Senioren Journaal van maandag 27 april

Leegstand in verpleeghuizen

Branchevereniging Actiz onderzoekt signalen dat ouderen een verhuizing naar een verpleeghuis uitstellen vanwege het coronavirus. De verpleeghuizen gaan kijken hoe groot de leegstand precies is. Het aantal opnames in verpleeghuizen in Brabant loopt de laatste weken flink terug, ontdekte Omroep Brabant na een rondvraag. Bij Brabant-Zorg staan nu zelfs 180 kamers leeg. Ook elders is sprake van lege bedden en lege kamers.

Sociale Hulpdienst Corona Rotterdam

Rotterdammers roepen duizend keer per week de hulp in van de Sociale Hulpdienst Corona, waarin de gemeente, het welzijnswerk, Trevvel en andere organisaties samenwerken. De verzoeken komen volgens AD Rotterdams Dagblad vooral van ouderen, die vragen om hulp bij het in huis halen van boodschappen of het ophalen van medicijnen.

Test met bezoek verpleeghuis vanaf 11 mei

Een eerste groep verpleeghuizen zou vanaf 11 mei weer in beperkte mate bezoekers moeten kunnen toelaten. Daarbij gaan sowieso strenge eisen gelden. Dat zegt minister Hugo de Jonge in gesprek met het Nederlands Dagblad. ‘Geen bezoek houdt niemand vol.” De minister was in Sint Willebrord op bezoek bij het emotioneel weerzien (in een speciale unit bij het woonzorgcentrum) van een echtpaar dat elkaar zeven weken niet had gezien. BN De Stem maakte er een video van.

Flexwoningen starters en ouderen

Om de mismatch tussen vraag en aanbod van woningen in kleine kernen in de Achterhoek te verhelpen wil de vrijwilligersvereniging DKK Gelderland een proef doen met tijdelijke woningen. Dat meldt dagblad De Gelderlander. Het doel is om met ‘flexwoningen’ starters en ouderen in eigen dorp te houden zolang ze nog geen blijvende eigen woning hebben gevonden.

Wooncoach breidt uit

De proef met een wooncoach voor senioren in Soest en Soesterberg is met een jaar verlengd. Dat hebben de gemeente Soest en de woningcorporaties Portaal en de Alliantie afgesproken. De inzet is verdubbeld van 4 naar 8 uur per week om aan de behoefte te voldoen.

‘Beschermende maatregelen ontoereikend’

Het kabinet heeft ingezet op de bescherming van kwetsbare ouderen tegen het coronavirus. Maar de maatregelen van het kabinet om dat te doen zijn ontoereikend, vindt ANBO.

Na maand eindelijk weer douchen

Sommige ouderen in de regio Eindhoven zijn al vier weken lang niet gewassen, omdat hun wijkverpleegkundige niet meer komt. Maar er gloort hoop, schrijft het Eindhovens Dagblad. ZuidZorg heeft inmiddels genoeg mondkapjes en hoeft minder verpleegkundigen in te zetten voor coronazieken.

De straat op met tijdslot?

Een NRC-lezer doet de suggestie om een scheiding aan te brengen in de corona-maatregelen. “Geef werkenden meer ruimte en de 65+ groep minder. De eerste groep krijgt iets meer vrijheden, de tweede krijgt te maken met tijdslots. Bijvoorbeeld: van 10 tot 12 uur mag uitsluitend de risicogroep de straat op.”

Goedgemutst in kleine wereld

Het stak Ingrid Meijering van GetOud dat er in coronatijden vooral óver ouderen wordt gepraat, en niet met. Met kennisinstituut Leyden Academy begon zij de site wijencorona.nl, om ouderen een stem te geven. Levenslustige senioren vertelden zaterdag in de Telegraaf  hoe zij zich door de quarantaine slaan. ‘Ik heb zin in het leven, ik wil nog niet weg.”

In de wachtstand blijven

Volgens demograaf Jan Latten is ‘leeftijdsdiscriminatie de enige uitweg’, zo zegt hij in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. We moeten volgens hem vooral de economische crisis niet vergeten, en daarom dit onderscheid maken. “Twintigers en dertigers moeten de kost verdienen, de anderen moeten nog in de wachtstand”, zegt hij.

‘Bureaucratie neemt eerder toe dan af’

De principes van Buurtzorg worden de laatste jaren overal in de zorg omarmd. Minister Hugo de Jonge wil de bureaucratie in de zorg terugdringen. Gaat het de goede kant op? ‘Nee, helaas’, zegt oprichter/directeur van Buurtzorg Jos de Blok in de Volkskrant. ‘Je kunt heel hard roepen dat je alles wilt veranderen, maar de patronen worden niet wezenlijk doorbroken.” Onder De Jonge neemt de bureaucratie volgens De Blok eerder toe dan af.

Hek voor raam verpleeghuis

‘Zorggroep Maas & Waal, ik vind dat jullie onmenselijk bezig zijn!’ Dat meldde een kleindochter op Facebook omdat volgens haar de zorggroep bij het verpleeghuis van haar opa, De Kasteelhof in Druten, een hek heeft geplaatst. Daardoor is de toegang versperd naar het raam. Haar opa is besmet met het coronavirus en daardoor in strikte isolatie, aldus De Gelderlander.