Senioren Journaal van dinsdag 3 december

Bewonerscollectieven zorg en welzijn

Bewonerscollectieven die zich bezighouden met zorg en welzijn groeien zowel in plattelandsgebieden als in de grote steden. Waar in kleine kernen de initiatieven vaak voortkomen uit schaarste van voorzieningen, zou in grote steden vooral het gebrek aan coördinatie van de (vele) voorzieningen een aanleiding kunnen zijn. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in samenwerking met Vilans en netwerk van burgerinitiatieven Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE).

Rechtszaak over Wmo-tarief gewonnen

Een 68-jarige vrouw uit Waalwijk heeft een rechtszaak tegen de gemeente Waalwijk grewonnen. Inzet van het geschil was volgens KBO-Brabant het Wmo-tarief dat zij haar hulpverleenster mocht betalen. De hulpverleenster krijgt daardoor nog een paar duizend euro aan extra salaris. “Deze uitspraak heeft gevolgen voor Wmo-cliënten én hulpverleners in vergelijkbare situaties in héél Nederland.”

‘Veel meer inzetten op preventie’

Gemeenten luiden de noodklok over de rekening voor de hulp aan oudere inwoners. Een miljoenenstrop dreigt, signaleert gemeentekoepel VNG volgens het AD. Ouderenorganisatie ANBO is niet verbaasd dat gemeenten zien dat hun WMO-budget ‘gierend uit de bocht dreigt te vliegen’ en roept op tot veel meer inzetten op preventie. “Daarom pleiten wij al jaren voor voldoende en geschikte woningen voor ouderen.”

‘Naar verzorgingstehuizen met betaalbare flatjes’

“Ik ken zo veel ouderen die alleen wonen in huizen die voor gezinnen zijn gebouwd, soms met uitkering en huursubsidie en dure zorg”, reageert een lezer van de Volkskrant. “Hun verzorgers rennen zich rot van het ene naar het andere adres. Als je verzorgingstehuizen bouwt met betaalbare woonflatjes, waar verzorgers rondlopen, samen gegeten kan worden of koffie gedronken, is dat echt gezelliger.”

‘Seniorenvereniging maakt mensen gelukkiger’

De voorzitter van ‘Helpt Elkander Seniorenvereniging’ in Sint-Michielsgestel zegt in de Brabants Dagblad over de praktijk van elkaar helpen: “Simpel zeggen: Kom gewoon binnen. We staan open voor iedereen. Voor dat bakkie koffie met een praatje, een spelletje kaarten, kienen of bingo, een potje biljarten, een kerstviering of een andere activiteit. De mensen die meedoen hebben plezier; zijn gelukkiger. Dat voelt geweldig.”

Leernetwerk ‘Beter Samen’

Hoe ga je in gesprek met je omgeving over wat wél kan in een leven met dementie, als jijzelf of je naaste dementie heeft? Hoe ondersteun je je cliënten bij dit gesprek als professional? Een groep ervaringsdeskundigen, naasten en professionals werkt bij het Ben Sajet Centrum  sinds oktober samen aan dit onderwerp in het leernetwerk ‘Beter Samen’.

Help 65+’er kiezen: wel of niet dialyseren?

Oudere nierpatiënten die voor de keuze staan om wel of niet te dialyseren, willen niet alleen een medische prognose horen, maar vooral weten hoe de behandeling hun leven kan beïnvloeden. Onderzoek van Namiko Goto in het UMC Utrecht onder 187 dialyserende 65+’ers laat zien dat 40% na zes maanden minder zelfstandig was.

Niet meer sparen, wel een hoger pensioen

We moeten stoppen met sparen voor ons pensioen en werkenden rechtstreeks laten betalen voor ouderen. De economie zal groeien en iedereen krijgt jaarlijks een extra uitkering, zegt econoom Martin ten Cate in het Reformatorisch Dagblad. “Alles loopt nu vast doordat we veel te veel sparen.” Ten Cate werkte zijn plan uit in een boek.

Uittocht ouderen benauwt werkgevers

Nederlandse werkgevers houden volgens Trouw hun hart vast voor de pensionering van hun babyboom-personeel. Bijna 8 op de 10 van hen maakt zich zorgen over die uittocht, blijkt uit onderzoek onder zowel publieke als private organisaties. Een kwart van de bedrijven noemt het aanstaande vertrek van oudere werknemers zelfs een ‘zeer grote bedreiging’ voor hun voortbestaan.

Meer of minder boomers?

Schrijver Jan Donkers herkent zich in NRC niet in het beeld van de ‘egoïstische generatie’ waarmee Philip Huff in deze krant de geboortegolvers schetste. “Willen jullie meer of minder boomers? “Minder, minder”, wordt er luidkeels gescandeerd. En Philip Huff gaat ervoor zorgen.  Is het flauw, deze verwijzing naar Wilders? Vind ik niet; ook hij demoniseert een hele bevolkingsgroep op basis van generaliseren en een vleugje demagogie.”

Aedifica zorgwoningen in Achterhoek

De Belgische belegger in zorgvastgoed Aedifica breidt volgens Vastgoedmarkt zijn Nederlandse zorgvastgoedportefeuille verder uit met een nieuw bouwproject in het Gelderse Vorden. Aedifica investeert ongeveer 7 miljoen euro in zorgresidentie Villa Nuova, dat een capaciteit van 30 eenheden moet krijgen voor senioren met hoge zorgbehoeften.

In Vlaanderen ‘inleunflats’ voor partners

Er zijn in Vlaanderen al 182 plaatsen in woonzorgcentra voor zelfredzame ouderen, meldt de Belgische krant De Standaard. Ze betalen alleen de ‘hotelkosten’ en kunnen zo samenblijven met hun zorgbehoevende partner.