Senioren Journaal van vrijdag 29 juli

Enkelbreuk scheidt 80-plus echtpaar

Ze zijn allebei ruim in de tachtig, hulpbehoevend, zonder netwerk en volledig op elkaar aangewezen. Hij breekt zijn enkel en moet voor revalidatie opgenomen worden in Den Helder, zij blijft alleen achter in Purmerend.  WelzijnWonenPlus trekt aan de bel: allerlei voorzieningen zijn geregeld, maar na zo’n enkelbreuk gebeurt er niets. “Hoe is dat in godsnaam mogelijk?”

Kortere lijntjes huishoudelijke hulp

Kan een medewerker van de thuiszorg  of de huisarts een voorstel doen voor de inzet van huishoudelijke ondersteuning, waarbij de gemeente dan alleen nog globaal toetst en de formaliteiten afhandelt?  Dat gaan de Markelose huisartsen samen met organisaties gespecialiseerd in ouderenzorg en de gemeente onderzoeken. Een proef is goed bevallen.

Geen zorg voor terminale ouderen

KBO-Eindhoven luidt de noodklok over de toestand van de zorg voor thuiswonende ouderen. Veel senioren krijgen niet de hulp die ze nodig hebben, aldus voorzitter Trudy van Helmond in Studio040. Met name terminale ouderen zouden hiervan de dupe zijn. “Ik bel tien verschillende zorginstellingen, maar krijg dan de boodschap dat ik het een maand later nog een keer moet proberen.”

Alle gaten in vakantieplanning gedicht

KBO-Brabant meldde nog nooit zoveel klachten te hebben ontvangen over het uitblijven van zorg in de vakantieperiode als dit jaar. Thuiszorg West-Brabant zegt in een reactie in BN De Stem vooralsnog alle gaten in de vakantieplanning te kunnen dichten. Zorgorganisatie Thebe herkent niet het beeld dat KBO-Brabant schetst. “Alle noodzakelijke verpleegkundige en persoonlijke zorg is goed geregeld.”

Motie meer openbare toiletten in uitvoering

Op welk resultaat, welke motie of amendement is Wil van Soest van 50PLUS/PVDO trots? “Ik heb voor de provincie Noord-Holland een motie ingediend dat er meer openbare toiletten voor ouderen beschikbaar zijn. Deze motie is gelukkig aangenomen en wordt nu uitgevoerd.” Daarnaast noemt het Statenlid op de website van de provincie haar initiatiefvoorstel voor kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen.

Tegen detentie bij dementie

Onder deze kop publiceert de Telegraaf in een zomerserie een interview met student Teun Toebes, die woont tussen de ouderen in verpleeghuis, er een boek over schreef en zijn missie voortzet. “We zorgen in veel opzichten beter voor gedetineerden dan voor mensen met dementie.” Zijn belangrijkste punt: “Waarom sluiten we mensen in hun laatste levensfase op in zo’n troosteloos oord?”

Festival Old Dèventer

Het gratis toegankelijke openlucht Festival Old Dèventer is op woensdag 31 augustus in het Worpplantsoen. Het is de negende editie van dit evenement voor thuiswonende of in een tehuis wonende senioren, aldus dagblad De Stentor. Rond de koepel staan vijfhonderd klapstoelen klaar en er is een vak voor rolstoelen, scootmobielen of eigen stoeltjes.

Ouderen zijn ook milieubewust

Milieubewust omgaan met afval weggooien is voor oudere bewoners van Brummense appartementengebouwen moeilijk te doen als gevolg van de afstanden. Daar komt binnenkort verandering in, meldt dagblad De Stentor. “Ook wij zien wat er gebeurt in de wereld en willen ons steentje bijdragen om het klimaat te verbeteren. We moeten daarvoor alleen wel de mogelijkheid krijgen”, zegt de 86-jarige voorzitter van een bewonerscommissie.

Provinciale doortraproutes in gebruik

De eerste zeven doortraproutes in de provincie Utrecht zijn klaar voor gebruik. Doortraproutes zijn toegankelijke fietsroutes voor senioren van ongeveer 25 km over ruime paden met onderweg veel groen, aldus de Telegraaf. Het zijn nadrukkelijk dus geen snelfietsroutes die momenteel ook in de provincie worden aangelegd.

Agressie in de apotheek

Zeven op de tien apotheekteams ondervinden dagelijks last van frustratie en/of onbegrip van patiënten. Dat blijkt uit een enquête van apothekersorganisatie KNMP waarop ruim 800 openbaar apothekers hebben gereageerd. ‘In de praktijk zien we dat het onbegrip over het medicatiebeleid van zorgverzekeraars en de grote geneesmiddelentekorten onterecht wordt afgereageerd op apothekers en -assistenten.’