Senioren Journaal van woensdag 27 januari

Krakkemikkig ouder worden

Hoe vergaat het de mensen die voor het eerst moeten doorwerken tot 66 jaar en vier maanden? Voor laag opgeleiden is die regeling nadelig. Ze zijn eerder begonnen en gemiddeld ongezonder. Wat voor een ‘oude dag’ blijft er straks over? Hoogleraar Dorly Deeg zegt in Trouw dat het een mythe is dat Nederlanders gezond ouder worden. Worden we dan krakkemikkig ouder? “Ja. Nederlanders leven langer, maar maken ook meer jaren in matige gezondheid door. Er is zeker geen sprake van een gezondere oude dag.”

‘Haal geld uit de waarde van uw woning’

Verzekeraar en hypotheekverstrekker a.s.r. heeft een nieuwe aflossingsvrije hypotheek. Speciaal voor mensen van pensioengerechtigde leeftijd: de WelThuis Levensrente hypotheek. Geestelijk vader Herbert Meinders geeft uitleg bij ANBO. Om het risico zo laag mogelijk te houden, ben je met de WelThuis Levensrente hypotheek beperkt tot het opnemen van vijftig procent van de waarde van je woning.

‘Babyboomers, compenseer jongste generaties’

De babyboomers hebben het geld en de morele plicht om de jongste generaties te compenseren voor de schade die de lockdown heeft aangericht, schrijft econoom Heleen Mees in de Volkskrant. Veel babyboomers hebben vermogen in de eigen woning. “Nog even en ze verruilen hun huis voor een aanleunwoning – die ze huren. Dan hebben ze een fiks vermogen en geen tijd meer om het op te maken.”

Digitale dagbesteding als alternatief

De dagbesteding voor oudere mensen met (lichte) geheugenproblematiek is deels weeer geopend. Maar niet iedereen kan of wil daaraan deelnemen. Daarom heeft zorgaanbieder Aafje aan Vilans gevraagd de mogelijkheden te verkennen voor digitale dagbesteding als alternatief voor of als aanvulling op fysieke dagbesteding. Bij Vilans wordt digitale dagbesteding ook voor de langere termijn als een waardevolle oplossing gezien.

Volle taxibus ter sprake in OMT

Het protocol voor zorgvervoer, dat tijdens kerst ervoor zorgde dat kwetsbare ouderen een taxibusje met zes andere ouderen deelden zonder afstand te houden, wordt besproken in het Outbreak Management Team. Dat blijkt volgens AD Groene Hart uit een reactie van Diederik Gommers, die laat weten deze de betreffende info al van meer mensen te hebben vernomen.

Vraagtekens bij vaccinatie zwakke ouderen

“Als je heel kwetsbare ouderen hebt, is het de vraag of je ze nog moet vaccineren.” Dat zegt arts-epidemioloog Dick Bijl (voormalig hoofdredacteur Geneesmiddelenbulletin) tegen de Telegraaf nadat hij de onderzoeken van Pfizer, Moderna en AstraZeneca tegen het licht heeft gehouden.

Bewonersbegeleiders bij renovaties

Bij grote, ingrijpende renovatietrajecten van woningcorporaties worden steeds vaker bewonersbegeleiders ingezet. Op Platform31 is te lezen hoe bewonerscommunicatie en participatie wordt aangeboden als complete dienst. Een bewonersbegeleider ziet het als haar taak “bewoners te ontzien en steeds oog te houden voor hun behoeften en ervaringen, vanaf de initiatieffase tot aan de nazorg”.

Incontinentiemateriaal alleen nog online

Sinds 1 januari vergoedt Zilveren Kruis alleen online besteld verband- en incontinentiemateriaal. Kwetsbare patiënten worden daarvan de dupe, vrezen apothekers volgens NRC. Een petitie voor het behoud van gecontracteerde zorg door apothekers is inmiddels meer dan 5.700 keer ondertekend en is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer.

Hoe ervaren patiënten huisartsenzorg?

De zorg verandert, ook rondom de huisarts. Zo blijven steeds meer ouderen langer zelfstandig wonen en ontstaat er in verschillende regio’s een tekort aan huisartsen. Patiëntenfederatie Nederland wil met patiënten en bij huisartsenzorg betrokken organisaties werken aan innovatieve oplossingen die leiden tot persoonlijke en laagdrempelige huisartsenzorg. Daarom publiceert de belangenorganisatie het e-book en de podcast ‘Spreekuur, ervaringen met huisartsenzorg’.

Wachttijd wijkverpleging en pgb verkorten

Zorgverzekeraars kunnen vaak sneller reageren als verzekerden en/of aanvragers om toestemming vragen omdat ze wijkverpleging willen van een aanbieder waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft. Ook komen lange doorlooptijden voor bij aanvragen voor een pgb (persoonsgebonden budget) uit de Zorgverzekeringswet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit.