Senioren Journaal van vrijdag 29 november

Zorgafhankelijke Ouderen Sint Anthonis

Om vrijwilligers die zich inzetten voor ouderen ook een handje te helpen, heeft Sint Anthonis een nieuwe stichting ZOSA (Zorgafhankelijke Ouderen Sint Anthonis). De stichting biedt steun in de vorm van advies en financiële middelen, aldus De Gelderlander.

Naar kleinere woning? Geen grote huurstijging

Huurders van een grote sociale huurwoning die kleiner willen wonen, krijgen niet meer een grote huurstijging voor de kiezen, meldt AD Utrechts Nieuwsblad. Na een verhuizing stijgt de nieuwe huur met maximaal 50 euro per maand. Dat hebben alle woningbouwcorporaties in de regio Utrecht afgesproken.

Rotterdam naar verzorgingshuizen 2.0

Voor de Rotterdamse wethouder Sven de Langen is hoeksteen van de ouderenhub het invullen van wat hij noemt: tussenvoorzieningen. Met de zes geplande ouderenhubs wil Rotterdam verzorgingstehuizen 2.0 realiseren, is te lezen op website Duurzaamgebouwd.

Huisarts wil weer verzorgingshuizen

Wegbezuinigde verzorgingshuizen moeten terugkeren, zodat patiënten die niet meer thuis kunnen wonen een plekje daar krijgen. Daarvoor pleit de Asser huisarts en bestuurslid van Huisartsenzorg Drenthe Lamiek Westerhof. Regelmatig is zij uren kwijt met het zoeken naar plekken voor patiënten die niet meer thuis kunnen wonen, vertelt zij tegen RTV Drenthe.

Grote praktijkvariatie geheugenpoli

Sinds het begin van deze eeuw is er een sterke groei geweest van geheugenpoliklinieken in ons land. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceert de resultaten van een vragenlijstonderzoek waarvan volgens een commentaar in het blad de belangrijkste boodschap lijkt te zijn dat er een enorme variatie is in de organisatie van deze poliklinieken en in hun aanbod aan diagnostiek en behandeling. “Het is de vraag of dit erg is.”

Kleinschalige zorg, hoe doe je dat?

Belangenvereniging Hijbel in Hijken (gemeente Midden-Drenthe) heeft de nieuwe dorpsvisie gepresenteerd, is te lezen in het Dagblad van het Noorden.  Een van de onderwerpen: ouderen willen in het dorp blijven, ook indien de zorgbehoefte toeneemt. ‘We denken aan kleinschalige opvang voor ouderen met zorg. Maar waar doe je dat en hoe doe je dat?’

Habion verkoopt Gouden Leeuw Zelhem

Woningcorporatie voor ouderen Habion heeft De Gouden Leeuw in Zelhem verkocht aan het Belgische Care Property Invest. De woningen van De Gouden Leeuw zijn bedoeld voor een hoger inkomenssegment. Dit past niet bij de doelgroep van Habion. Dit is het negende woonzorgproject dat Care Properthy Invest verwerft in Nederland. De vraag naar zorgvastgoed vanuit zowel Nederlandse als internationale beleggers blijkt flink toe te nemen.

Wat verandert er in de hersenen?

Het wordt steeds duidelijker dat er bij het ouder worden allerlei veranderingen optreden in de hersenen. Er is niet alleen sprake van verlies, maar ook van ontwikkeling van hersenen en vaardigheden. Hoe dat precies zit legde neuropsycholoog Margriet Sitskoorn uit in radioprogramma Kunststof.

Aangenaam naar het einde

Specialist ouderengeneeskunde Marian van Gaasbeek begon haar loopbaan veertig jaar geleden bij verpleeghuis Antonia in Terborg. Vandaag is er een mini-symposium om haar jubileum luister bij te zetten én om het vak positief onder de aandacht te brengen. In De Gelderlander zegt zij: “Mijn vader kreeg in zijn laatste levensfase op zijn 93ste te horen dat de huisarts niets meer voor hem kon doen. Ik wist niet wat ik hoorde, want je kunt nog heel veel doen. Pijnbestrijding, iemand op een andere manier in bed leggen, een extra kussen, je kunt allerlei therapeuten inschakelen. Je moet het iemand zo aangenaam mogelijk maken op het einde. Dat doen we hier.”

Meer Veerkracht, Langer Thuis

Het FNO-programma Meer Veerkracht, Langer Thuis levert volgens onderzoeksinstituut Nivel veel kennis op over activiteiten voor ouderen. Ook draagt het programma bij aan de huidige landelijke beweging gericht op het welzijn van ouderen, door samen te werken met verschillende landelijke partijen. Op het gebied van technologische oplossingen heeft het programma niet zo veel toegevoegd, al was dat wel de bedoeling.

Koning als fietsmaatje

Koning Willem-Alexander bezocht gisteren het project Fietsmaatjes in Warmond. Hij was onder de indruk van de bijzondere verhalen en trapte zelf een rondje mee, aldus het AD. Stichting Fietsmaatjes is voor mensen die door een beperking weinig de deur uit kunnen. Ze zijn bijvoorbeeld slechtziend, slechthorend of dement , of hebben een fysieke beperking. Samen met een vrijwilliger maken ze fietstochten op een duofiets.

 Zorgpersoneel uit Vietnam halen?

In Duitsland laten zorginstellingen verpleegkundigen uit Vietnam overkomen om het schreeuwende tekort in de ouderenzorg tegen te gaan, merkt het Nederlands Dagblad op in een commentaar over de krakende ouderenzorg. “In Vietnam zelf is er een jonge en behoorlijk goed opgeleide beroepsbevolking en maar weinig werk. Als Nederland tot zo’n samenwerking met een ‘jong’ land zou overgaan, zou het als tegenprestatie de gezondheidszorg ter plaatse kunnen steunen.”