Senioren Journaal van woensdag 4 december

Dagelijks 13 doden door val

In 2018 overleden 4 628 inwoners van Nederland door een accidentele val, bijna 600 meer dan in 2017. Dit zijn gemiddeld 13 fatale vallen per dag. Ruim drie kwart van de overledenen was tachtig jaar of ouder. Het aantal doden door een accidentele val stijgt de laatste jaren, en dat is niet alleen een gevolg van de vergrijzing. Dat meldt het CBS. Een accidentele val is een ongeval waarbij een persoon onopzettelijk valt, struikelt of uitglijdt.

‘Valpartij sluipmoordenaar voor senioren’

Het is een ’echt probleem’ dat ouderen steeds vaker slachtoffer worden van valpartijen. Dat zegt Jan Brinkers van seniorenorganisatie KBO-PCOB in de Telegraaf. “We noemen het de sluipmoordenaar voor senioren.” Veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB kijken vooral naar de situatie in en rondom huis. Een beruchte valoorzaak is medicijngebruik, vertelt Brinkers. “We onderschatten het gevaar van slaapmedicatie.”

Expert in dementie zelf getroffen

Dr. Anneke van der Plaats onderzocht vele jaren dementie. Ze ontwikkelde een methodiek, schreef boeken en trok van lezing naar congres. Nu heeft ze de ziekte waar ze zoveel van weet. ‘Ik dacht: dat dit mij nou overkomt. Ik heb het verpleeghuis altijd aangeprezen en nu ik er zelf in zit, zit ik de hele dag te huilen’, zegt zij in de Volkskrant.

Intensivering aanpak dementie

Het aantal mensen met dementie groeit snel, met ingrijpende gevolgen voor patiënten zelf, hun omgeving en de samenleving. Dat vraagt om een intensieve en gecoördineerde aanpak. In vervolg op het Deltaplan Dementie – dat in 2020 afloopt – kondigt minister Hugo de Jonge van VWS een nieuwe nationale dementiestrategie aan. In het voorjaar van 2020 zal hij de uitgewerkte strategie aan de Tweede Kamer aanbieden.

‘Wet voltooid leven mag geen haastklus zijn’

Moeten mensen na hun 75ste uit het leven kunnen stappen als dat leven zinloos of voltooid is? Hierover praat de Tweede Kamer vandaag. Met haastwerk zijn we in elk geval niet gediend, stelt Manon van der Kaa, directeur van KBO-PCOB in het AD: Er moet alle ruimte zijn voor nuance, aandacht en het gesprek met senioren zelf. “Want in onze samenleving verdient iedereen een volwaardige plek. En dat geldt ook voor ouderen.”

Wonen Zonder Zorgen met huismeester 2.0

Voormalig directeur Hedzer van Houten van Woonconcept  heeft een plan ontwikkeld dat ‘Wonen Zonder Zorgen’ heet. Het gaat volgens RTV Drenthe om maximaal dertig huurwoningen, met verwarmd zwembad en fitnessruimte, duurzaam en stikstofvrij gebouwd.” “We willen daarnaast een huismeester 2.0 inzetten. Dat is een echtpaar dat alle zorg uit handen neemt. Of het nou het repareren is van een lekkende kraan of het regelen van thuiszorg.”

Strenge regels tegen fraude met zorggeld

Wijchen en Druten werpen volgens dagblad De Gelderlander een dam op tegen mogelijk misbruik van zorggeld. Het wordt moeilijker om het persoonsgebonden budget van iemand anders te beheren. Een voorwaarde is dat de cliënt zelf nog de regie kan voeren over zijn of haar zorginhoudelijke belangen Ook gaat de gemeente voorkomen dat zorggeld wordt gebruikt om de huur te betalen.

Woonzorg moet inleveren

Financiële injectie voor de verpleegzorg in Nederland? Niet voor Woonzorg Flevoland. Deze organisatie moet inleveren en trekt bij de Tweede Kamer aan de bel, aldus dagblad De Stentor. “Ouderen die zorg krijgen, worden ingedeeld in categorieën. Vanaf categorie 4 heb je redelijk veel zorg en aandacht nodig. Nu wordt een aantal categorieën komend jaar gekort, voor andere groepen is juist extra geld beschikbaar. Met name de categorieën 4 en 6 krijgen minder geld. En daar hebben we relatief veel mensen van bij Woonzorg Flevoland.”

Ouderen worden woonzorgflat uitgezet

Nooit verhuizen uit je zorgflat: die belofte krijg je als je als oudere je woonzorgflat betrekt. Maar dan krijg je toch te horen dat je je appartement uit moet. Wat je niet weet, aldus Radar: het komt doordat de zorgorganisatie aan wie jij je huur overmaakt zelf de huur voor de locatie niet betaald heeft. Het gaat om De Keizershof, een particuliere woonzorgflat voor ouderen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Luiers krijgen een slimme clip

Personeelstekort dwingt de zorg tot ‘slimme oplossingen’. Vervanging van luiers kost niet alleen veel tijd, maar zorgt ook voor ongemak en gedoe. Een slimme clip aan de luier biedt uitkomst, schrijft dagblad BN De Stem. De clip geeft via tablet of smartphone aan de verzorgende door wanneer het tijd is voor verschoning. De voordelen van zo’n slimme luier zijn legio, zegt directeur van het Care Innovation Center (CIC) in Roosendaal. “Niemand wordt vrolijk van natte bedden. Denk ook aan de huidconditie van oudere mensen.”

Chris Zegers portretteert 80-plussers vol levenslust

Het is even geleden dat Chris Zegers een eigen tv-programma had, maar binnenkort is hij volgens Televizier wekelijks te zien met Forever young, een programma over ouderen die nog vol levenslust zitten. In zes afleveringen portretteert Chris Zegers 80- en 90-plussers die alles uit het leven halen.

Verfoeide generatie

Onder deze kop schrijft babyboomer Frits Abrahams in zijn column in NRC hoe het hem verging rond het lezen van het opiniestuk van Philip Huff. “Wrede egoïsten waren we geweest, we hadden alleen maar onze eigen mooie banen en vette pensioenen gedacht terwijl we de planeet leegroofden.” In NRC vandaag ook een selectie uit de vele reacties van lezers na het stuk van Huff. “Stop het generatiedenken”, “Ontneem het kiesrecht aan babyboomers.”