Senioren Journaal van woensdag 28 augustus 2019

‘Mensen helpen zichzelf te helpen’

Er moet een andere dynamiek tussen zorgverlener en -vrager komen. Dit zegt Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde,  spreker tijdens de komende Vilans Relatiedag . “In plaats van ‘helpen voor’ moet het moto zijn ‘helpen met’, of anders gezegd, we moeten ‘mensen helpen zichzelf te helpen’. Thema van de Vilans-dag is: grenzeloos leren.  We moeten de grenzen tussen de helpende en vragende opzoeken, aldus Westendorp.

Gezocht: mensen die hulp nodig hebben

Er zijn vrijwilligers genoeg voor Dordrecht Matcht, dat op 10 september plaatsvindt en als doel heeft zoveel mogelijk Dordtenaren te helpen. Eén cruciaal ding ontbreekt volgens AD De Dordtenaar nog: tientallen mensen die hulp nodig hebben. Met tuinwerk, een klusje in huis, vervoer naar de tandarts, een praatje of een gezellige wandeling. “Mensen die hulp nodig hebben, worden verzocht zich aan te melden.”

Wereld Alzheimer Dag in Rijksmuseum

In Amsterdam viert Stadsdeel Zuid Wereld Alzheimer Dag op vrijdag 20 september 2019 in het Rijksmuseum. Dit meldt Cordaan, dat een belangrijke rol speelt in de organisatie van dit slotevent van ‘De week van dementie’.

Dementie en genetische aanleg

Uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat ouderen die een hoger genetisch risico op dementie hebben, weinig lijken te kunnen doen om dementie te voorkomen. Het is pas bij mensen die een laag genetisch risico hebben dat een gezonde levensstijl lijkt te helpen. De hoofdonderzoeker geeft uitleg bij NPO Radio 1.

Langer thuis, vaker opgelicht

Kwetsbare ouderen kunnen makkelijk slachtoffer worden van malafide klusjesmannen omdat ze op steeds hogere leeftijd nog zelfstandig wonen, schrijft het Brabants Dagblad. Een 89-jarige vrouw uit Valkenswaard moest 1091 euro aftikken aan een malafide slotenmaker. Volgens KBO Eindhoven, zorgen dit soort berichten geregeld voor een golf van verontwaardiging onder senioren. De oplichter komt in vele gedaantes aan de deur.

Beleggen in zorgwoningmarkt

De veranderende zorgwoningmarkt biedt beleggingskansen, aldus een artikel in een vandaag bij de Volkskrant verschijnende commerciële bijlage over kwaliteit in de zorg. Holland Immo Groep lanceert hierin haar derde woonzorgfonds, gericht op negen woonzoglocaties in Noord-Holland in het sociale woonzorgsegment. Het gaat om 251 woningen, met een investering van ruim 37 miljoen euro.

‘Wees niet somber en geef uit dat geld!’

Het is niet nodig en toch spaart de Nederlandse oudere zich een ongeluk. Het is tijd om die spaarpot stuk te slaan, betoogt Rabo-econoom Carlijn Prins bij RTL. CPB-cijfers suggereren dat Nederlanders na hun pensioen gemiddeld genomen zelfs doorgaan met sparen. Pessimisme onder gepensioneerden zorgt er volgens Prins misschien wel voor dat ze een te grote appel voor de dorst willen aanhouden. “

‘Moeder doet ’t nu een stuk beter’

Met ‘nostalgische hoeken’ op de psychogeriatrische afdeling wil Vitalis Peppelrode een nostalgische, vertrouwde leefomgeving creëren voor zijn bewoners met dementie, is te lezen in het Eindhovens Dagblad. Familie zegt: “Super hoe ze hier met de mensen bezig zijn. Mijn moeder doet het nu een stuk beter.” Een van de ervaringen: Cliënten, die nog geen brood kunnen smeren, kruipen nu achter de naaimachine

Gerrit (78) denkt niet aan pensioen

Pensioen? Gerrit van den Berg is er nog lang niet aan toe. Deze week begon hij als chauffeur voor leerlingenvervoer bij een nieuwe baas. Op zijn 78ste, aldus het AD. “Moet je vanaf je 65ste iedere dag bij elkaar op de lip zitten?”

Drentse Seniorendag afgelast vanwege hitte

De Drentse Seniorendag gaat vandaag niet door in verband met de tropische temperaturen, meldt RTV Drenthe. De Seniorendag zou worden gehouden in het openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord.