Autoverzekeraars zeer streng voor ouderen

Allerlei factoren kunnen van invloed zijn op het bedrag dat je maandelijks aan autopremie betaalt. Hoe groot, hoe zwaar en hoe oud je bolide is, telt mee. Maar ook je leeftijd speelt een grote rol. Zowel jongeren als ouderen betalen in verhouding namelijk fors meer voor hun autoverzekering. Maar dat kan per verzekeraar verschillen. Auto-expert Menno Dijcks van Independer legt in de Telegraaf uit waar bij de autopremie op wordt gelet.

Geen leeftijdsdiscriminatie

Automobilisten tussen 24 en 65 jaar oud behoren volgens verzekeraars tot de ’normale’ groep die niet automatisch als een risicogroep wordt beschouwd. Voor jongeren en 65-plussers geldt dit wel. Dat is geen leeftijdsdiscriminatie, zo legt Menno Dijcks uit in de Telegraaf. „Eigenlijk gaat na je 65e de autopremie in stapjes omhoog. Veel verzekeraars rekenen voor deze groep een toeslag omdat het risico op schade groter is. Dit doen ze op basis van de bij hen ingediende claims”, zo weet Dijcks. Dit bedrag loopt nog verder op na je 75e.

Soms maximumleeftijd

Zo betalen 85-jarigen bij sommige verzekeraars twee keer zoveel als automobilisten van 24-65 jaar. Verzekeraars kijken daarbij niet alleen naar letselschade, maar ook naar materiële schade zoals ongelukken op de parkeerplaats. Bij sommige verzekeraars geldt een maximumleeftijd. Afhankelijk van de verzekering ligt deze meestal ergens tussen 70 en 80 jaar. De verzekeraars die een maximumleeftijd hanteren, zijn hier doorgaans erg streng in.

Geen uitzonderingen

Voor automobilisten met volop schadevrije jaren maken ze geen uitzonderingen. Dijcks zegt hierover in de Telegraaf: „Voor bestaande oudere klanten heeft dit niet meteen invloed, wel bij een poliswijziging. De aanschaf van een nieuwe auto of een verhuizing melden wordt gezien als een nieuwe aanvraag. Die kan de verzekeraar dan weigeren op basis van leeftijd, maar dat verschilt per verzekeraar.”