor 55-plussers, 80 voor jonge starters vanaf 18 jaar en met een zorgvleugel met 80 kamers voor ouderen die zorg nodig hebben. “We willen niet dat bewoners anoniem naast elkaar leven maar samen activiteiten ondernemen. Samen een dorp in de grote stad”, zegt Desiree Curfs van Living Inn, zoals het nieuwe wooncomplex heet , in De Gelderlander.
Grotere druk op ‘fossiele’ pensioenfondsen
Pensioenfondsen zien het aantal klachten en vragen van deelnemers die aandringen op drastischer beleggingskeuzes groeien. Het gaat om een kleine maar mondige minderheid. Tegelijkertijd geeft het leeuwendeel van de Nederlanders die aanvullend pensioen opbouwen aan dat hun geld duurzaam en maatschappelijk verantwoord belegd moet worden. Dat blijkt uit een rondvraag van de Volkskrant onder de vijf grootste pensioenfondsen.
Nooit te oud om te schrijven
Nederland is weer een auteur rijker; en wat voor één…, schrijft de Telegraaf: Op 85-jarige leeftijd (!) heeft Kees de Ruiter uit Lunetten zijn schrijversdebuut gemaakt. Zijn kinderboek ’Ome Kees vertelt over Liene’ is qua verkoopcijfer nog geen bestseller, voldoening is er wel voor de debuterende dromenverteller. “Ik vond het altijd mooi verhalen voor mijn kinderen te verzinnen”, zegt de voormalig tegelzetter. “Dat mijn sprookjes nu in boekvorm zijn gegoten, is natuurlijk prachtig.”