Senioren Journaal van dinsdag 28 april

‘Wij oudjes willen geen oorlogssfeer’

Waarom verzetten ouderen en jongeren in Nederland zich niet wat meer tegen de lockdown? Veel ouderen zijn liever in gevaar dan eenzaam, betoogt gepensioneerd psycholoog Emma Westerling (wonend in Italië) in de Volkskrant. “Oude mensen hebben niets meer te verliezen en leven dus erg in het ‘hier en nu’. Vreemd dat ons nooit is gevraagd of wij al deze beschermende, betuttelende, inperkende maatregelen eigenlijk wel willen.”

Verpleeghuizen onder de loep

Op 4 mei begint het Amsterdam UMC een grootschalig onderzoek naar de manier waarop het coronavirus zich verspreidt binnen verpleeghuizen, meldt de NOS. Het Amsterdam UMC en verschillende GGD’en gaan zo’n 1500 bewoners en verzorgenden van drie verpleeghuizen twee keer testen op corona. Dat gebeurt met een week tussentijd.

Maximaal één bezoeker per bewoner

Verpleeghuizen die binnenkort in aanmerking willen komen voor de verruimde bezoekersregeling, moeten voldoen aan een belangrijke eis: het virus mag er ‘nihil’ aanwezig zijn, zegt minister Hugo de Jonge in Trouw. Bezoekers mogen alleen op afspraak langskomen. Ze treffen de bewoners in aparte ruimtes, zodat er geen groepen mensen langs elkaar lopen in de gangen. Ook is per bewoner waarschijnlijk maximaal één bezoeker welkom.

‘’Bezoekregels bieden perspectief’

De aankondiging dat het kabinet in een aantal verpleeghuizen wil gaan testen met een ruimere bezoekersregeling, wordt met blijdschap ontvangen. Directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB zegt in het Nederlands Dagblad: ‘Dit onderzoek biedt perspectief. Want de nood is echt hoog.’ De proef biedt ook voor medewerkers van verpleeghuizen perspectief, zegt Vanderkaa van KBO-PCOB. ‘Zij hebben het nu extra zwaar, omdat mantelzorgers niet kunnen komen.’

Pensioen te verwáchten bedrag

In het nieuwe pensioenstelsel lijkt weinig ruimte voor beloften over de hoogte van de uitkering. Maar een casinopensioen is het niet, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga in Trouw. “Helemaal onzeker is het niet, we weten best wat je ongeveer aan langetermijnrendement mag verwachten uit beleggingen. Nu zeggen we tegen deelnemers: jij krijgt straks maandelijks dit bedrag. Straks zeggen we: je krijgt naar verwáchting dit bedrag.”

Liedje voor ouderen mag niet meer

Voorlopig geen artiesten meer, die in de tuin van zorgcentra in de Hof van Twente optreden voor hulpbehoevende bewoners. De Veiligheidsregio Twente steekt er een stokje voor. Tot woede, schrijft dagblad Tubantia,  van voormalig VVD-Kamerlid Gert-Jan Oplaat uit Markelo, die met Anita Bolink het Brook Duo vormt.

’Ouderen niet preventief opsluiten’

Een griezelige, deprimerende tweedeling in de maatschappij staat ons te wachten, schrijft een lezer van de Telegraaf. “In dat geval zullen niet alleen onze kleinkinderen ons niet meer mogen zien, maar ook onze kinderen niet meer. Oppassen op de kleinkinderen is dus niet meer toegestaan. Mantelzorg door onze kinderen zal verboden worden. Ouderen moeten dat soort zaken maar onderling regelen. Restaurants zijn voor ouderen passé, rampzalig.”

‘Tot hier had ik een mooi leven’

“Dezer dagen horen we verhalen van ouderen die zeggen: ik had tot hier een mooi leven, ik kan en ik wil niet zonder bezoek en ik aanvaard het risico”, schrijft Andries Baart, (emeritus) hoogleraar Presentie en Zorg, in de Volkskrant: “Geen bezoek voegt schrijnend leed toe en is vele malen erger dan het risico dat aan bezoek verbonden is. Het kan verkeerd aflopen, maar bezoek past in hoe wij wensen te leven en ons verhouden tot onze kwetsbaarheid. De eventuele dood komt versneld, maar dan wel in een bestaan zoals dat voor ons zin heeft.”

‘Eindhoven saboteerde jurist KBO-Brabant’

Eindhovense ambtenaren kregen eind vorig jaar de opdracht om de wet te overtreden. Ze moesten ouderen en zieken die extra schoonmaakhulp vroegen standaard afwijzen, puur en alleen omdat zij rechtsbijstand kregen. Dat blijkt volgens het Eindhovens Dagblad uit de dossiers van cliënten huishoudelijke ondersteuning die een oud-rechter (verbonden aan de  juridische helpdesk van KBO-Brabant) heeft opgevraagd bij de gemeente.

Onze ouderen

Onder deze kop vraagt een Telegraaf-redacteur zich af waarom er zoveel aandacht was voor de hightech ziekenhuiszorg en de wijk- en verpleegzorg zo lang buiten beeld beef. “Terwijl premier Rutte nog zo benadrukte dat de samenleving als een muur om de ouderen moest gaan staan?” Eendimensionaal staren naar de ziekenhuizen en veel te weinig aandacht voor de mensen in de ’gewone’ zorg, dat besef dringt volgens de krant nu langzaam door.