Senioren Journaal van maandag 26 augustus 2019
Verpleeghuisarts voor rechter na euthanasie
Een verpleeghuisarts die in 2016 euthanasie uitvoerde op een zwaar demente vrouw, moet vandaag voor de rechter komen, aldus de NOS. De demente vrouw woonde zeven weken in een verpleeghuis, waar ze nooit terecht had willen komen. Veel artsen en specialisten ouderengeneeskunde volgen de zaak nauwgezet blijkt uit een reportage van Nieuwsuur.
NVVE-directeur Agnes Wolbert schrijft in de Volkskrant dat de strafvervolging van de verpleeghuisarts een betreurenswaardige en onnodige gebeurtenis is.
‘Blijf zelf beschikken, beslis op tijd’
Niet een heldere wilsverklaring, maar een tijdig besluit in overleg met naasten is de beste aanpak om nare situaties rond euthanasie bij gevorderde dementie te voorkomen. Dat schrijft filosoof Ton Vink, die ruim twintig jaar werkte als consulent voor vragen rond het levenseinde, in Trouw. Het Jaarverslag 2018 van de toetsingscommissies vermeldt 144 van deze gevallen van ‘artseneuthanasie bij beginnende dementie’.
‘Weerbare oudere is digitaal zelfstandig’
In een tijdperk waarin we meer en meer met het internet verbonden zijn, moeten senioren ervoor zorgen dat ze digitaal zelfstandig zijn, schrijft Martijn van Lom van Kaspersky in het AD. “Het is een kwestie van zelf de moeite nemen en openstaan voor nieuwe dingen.” De markt biedt aan groot aanbod aan opleidingen en handleidingen.
Onverwachte kosten koelen overledene
Voor sommige nabestaanden krijgt het verlies van een dierbare volgens RTL Nieuws een extra nare bijsmaak omdat ze met onverwachte kosten te maken krijgen, die te maken hebben met het goed houden van een lichaam voor de uitvaart. Die mortuariumbeheerders rekenen kosten vanaf drie uur na overlijden.
Te veel of verkeerde medicijnen
Meer medicatie is niet altijd beter. Zo luidt volgens BNR de titel van het Britse onderzoek uitgevoerd door Age UK. Ouderen krijgen regelmatig te veel of verkeerde medicijnen voorgeschreven waardoor het risico op overlijden toeneemt. Het Britse goede doel is niet de enige instantie die zich zorgen maakt. Ook Nederlandse apothekers pleiten voor een beter beleid.
Sporttoestellen voor senioren
Om ouderen in Zaandam-Zuid te stimuleren te bewegen zijn sporttoestellen geplaatst in de buurt van een kinderspeelplaats en Cruyffcourt. Een aantal bewoners en instellingen heeft meegedacht, aldus het Noordhollands Dagblad. Iedere woensdag zal begeleiding van Sportbedrijf Zaanstad aanwezig zijn.
Grootste pensioenvermogen van de EU
In Nederland beschikken we over het grootste pensioenvermogen per inwoner in de EU, schrijft een vroegere directeur-generaal van het CBS in de Volkskrant: In 2017 bedroeg het pensioenvermogen 194 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
‘Van stenen kan ik niet leven’
Volgens een commentaar van Trouw kunnen veel van de huidige gepensioneerden best wat inleveren, mede dankzij het huizenbezit. Een lezer reageert verontwaardigd met verwijzing naar achterblijvende pensioenen in de metaal. Bovendien: ‘Wij betaalden ooit 9,6 procent hypotheekrente en sommigen zelfs 13 procent. Dus hoezo hebben we geprofiteerd van de lage rentestand van nu? Van stenen kan ik niet leven.”
‘Investeren? Bouw verzorgingshuizen’
De regering heeft miljarden gevonden om te investeren. Suggestie van een Telegraaf-lezer: bouw comfortabele verzorgingshuizen waar eenzame alleenstaande ouderen in een royale kamer met keukenblok, slaapkamer, douche en toilet samen met anderen prettig nog ouder kunnen worden. De senioren genieten van hun oude dag en er komen huizen vrij voor woningzoekenden.
Drempels te hoog in seniorenflats
Bij seniorenflats in Veenendaal zijn de drempels naar de badkamer met 6,5 centimeter te hoog opgeleverd na een renovatie. Mensen in een rolstoel of met een rollator kunnen bijna niet in de badkamer of slaapkamer komen, aldus De Gelderlander. Patrimonium Woonservice laat weten snel op zoek gaat naar oplossingen. “We kunnen maatwerk leveren en dat gaan we ook doen.