Senioren Journaal van donderdag 28 januari

Projectgroep Ons Wonen

Van nieuwe woonvormen tot beter buurtcontact: Voor inspiratie, met vragen, goede ideeën, of gewoon voor een klein duwtje in de goede richting kunnen (kader)leden van KBO-Brabant vanaf nu terecht bij de projectgroep Ons Wonen. “De initiatieven die er zijn, laten zien dat senioren zelf veel invloed kunnen uitoefenen op hun woon- en mogelijke zorgtoekomst, maar vaak hebben ze daarbij wel wat ondersteuning nodig.”

Ruim kwart 70+ wil per post stemmen

Vanwege corona mogen 70-plussers dit jaar per post stemmen. Van de ouderen zegt volgens het AD 59 procent in een peiling, uitgevoerd in opdracht van minister Ollongren, toch gewoon naar het stembureau te willen gaan. 28 procent wil gebruik maken van de mogelijkheid om per post te stemmen: dat komt neer op ruim 600.000 Nederlanders.

‘Boer en Zorg goed voor ouderen en boeren’

Boer en Zorg heeft de innovatiewedstrijd Rabo Food Forward West-Brabant en Zeeland gewonnen, meldt Nieuwe Oogst. De initiatiefnemers willen bewoners van Zeeuwse zorginstellingen een gezond diner bezorgen dat is gemaakt van verse streekproducten van lokale telers. ‘Het is goed voor de ouderen en voor de boeren.’

Ouderen bewegen minder in coronatijd

Veel Nederlandse ouderen zijn in coronatijd minder gaan eten en bewegen. Dit vergroot het risico op ondervoeding, sarcopenie en kwetsbaarheid. Dit blijkt uit LASA. een langlopend onderzoek onder ouderen naar gevolgen van het ouder worden. Dit onderzoek naar bewegen en sporten tijdens corona is afgenomen met een vragenlijst onder 1119 zelfstandig wonende ouderen, variërend in leeftijd van 62-98 jaar.

Knarrenhof verkoop stagneert

De Hof van Zutphen is het derde Knarrenhof-project in Nederland, na Zwolle en Hardenberg. De prijzen van de woningen variëren van 282.000 tot 370.000 euro. De verkkop stagneert, meldt dagblad De Stentor. Van de 51 zijn er nog 8 beschikbaar en dat is al enkele maanden zo. “Dat baart ons wel zorgen, maar nee, ons hofje komt niet in gevaar. Er is meer dan 70 procent van de woningen verkocht en dat was een voorwaarde om het project door te laten gaan.”

Aedes-app Brandveiligheid

Met de Aedes-app Brandveiligheid kunnen woningcorporaties eenvoudig woongebouwen inspecteren waar veel ouderen wonen. Deze gratis app brengt de belangrijkste risico’s in beeld en geeft oplossingen die de brandveiligheid verbeteren. “Zo zorgen corporaties ervoor dat ouderen op een veilige manier zelfstandig kunnen blijven wonen.”

Welbevinden meten en optimaliseren

Bijzonder hoogleraar Ouderengeneeskunde Debby Gerritsen houdt zich bezig met de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen in de langdurige zorg. Ze onderzoekt onder meer hoe je die kwaliteit, het welbevinden, kunt meten en optimaliseren en vertelt daarover bij BNR.

Nederlandse bejaarden in Israël gevaccineerd

Er is een Nederlands bejaardentehuis waar iedereen volledig is gevaccineerd. Alleen staat dat tehuis in… Israël. “Hier heerst weer optimisme, maar in Nederland gaat het niet zo goed hè?” De 170 bewoners en de personeelsleden maakten er een klein feestje van, aldus de Telegraaf. “Het voelde een beetje als een bevrijdingsfeest”, zegt de directrice.

Financiële positie pensioenfondsen verbeterd

In het vierde kwartaal is de financiële positie van pensioenfondsen opnieuw verbeterd, meldt De Nederlandsche Bank. Het pensioenvermogen steeg met 94 miljard euro naar 1.691 miljard euro. De verplichtingen stegen in hetzelfde kwartaal met 12 miljard euro naar 1.687 miljard euro. Doordat het vermogen sterker steeg dan de verplichtingen verbeterde de financiële positie.

Babyboomers

Reactie van een Volkskrant-lezer: “Als Heleen Mees in haar column ‘Babyboomers hebben het geld en de morele plicht om de jongste generatie te compenseren’ het eerste woord had vervangen door ‘superrijken en belastingontwijkende multinationals’ was ik het volledig met haar eens geweest.”