Senioren Journaal van dinsdag 28 maart

Met vreemde taal dementie vertragen

“Een brein dat zich voortdurend moet inspannen om twee talen uit elkaar te houden, blijft langer jong.” Het is niet zo dat je daardoor langer leeft, “maar je kunt er wel gezonde jaren mee winnen.”

Gepensioneerden als beveiligers

Hans Koomen (67) uit Voorhout richtte na zijn pensioen een eigen bedrijf op in de beveiliging, omdat zijn voormalig werkgevers hem niet meer terugwilden. “Er moeten meer gepensioneerden zijn, die er net zo in zitten als ik. Sommigen van hen werken inmiddels bij mij.”

Ook ouderenzorg wil fors meer loon

Bij sommige instellingen in de ouderenzorg werd vorig jaar bij een op de vijf werknemers loonbeslag gelegd. Er zou een salarisverhoging met dubbele cijfers moeten komen, maar kabinet en verzekeraars houden de poot stijf.

Hebben we het te goed of juist niet?

Het volk mort, maar individueel hebben ze allemaal een andere reden, aldus een column in de Volkskrant. Een van de vele vragen: Hebben de gepensioneerden het te goed ten koste van de jonge generatie? Of wordt de gepensioneerden hun rechten ontnomen?

Oplichting met nagebootste stemmen familie

Criminelen lichten mensen op door aan de telefoon met software de stem van een familielid van het slachtoffer na te bootsen. Daarvoor waarschuwt een toezichthouder in de VS.

Zittend beroep kan makkelijk tot 70 jaar

“Ik vind de leeftijd van 64 jaar nog te laag, want wat mij betreft kunnen zittende beroepen makkelijk tot 70 jaar uitgeoefend worden.” Aldus een AD-lezer over de pensioenhervorming in Frankrijk.

Meisje voorkomt bankpasfraude bij opa

Een 13-jarig meisje voorkwam dat haar opa in Emmen slachtoffer werd van bankpasfraudeurs. Dit bleek bij de politierechter in Assen. Twee mannen kregen voor poging tot oplichting een werkstraf van 40 uur opgelegd.

Intrekking inkomenstoets poetshulp

De colleges van Oudewater en Woerden willen stoppen met de kort geleden ingevoerde inkomenstoets voor huishoudelijke hulp tegen abonnementstarief. Er wordt voortaan uitgegaan van vrijwilligheid.

Meedoen tot en met je pensioen

De gemeente Tilburg heeft succes geboekt met de aanpak ‘Meedoen tot en met je pensioen’, die twee jaar geleden werd gestart om werkzoekenden van 45 jaar en ouder aan werk te helpen.

Uitvaartfestival om het leven te vieren

Een festival over de dood, het klinkt haast tegenstrijdig. Maar niets is minder waar, zegt de organisator van Uitvaartfestival Zenderen. “Het leven van iemand die gaat overlijden mag gevierd worden.”

83-jarige man van dak gered

In Naaldwijk is maandagmiddag een man van 83 van een dak gered. De man was bezig met een reparatie, maar gleed uit en kon daardoor niet meer terug naar binnen.

Seniorenalliantie Haaksbergen

Wonen staat op nummer 1, maar eigenlijk is de Seniorenalliantie Haaksbergen van plan zich overal mee te bemoeien. In de nieuwe alliantie slaan verschillende seniorenorganisaties de handen ineen.

Investeren in vrijwilligerswerk

Mantelzorgers en vrijwilligers moeten serieuzer genomen worden en beter worden gefaciliteerd, want we hebben ze hard nodig. Dat stelt Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.

AOW’ers niet uitsluiten voor STAP-budget

AOW’ers die nog aan het werk zijn, komen niet in aanmerking voor de STAP-regeling (€1.000 voor scholing en ontwikkeling). Dat is regelrechte leeftijdsdiscriminatie, zegt de Seniorencoalitie.

Verdeling pensioenpot moet in één keer goed

Als er voor het nieuwe pensioenstelsel een foutje wordt gemaakt bij een pensioenberekening dan is dit onherstelbaar. ‘Je kunt de pensioenpot één keer verdelen en ja dan is het ook wel zaak om dat in één keer goed te doen.’