Senioren Journaal van dinsdag 28 juli

Thuis in het Zeeuws Verpleeghuis

Technologie kan helpen om zorg doelmatiger en  comfortabeler te maken voor de cliënten. De tien Zeeuwse organisaties voor ouderenzorg zijn daarom samen het project Thuis in het Zeeuws Verpleeghuis begonnen, schrijft de PZC. Smart glasses,  slimme brillen, zijn het eerste tastbare resultaat van technologische vernieuwing. Er zijn er vijftien aangeschaft.  “Werken met smart glasses kan het werken op afstand van artsen en verpleegkundigen zoveel efficiënter maken.”

Dialoogbijeenkomsten code zwart

KBO-Brabant organiseert dialoogbijeenkomsten code zwart. Een ethicus/jurist, een huisarts en / of medische specialist en de voorzitter van KBO-Brabant zullen in deze bijeenkomsten (maximaal 25 deelnemers) een toelichting geven omtrent het Draaiboek code zwart. “Zij willen graag van u horen wat u vindt van de keuzes die gemaakt moeten worden als er een tekort aan IC-bedden is zoals even dreigde tijdens de coronacrisis.”

Steeds meer ouderen komen om bij fietsongeluk

Het aantal 70-plussers dat om het leven komt bij een fietsongeluk is de afgelopen twintig jaar toegenomen met 68 procent, meldt het CBS volgens de NOS na een analyse over de periode 1999-2019. De stijging komt doordat Nederland steeds meer 70-plussers telt, maar ook doordat ze steeds meer fietsen, mede dankzij de e-bike. Van alle fietsdoden was vorig jaar 59 procent 70 jaar of ouder.

‘Scheer ouderen niet over één kam’

Hoe kwetsbaar zijn onze ouderen nou echt? Is het wel terecht om iedereen boven de 65 over één kam te scheren? Verouderingswetenschapper David van Bodegom van Leyden Academy vindt dat we er meer over in gesprek moeten met de ouderen zelf, zegt hij in Stax&Toine. Een betoog dat de 73-jarige powerlifter Ina Koolhaas van harte ondersteunt.

Derde Knarrenhof komt in Zutphen

Als alles volgens plan verloopt, gaat in Zutphen in november de eerste schop de grond in voor (na Zwollen en Hardenberg) de derde Knarrenhof van Nederland. Hof van Zutphen, pal achter het station, zal volgens De Stentor vijftig huishoudens omvatten. De gemeenschappelijke ruimte gaat het Hofhuys heten.

‘Extra vereenzaming door corona’

Met de huidige kwaliteit van leven is het volgens Willem Bakker van stichting Ouderennetwerk West-Friesland heel erg slecht gesteld. “Als je ziet wat voor schrijnende gevallen we hier in West-Friesland hebben: daar moet verandering in komen”, zegt hij bij NH Nieuws. De coronaperiode heeft tot extra vereenzaming geleid. “De kinderen zeggen: ‘de huishoudelijke hulp moet weg en even geen wijkzorg, want stel je voor dat je corona krijgt.’ De kinderen komen ook niet langs. Want die hebben het te druk met hun eigen leven.”

‘Gepensioneerden dupe van onzekerheid’

Het nieuw in te voeren pensioen wordt veel onzekerder dan het bestaande, schrijft een lezer in NRC. Nu wordt nog uitgegaan van een pensioen van 70 procent van het middelloon. Die maat is bepaald niet spijkerhard, maar vormt wel een duidelijk baken. Als het straks bijvoorbeeld 57 procent wordt, zullen protesterende gepensioneerden te horen krijgen: ‘Jullie wisten van tevoren dat pensioenverlagingen niet zijn uitgesloten’.

Seniorenwijkje in Vaassen?

Naar verwachting neemt de gemeente Epe na de zomer een principebesluit omtrent een seniorenwijkje zoals Stichting Sprenghenparc in Vaassen wil realiseren. Dan moet ook blijken in hoeverre bezwaren van omwonenden verder een rol spelen. Het gaat om levensloopbestendige bungalows (voorzien van de modernste snufjes)  die ‘compleet uit de fabrieken komen’, zo is te lezen in De Stentor. Er komt in het wijkje met ‘parkachtige uitstraling’ een gezamenlijke eco-biotuin en sociëteit.

Hoe start je samenwerking wonen en zorg

Samenwerking tussen het ruimtelijk en sociale domein is hard nodig om stappen verder te komen en langer thuis wonen mogelijk te maken. Ongeveer de helft van de gemeenten moet nog beginnen blijkt uit onderzoek. Companen beschrijft hoe je dat aanpakt.

Enthousiast over slimme speaker

Twee maanden geleden (middenin de coronacrisis) hebben ANBO en SeniorWeb tienduizend senioren blij mogen maken met een Google Nest Mini. ANBO vroeg de nieuwe gebruikers naar hun ervaringen. Het grootste deel van de respondenten is heel enthousiast. Meer dan de helft gebruikt de Google Nest Mini meerdere keren per dag (57%). En mensen zetten de speaker steeds meer in als een handige assistent in die hen bij van alles helpt.

‘Zo vrolijk kan het leven met alzheimer zijn’

Twee dertigers maakten al een videoserie over een Brabantse zorgboerderij voor de site van het AD, maar sinds gisteravond is ‘Het zal mij een zorg zijn’ ook een tv-programma bij SBS. Het gaat over mensen met alzheimer. Wij willen vooral laten zien wat ze nog wel kunnen, ondanks hun aandoening. Wij willen deze mensen bovenal weer mens laten zijn.”

Senioren in vergeten wasgoed wereldhit

Een Taiwanees koppel van 83 en 84 is volgens de Telegraaf een hit geworden op Instagram. Ze runnen samen een wasserette in de stad Taichung en poseren in kledingstukken die nooit door de klant zijn opgehaald. Een maand geleden hadden ze nog geen idee van het concept ’viraal gaan’ en dachten ze dat volgers zoiets betekende als stalkers. Nu heeft hun Instagram-account @wantshowasyoung al meer dan 400.000 volgers. Een kleinzoon begon het account toen hij merkte dat zijn grootouders tijdens de virusuitbraak nauwelijks meer naar buiten durfden.