Senioren Journaal van vrijdag 23 augustus 2019

Voortaan elke dag een polypil?

Het is een grensverleggend idee dat de gangbare medische praktijk op zijn kop zet, schrijft de Volkskrant: laat gezonde 50-plussers dagelijks een combinatiepil slikken met daarin bloeddrukverlagers, een cholesterolverlager en aspirine en kijk of het aantal hart- en vaatziekten afneemt. De polypil blijkt te werken: de kans op een hartinfarct of een beroerte daalt met eenderde.

Koopkracht ouderen verder onder druk

Vier op de tien senioren ziet armoede toenemen. Zes van de tien mantelzorgers maakt honderden euro’s aan kosten. En senioren zonder vermogen zijn financieel kwetsbaar, vooral de groep die nog niet gepensioneerd is. De uitkomsten van het jaarlijkse koopkrachtonderzoek van KBO-PCOB liegen er niet om. Directeur Manon Vanderkaa: “Het kabinet moet écht met maatregelen komen op Prinsjesdag.”

Slim incontinentiemateriaal

Verpleeghuizen innoveren op tal van gebieden, aldus Zorgverzekeraars Nederland. Zorginkopers zien tal van goede voorbeelden, zoals ‘slim incontinentiemateriaal’. De app geeft aan wanneer verschonen nodig is, zodat mensen niet onnodig belast worden. “Het scheelt ook als het gaat om een onaangename geur op de locatie, het ruikt minder naar urine.

Demente man ‘trouwt’ met zijn echtgenote

De 71-jarige Schot Bill Duncan is door Alzheimer bijna alles vergeten van de laatste twaalf jaar met zijn vrouw Anne. Dus vroeg hij haar opnieuw ten huwelijk. “We hebben de plechtigheid snel geregeld, omdat de mogelijkheid bestond dat Bill alles weer zou vergeten”, zegt Anne in het AD. “Hij heeft het er dagelijks over en voelt zich de gelukkigste man op aarde.”

Het seniorencomplex als redding

Veronica Kraaijvanger is 75 jaar als ze in een sombere periode belandt die bijna 3 jaar zal duren. Ze zag het leven niet meer zitten, en ging alleen nog naar buiten om een krantje te halen. Inmiddels is ze 79 en heeft ze de draad weer op kunnen pakken. Sinds haar verhuizing naar een seniorencomplex  met een vriendelijke sfeer en sociale aspecten is het gevoel weg dat het leven wel klaar is, vertelt ze in EenVandaag.

Het nieuwe wonen met Habion

De oude verzorgingshuizen en bejaardentehuizen zouden overbodig zijn en volgens sommigen nog het beste tegen de vlakte kunnen. Volgens Habion kan dat ook anders, is te lezen bij vaktijdschrift Skipr. “Op de plekken waar we met het nieuwe wonen zijn begonnen, zien we dat mensen steeds meer zelf de regie nemen, en met elkaar steeds meer zelf dingen regelen.”

Eefde krijgt zes social sofa’s

Er komt 22.500 euro vrij om in Eefde zes zogenoemde ontmoetingsbanken te plaatsen, meldt dagblad de Stentor. De bevolking wil die banken graag, zo bleek vorig jaar tijdens de traditionele Burendag. De banken komen langs een mooie, lange wandelroute te staan. Die loopt van Het Spijk en verzorgingstehuis Sutfene naar het centrum van het dorp.

Dringen rond miljardenpot

Het kabinet wil een investeringsfonds oprichten van maximaal vijftig miljard euro. Iedereen aast op die miljarden, aldus de Telegraaf. 50PLUS denkt aan investeringen in onderzoek hoe ouderen langer en leuk thuis kunnen blijven wonen.

Tholen heeft weer Praetuus

Ut Praetuus moest ’terugkomen’ zodat de ouderen van Tholen weer samen over vroeger konden praten op een nostalgisch plekje aan de Haven, meldt de Thoolse Bode. Dat is gelukt. Al enige weken vormt het huisje weer de thuishaven van veel senioren en intussen heeft de burgemeester het officieel geopend.