Senioren Journaal van donderdag 29 augustus

Gezond gewicht beperkt risico dementie

Ook op latere leeftijd heeft het zin om op een gezond gewicht te letten, en daarmee het risico op cognitieve achteruitgang te beperken. Dit concluderen onderzoekers van het Radboudumc op basis van hersenonderzoek bij ouderen met overgewicht en de ziekte van de kleine vaten in de hersenen.

Weinig animo particuliere ouderenzorgpolissen

Door de vergrijzing worden particuliere verzekeringen voor langdurige zorg en lijfrentes waarschijnlijk belangrijker. Tot nu toe is de belangstelling voor dergelijke producten echter zeer beperkt en minder dan verwacht zou mogen worden, blijkt uit een onderzoek van Netspar. Voor groei is betere communicatie en maatwerk nodig.

Oude badkamer aanpassen op eigen kosten?

Mag je als gemeente weigeren om de badkamer van een zieke, bejaarde of gehandicapte aan te passen, als die badkamer toevallig ouder is dan 20 jaar? Veel gemeenten wachten volgens het Eindhovens Dagblad met spanning af of de hoogste rechter hun beleid goed- of afkeurt. De gemeente Eindhoven weigert badkamers aan te passen die al ouder zijn dan twintig jaar. De Wmo staat echter niet toe dat men zulke drempels opwerpt, zei de rechtbank in Den Bosch vorig jaar.

Minister: overheid is er voor je

CDA-minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid houdt vandaag een lezing op het Sociaal Christelijk Congres. “Bij de overheid denken wij vaak dat beleid maken bovenaan staat. Maar de uitvoering is minstens zo belangrijk”, zegt hij in Trouw. “Mensen die een beroep doen op de overheid hebben  vaak een van-kastje-naar-de-muur-ervaring.” De minister wil dat mensen weten dat de overheid er hen is. Zijn uitgangspunt: Als er een probleem is, gaan we ermee aan de slag, ook al is dat een individueel geval.

Arts wil geen luierpolitie

De leveranciers van incontinentiemateriaal en drinkvoeding hebben een nieuwe rol gekregen waar patiënten en artsen op stuklopen, blogt huisarts en straatdokter Marcel Slockers bij Medisch Contact. “Mensen die goed zijn in het produceren en verkopen van materialen, nemen beslissingen die het leven van patiënten ingrijpend beïnvloeden.” De arts wil “deze nieuwe vorm van armoede niet ruiken”, hij wil handelen volgens zijn professionele richtlijnen.

‘Beschutte pinplek’ blijft nog

De Rabobank laat de pinautomaat in het Dorpshuis in Harmelen nog zeker een jaar staan, meldt AD Groene Hart. Veel oudere inwoners van het dorp maken gebruik van de pinautomaat, omdat dit een ‘beschutte pinplek’ is . De aangekondigde verdwijning hiervan leidde tot veel protest met oud-minister Karla Peijs als woordvoerder.

Pensioenbazen zien salaris stijgen

Bestuurders van grote pensioenfondsen en pensioenbeleggers hebben vorig jaar hun salarissen fors zien toenemen. SP-Kamerlid Bart van Kent vindt volgens het AD dat niet uit te leggen aan pensioendeelnemers en wil de topsalarissen in de pensioensector zo snel mogelijk omlaag gebracht moeten worden naar het niveau van het salaris van de minister-president

Regels met spaaropa’s strenger

Het voorkomen van witwassen dwingt banken tot drastische maatregelen. Nadat Rabobank de deur voor voetbalclubs sloot, mogen grootouders volgens de Telegraaf nu bij NIBC niet meer direct geld storten op een spaarrekening van een kleinkind. “Wij kunnen niet zien of oma daadwerkelijk oma is. De achternaam is bijvoorbeeld niet hetzelfde. En zelfs dat zegt niet alles.”

Omapost 150.000 kaartjes per jaar

Omapost strijdt op een inventieve manier tegen de toenemende eenzaamheid onder ouderen, aldus de website Economie Groningen. Via een app kun je ansichtkaarten versturen naar je opa of oma of iemand anders met wie je graag in contact wilt blijven. Vorig jaar ging het om zo’n 150.000 kaartjes, veruit het grootste deel via acties met organisaties als BEN, PostNL en De Zonnebloem.

‘Maak een landelijk mobiliteitsnet’

Er moet een landelijk dekkend mobiliteitsnet komen om problemen met rolstoelen en scootmobielen snel op te lossen, zegt Patiëntenfederatie Nederland. In zo’n netwerk werken aanbieders, leveranciers, verzekeraars, gemeenten en reparateurs samen, opdat rolstoelen en scootmobielen snel kunnen worden gerepareerd of vervangen.