Senioren Journaal van woensdag 26 juli

Geen operatie gebroken heup, familie woedend

Ziekenhuizen zijn terughoudender geworden met het opereren van gebroken heupen bij kwetsbare ouderen, met daarbij de keuze voor alleen pijnbestrijding. Volgens een Haarlemse familie kreeg hun 95-jarige moeder niet eens de keuze voor een operatie.

Fietsspiegel kampt met imagoprobleem

De achteruitkijkspiegel op de fiets heeft een imagoprobleem. Vooral oudere mannen overschatten volgens de mobiliteitsadviseur van de gemeente Breda de eigen rijvaardigheid regelmatig.

Zorgverleners komen met vier vragen

Reablement is bezig met een opmars in de ouderenzorg en stelt ouderen vier vragen: Wat wilt u in uw leven? Wat kunt u nog zelf? Wat wilt u nog leren? Waarbij hebt u onze hulp nodig?

Een thuis op maat

Woningcorporatie Wooncompagnie bouwt in Wieringerwaard 16 levensloopbestendige woningen: Een thuis op maat, met een slaapkamer en een badkamer op de begane grond en op de eerste verdieping nog twee slaapkamers en een extra toilet.

Explosie zorgkosten thuiswonende senioren

Vooral de kosten aan intensieve zorg voor thuiswonende senioren zijn flink toegenomen. Dat zegt ABN AMRO in een eigen analyse. Die groei is “nog maar een aanzetje” naar de grotere stijging in de komende jaren.

Handen in Huis, meest ook vergoed

Voor mantelzorg nauwelijks ondersteuning mogelijk? “Dankzij Handen In Huis kan ik een weekendje weg en komt er het gehele weekend vervangende mantelzorg. Het wordt betaald uit het aanvullende pakket van de meeste ziektekostenverzekeringen.”

Woonconcept Goud voor ‘nieuwe ouderen’

Goud is een nieuw woonconcept van bouwende ontwikkelaar VORM en seniorenplatform Gouderdom. De bedenkers willen een aantrekkelijk woonalternatief bieden waarin senioren gezond en vitaal oud kunnen worden.

Landelijke actiedag ouderenzorg 5 september

Een grote groep Noordelijke ouderenzorginstellingen heeft 5 september uitgeroepen tot Landelijke Actiedag Ouderenzorg. Zij willen dat de Tweede Kamer de financiële kortingen voor de ouderenzorg terugdraait.

Activiteitencommissie stopt na ruim 50 jaar

Na ruim 50 jaar wordt de activiteitencommissie Welzijn Ouderen, onderdeel van Welzijnswerk Midden-Drenthe, opgeheven. “Vanwege de leeftijd van de zittende leden en de steeds hogere prijzen voor activiteiten, heeft de commissie besloten te stoppen.”

Applaus voor doorgeefwinkels

Zorgverzekeraar CZ en thuiszorgorganisaties zijn enthousiast over de doorgeefwinkel die in Fijnaart werd geopend, bedoeld om ongebruikte medische zorgmiddelen opnieuw uit te geven en zo verspilling tegen te gaan. Bedoeling is dat er meer van zulke winkels komen.