Senioren Journaal van maandag 28 oktober
Zorg kwetsbaarste ouderen loopt vast
Kwetsbare ouderen van wie het ziektebeeld niet helder is, liggen soms weken onterecht in een ziekenhuisbed. Dit zeggen artsen, zorgbestuurders en zorgverzekeraars tegen de Volkskrant. ‘Als ze dan bijvoorbeeld een heup breken of een longontsteking krijgen, storten ze in. Ook mantelzorgers komen er dan niet meer uit.’ De lichamelijke problemen en de stress van een ziekenhuisopname leiden vaak tot een delier.
Preventie, innovatie, stelselwijziging
Aan de vooravond van de begrotingsbehandeling Volksgezondheid in de Tweede Kamer was minister Hugo de Jonge gisteren te gast in tv-programma Buitenhof. Om de komende jaren de te verwachten verdubbeling van de zorgvraag op te vangen gaat het volgens hem om: preventie, innovatie en stelselwijziging. Die stelselwijziging moet het mogelijk maken tussen de diverse domeinen gemakkelijker samen te werken. Intussen geldt volgens de minister: Nergens staat in de wet dat het verboden is verstandig samen te werken.
Haagse Lobby over ouderenzorg
Het WNL-tv-programma Haagse Lobby gaat a.s. vrijdag over de verpleeghuizen. In WNL Op Zondag was er al een vooruitblik van Rick Nieman met Carin Gaemers (met Hugo Borst opsteller van het manifest over de ouderenzorg). Ook werd alvast getoond hoe minister Hugo de Jonge weigert de norm voor het aantal personeelsleden los te laten. Verpleeghuizen die zeggen dat zij geen personeel kunnen vinden moeten volgens Gaemers beter zoeken en meer aandacht besteden aan goed werkgeverschap.
Hoopvolle ontwikkeling rond alzheimer?
Het was een week vol nieuws over alzheimer en dementie, aldus een analyse van de Telegraaf. Al met al lijkt het dat er een hoopvolle ontwikkeling is. Maar het medicijn is er voorlopig nog lang niet: Daarom is inzetten op preventie ook een heel goede stap. Of preventie het aantal dementiegevallen met 20 procent kan terugdringen (zoals zorgprofessionals schreven in NRC) , is niet bewezen, oordeelt intussen de Volkskrant-rubriek ‘Klopt dit wel?’ Ook in de Volkskrant is te lezen waarom het middel aducanumab er voorlopig nog niet is.
Niet verkommeren in ouderdom
In de serie in dagblad Trouw over ouder worden zegt oud-minister Karla Peijs: ‘Lichamelijk verval? Net doen of het er niet is.’ Een mens hoeft niet te verkommeren in de ouderdom, zegt Peijs: je moet gewoon in de spiegel blijven kijken, je leuk aankleden en regelmatig naar de kapper gaan. “Dat deed ik en dat doe ik nog steeds.” Achterom kijken doet zij niet. “Al met al heb ik een heerlijk leven gehad, maar ik wil niks overdoen. Ik hoef geen achttien meer te zijn en ook geen veertig, ik ben gewoon 75 en dat is goed.”
Ouderenoffensief tegen pensioenkortingen
Na de scholieren, de boeren en de bouwers gaan nu ook ouderen de straat op. Achter de schermen werken ouderenbonden aan grootschalige acties, meldt Trouw. Het wordt een ‘hete herfst’, stelt het brede ouderenoffensief dat ageert tegen de aanstaande kortingen op pensioenuitkeringen. Een lang sluimerende woede verandert nu in concrete actieplannen om naar Den Haag te trekken.
Met ‘reisgids’ door de zorg
De werkgroep ouderenzorg bij Huisartsen Zorggroep Breda zet samen met zorgverleners Thebe en Surplus per huisartsenpraktijk een kernteam op, dat reageert op tekenen van kwetsbaarheid bij ouderen. “De thuiszorgorganisatie en huisarts houden elkaar nu veel beter op de hoogte dan voorheen. We houden nu samen de patiënt in de gaten”, is te lezen in BN De Stem. Er is ook een plan voor een ‘reisbrief’ voor patiënten, een soort staalkaart waarop meteen inzichtelijk is voor de huisarts, thuiszorg en het ziekenhuis wie er aanspreekpunt is voor welke zorg.
Zwementie: lekker zwemmen
Bij het project Zwementie zwemmen jonge vrijwilligers, veelal studenten van hbo- en mbo-onderwijsinstellingen, wekelijks met mensen met dementie, meldt een redacteur van Denkbeeld (vakblad over dementie) in NRC. “Het plezier en genoegen dropen er vanaf. Menig deelnemer had minder last van spierpijn en ander ongerief. Fijn neveneffect: jongeren leerden het werken met veelal oudere mensen waarderen. Win-win dus.”
Beginnen over het einde
Schrijver Henk Blanken heeft parkinson. Hij wil zo lang mogelijk leven, maar als dementie zijn geest laat verdampen wel ‘op tijd’ euthanasie. Zijn pleidooi: laat naasten beoordelen wanneer het moment daar is. Titel van zijn nieuwe boek is ‘Beginnen over het einde – Over euthanasie bij dementie’. Als je de diagnose dementie krijgt, zegt Blanken in Het Parool, dan is er maar één ding wat je wilt horen: ‘ik zorg voor je. Word jij maar lekker dement, ik regel dat het goedkomt’. Ook een interview (samen met zijn dochter) in Volkskrant magazine en een voorpublicatie in NRC.
Geen yep maar vitalo
Mensen in de ‘derde levensfase’ zijn nog niet oud, maar hoe noemen we ze dan wel? De jury worstelde met meer dan duizend alternatieve woorden, schrijft Trouw. De krant begint met een sorry aan al die lezers die zich groen en geel hebben geërgerd aan het woord ‘yep’, de afkorting van Young Elderly Person. Het woord ‘jop’ (afkorting van jeugdige, of jongere, oudere persoon) was onder de inzendingen de vaakst aangetroffen ‘vertaling’ van yep, maar winnaar is ‘vitalo’.
‘Ouderen worden machtiger’
“Wie wil zo’n boek kopen over bejaarden?” Theodor Holman (1953) ving dat op tijdens een discussie aan een tafeltje verder in het café, schrijft hij in zijn column in Het Parool. Holman heeft begrip voor wat hij hoort. “En toch… Toch denk ik dat dit gaat veranderen. Puur omdat de demografie verandert. Ouderen worden, hoewel je dat nog niet ziet, machtiger. Economische macht zal culturele macht voortbrengen. Films, toneelstukken, literatuur zullen steeds vaker ouderen tot onderwerp hebben.”
’Weg met dat besjesgedoe’
Hummie van der Tonnekreek (74), de vrouw achter Big Brother, verzet zich in de Telegraaf tegen het wegzetten van ouderen als zielige zorgverslinders en roept op tot een protestmars. “Wij zijn een economische factor van belang. Laat de marketing eens op dezelfde manier los op ons als op de jeugd. Probeer mij maar geld uit de zak te kloppen. In tv-reclames lijkt het nu of elke oude vrouw alleen maar lekt en schimmelt.”
Burgerinitiatief eigentijds bejaardenhuis?
De maatschappelijk actieve Ben van Lochem (72) zou graag meer initiatieven zien voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Hij roept in Trouw andere leeftijdgenoten op dit gemis bij gemeenten aan te kaarten. “Voorbeelden van geslaagde burgerinitiatieven die tot een eigentijds bejaardenhuis leidden, ken ik niet.”
Werkende AOW’er niet per se zielig
Ze zouden, in theorie, kunnen rondkomen van hun AOW en wat spaargeld. NRC portretteert gepensioneerden die voor een extraatje nog even doorwerken. Doorwerken levert naast extra inkomsten, óók een leuke en fijne besteding van de dag op. Mensen die via de Doorwerkgever een baan vinden, werken na hun AOW-leeftijd gemiddeld nog zo’n vier à vijf jaar door.
Deur dichthouden niet zo eenvoudig
‘Als je het niet vertrouwt, hou dan de deur dicht’, wordt ouderen geadviseerd. Een AD-lezer reageert: “Begin dit jaar is voor mij vanuit het ziekenhuis douchehulp geregeld. De acht keer dat ze mij hielpen, kwamen er zeven verschillendepersonen. Dit was vervelend, maar ook verwarrend. Ik lag boven op bed, had moeite met traplopen en gooide de sleutel daarom, als de thuiszorg aanbelde, naar beneden. Ze kwamen op wisselende tijden, dus ik wist niet goed wanneer ik iemand kon verwachten.”
18 uur vast in van de weg geraakte auto
Een 89-jarige vrouw is uit haar auto bevrijd die deels in een sloot terecht was gekomen bij de afrit van de A59 bij Dussen. Ze zat al zo’n 18 uur vast in de auto, aldus de NOS. Het lukte haar niet om zelf uit de auto te klimmen, waardoor ze de hele nacht vastzat. De politie heeft haar rijbewijs ingenomen en de vrouw moet een rijvaardigheidstest afleggen.
De dood als je brood
En er zijn veel meer uitvaartgerelateerde beroepen dan alleen de begrafenisondernemer, schrijft de Telegraaf. Zo is er de kapster en visagiste die de overledene er zo uit laat zien als hij of zij bij leven deed. Ook is er de uitvaartfotograaf. “Ik ga er niet bovenop staan met mijn camera, maar zoek naar kleine, gevoelige liefdesmomentjes.” Ook een relatief nieuw fenomeen op uitvaarten is de ritueelbegeleider. Zij leidt de ceremonie en vertelt het levensverhaal van de overledene.