Senioren Journaal van dinsdag 27 augustus 2019

Meer bewegen met struikelvrije seniorenroute

De gemeente Stichtse Vecht werkt volgens de Telegraaf aan een ’struikelvrije seniorenroute’ om overgewicht onder ouderen tegen te gaan. Meer dan de helft van de vijfenzestigplussers in Stichtse Vecht is te dik. Ondertussen beweegt het merendeel van de senioren maar nauwelijks. Dit komt mede door een ontoegankelijke fysieke omgeving: drempels, veel te krappe trottoirs of obstakels op de weg.

‘Ouderen, kijk kritisch naar geneesmiddelen’

Nederlanders slikten vorig jaar minder pillen dan verwacht. Experts verklaren volgens het AD dat de stagnerende groei vooral is toe te schrijven aan het feit dat ‘mensen inzien dat je kritisch moet kijken of medicijnen wel écht nodig zijn’. Vooral ouderen wordt geadviseerd om “kritisch te kijken of slaapmiddelen, maagtabletten, pijnstillers en hart- en vaatmiddelen nog wel nodig zijn”. Veel mensen bang zijn om te stoppen, “maar heel oude mensen kunnen weer minder geneesmiddelen gaan gebruiken.”

Senioren Service koopt woningen op

Het loopt al storm in Haarlem, zegt de woordvoerder van Senioren Service in het Haarlems Dagblad.  Althans met aanvragen voor informatie. Sinds kort bestookt Senioren Service uit Den Haag de Haarlemse woningmarkt, het wil met een wervende folder senioren verleiden hun woning aan deze organisatie te verkopen, waarna ze die weer huren van Senioren Service. De organisatie presenteert zich als ’uw partner bij een nieuwe fase in uw leven’.

Euthanasiewet niet waterdicht

De euthanasiewet uit 2002 is niet waterdicht. Veel mensen laten een wilsverklaring opstellen voor het geval zij dement worden, maar dat blijkt in de praktijk niet te werken. Dat zegt Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek van de zorg, in EenVandaag. Aanleiding is de strafzaak tegen de verpleeghuisarts arts die euthanasie heeft toegepast bij een 74-jarige vrouw die Alzheimer had. Het OM eist geen straf, maar vindt dat de arts wel schuldig is aan moord.

22 sporten voor ouderen

Ouderen in beweging krijgen en vereenzaming tegengaan. Dat is volgens De Gelderlander de opzet van de eerste Achterhoekse Spelen voor Senioren, die in Doetinchem worden gehouden  op 24 en 25 september. 22 sporten zijn er te beoefenen, waaronder walking football en walking rugby. Ook denksporten als schaken en bridge zitten in het aanbod, net als meerkamp atletiek, bowls en kegelen.

Vluchtelingen en ouderen helpen elkaar

Vluchtelingen en ouderen helpen elkaar via het project Metgezel, aldus het Eindhovens Dagblad: door het contact met elkaar leren vluchtelingen Nederlands spreken en wordt de wereld van ouderen weer wat groter. “Het is een gouden greep geweest. Ik vind het een feestje. Dit is Nederland op zijn best”, zeggen oudere deelnemers over het project van Vitalis, Vluchtelingenwerk en WIJeindhoven.

Zwaaihandjes op de stoep

In Zwolle zijn maandag ‘zwaaistenen’ geplaatst, waarbij mensen worden aangemoedigd om eens naar de bewoners in de straat te zwaaien.

Want dat vinden senioren in wijk Wipstrik leuk, bleek uit een rondvraag. “Vooral ouderen vinden het leuk als er rondom hun huis iets gebeurt”, aldus een van de initiatiefnemers tegen de NOS: Gewoon even zwaaien; een klein gebaar, met veel betekenis.

Buurtkamers in Zwolle

WijZ Welzijn en Sportservice Zwolle zijn druk bezig om diverse buurtkamers in Zwolle te realiseren, is te lezen bij de Swollenaer. “We merken dat ouderen er naar uit kijken om een buurtkamer te bezoeken. Het is mooi om te zien dat er vanuit de buurtkamer nieuwe vriendschappen ontstaan en dat bezoekers elkaar ook naast de buurtkamer opzoeken.”

Woonenquête Ooststellingwerf

Speerpunt bij de Onafhankelijke Seniorenvereniging Ooststellingwerf (OSO) is het houden een woonenquête. Zowel bij de gemeente als bij de OSO bestaat nu nog veel onduidelijkheid, is te lezen in de Nieuwe Ooststellingswerver. Wie hulp nodig heeft bij de enquête kan terecht bij leden die de training ‘Over ouder worden in een veranderende samenleving’ hebben gevolgd.

Derde woont in huurhuis

In de discussie over vermogens wordt steeds uitgegaan van 65-plussers met een eigen woning, reageert een lezer van Trouw. “Maar ongeveer een derde woont in een huurhuis. Zij zitten in de cijfers over het gemiddeld vermogen van ouderen helemaal aan de onderkant. Waar blijven zij in de discussie?”

FNV Senioren: volwaardig ziekenhuis Lelystad

Het ziekenhuis in Lelystad moet weer volwaardig worden. Dat schrijft FNV Senioren, afdeling Lelystad, meldt Omroep Flevoland. De seniorengroep reageert op het adviesrapport ‘Toekomstverkenning zorg in Flevoland’ van zorgverkenner Bas Leerink waarover vandaag een bijeenkomst wordt houden in het provinciehuis.