Senioren Journaal van woensdag 28 februari
Autoverzekeraars zeer streng voor ouderen
“Eigenlijk gaat na je 65e de autopremie in stapjes omhoog. Veel verzekeraars rekenen voor deze groep een toeslag omdat het risico op schade groter is.” Soms geldt er ook een maximumleeftijd, ergens tussen 70 en 80 jaar.
Fietshelm met korting door subsidie provincie
65-plussers in Drenthe kunnen vanaf medio april met 25 euro korting een fietshelm kopen bij fietsenwinkels in de provincie. Het provinciebestuur heeft hier bijna 75.000 euro voor vrijgemaakt.
Nadenken over verhuizen, maar niet alleen
“Ouderen zijn bereid na te denken over verhuizen als anderen dat ook doen, ook mensen met een koopwoning.” Aldus een woningcorporatie die de 55- tot 75-jarige huurders benadert.
Senioren van Goirle krijgen eigen café
Senioren Goirle (voorheen KBO) begint een seniorencafé. Vijf middagen en woensdag de hele dag. “We gaan de komende periode eerst eens kijken of er behoefte is aan een dergelijke laagdrempelige voorziening.”
Vaker keuze om gebit te behouden
Ouderen kiezen vaker voor een uitgebreide behandeling om hun gebit te behouden en minder snel voor een gebitsprothese. Deze complexere zorgvraag in combinatie met het grote aantal tandartsen die met pensioen gaan, zet de toegankelijkheid van mondzorg onder druk.
Huis van Herinnering in Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem komt in het najaar met een speciale voorziening voor ouderen met dementie, het Huis van Herinnering. Het idee is om te stimuleren om herinneringen op te halen uit de jaren zestig en daar over te vertellen.
Verkeersveiligheid evenwichtig benaderen
“Leeftijd op zichzelf is géén directe indicator voor verkeersvaardigheid”, schrijft voorzitter Leo Bisschops van KBO-Brabant. “Laten we iedereen beoordelen op basis van hun vaardigheden en capaciteiten, niet op basis van hun leeftijd.
Zorgen over beperken postbezorging
ANBO-PCOB maakt zich zorgen om de verdere uitholling van de dienstverlening van PostNL. “Het lijkt wel of de organisatie vergeet dat er nog veel mensen in Nederland zijn die niet digitaal actief zijn.
Welke zorg wel en niet leveren
‘Er komt een lawine aan zorg op ons af. De komende jaren zullen we heel duidelijk moeten zijn over welke zorg we wel en niet kunnen leveren.’ Dat zegt een hoogleraar aan de vooravond van het debat De Toekomst is Grijs op 29 februari bij Omroep MAX.
Nieuwe initiatieven transformeren ouderenzorg
In een samenleving waar levenslange zorg niet meer vanzelfsprekend is, ontstaan initiatieven om het leven van ouderen comfortabel, sociaal en zinvol te houden. Hoe mantelzorg en buurtinitiatieven de ouderenzorg kunnen transformeren
Keuze bieden om langer door te werken
In een onderzoek naar de mogelijke oplossingen voor de vergrijzing vindt ruim 70% van de Nederlanders dat ouderen de keuze moeten hebben om zo lang mogelijk door te werken.
Driekwart wil aanleunwoningen terug
In een onderzoek naar de mogelijke oplossingen voor de vergrijzing wil 75% van de Nederlanders graag verpleeghuizen of aanleunwoningen zoals vroeger terugzien. Dat blijkt uit een onderzoek in het kader De Toekomst is Grijs van Omroep MAX.