Senioren Journaal van vrijdag 25 november

Nog meer ouderen moeten voor zichzelf zorgen

De lijst met ouderen en zieken die wachten op een plek in het verpleeghuis groeit: ruim 21.000 mensen in Nederland wachten inmiddels op 24-uurs zorg. Dat blijkt volgens Nieuwsuur uit cijfers van ActiZ, de branchevereniging van verpleeghuizen. Nieuwsuur belicht hoe corporatie Habion streeft naar een ideale mix van bewoners, waarbij een relatief klein aantal ouderen zorgbehoevend is, maar een groter deel van de bewoners vitaal. Die laatste groep kan dan helpen.

Pensioenen flink omhoog, grote verschillen

ABP verhoogt per 1 januari de pensioenen met 11,96 procent. “Bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo’n 120 euro in de maand erbij”, zegt de topman van Nederlands grootste pensioenfonds tegen de NOS. “Het is een opvallend en divers beeld deze week”, zegt een pensioenexpert in de Telegraaf. “Sommige fondsen doen 4 of 6%, anderen bijna 15%.” “Bijna 12 procent erbij is mooi, eindelijk eens flink omhoog”, zegt ouderenorganisatie KBO-PCOB in Trouw. “Maar er valt ook nog heel wat in te halen na veertien jaar niet indexeren.” Een Volkskrant-columnist schrijft: Gepensioneerden halen met een dreigende recessie op de loer op Oudjaar hun eigen postcodekanjer binnen.

Proef met competentietest werkzoekende senioren

Werkzoekende senioren de kans bieden hun vaardigheden te laten zien voordat ze ergens solliciteren. Dat is de kern van een nieuwe pilot, waarbij senioren gratis een competentietest kunnen doen voordat ze reageren op een vacature. Dit moet volgens minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorkomen dat werkgevers oudere werkzoekenden al bij voorbaat afwijzen vanwege enkel hun leeftijd.

Eigen kracht en regie dankzij VirtueleThuiszorg

MeanderGroep Zuid-Limburg ziet een jaar na de introductie de positieve resultaten van de VirtueleThuiszorg. De nieuwe werkwijze verlaagt de druk op de zorgverlener en mantelzorger, terwijl de klant de zorg als beter ervaart, meldt zorgverzekeraar CZ. De VirtueleThuiszorg is een totaalpakket van digitale hulpmiddelen die inzetbaar zijn in de wijkzorg.

Ouderen meer bij elkaar wonen

Intensieve thuiszorg voor Westlandse senioren die verspreid over de hele gemeente wonen is bijna niet meer te doen. Daarom moeten er meer plekken komen waar ouderen bij elkaar wonen zodat de zorg efficiënter geleverd kan worden, zo meldt AD Haagsche Courant. De gemeente wil de komende jaren samen met zorginstellingen en woningcorporaties 430 van dit soort nieuwe woningen realiseren.

Kappers horen veel

Een brainstormsessie over de ouderenzorg leverde in Etten-Leur soms onverwachte denkrichtingen op, aldus dagblad BN De Stem. Zo vroeg de burgemeester zich af of kappers een rol kunnen spelen. “Daar komt bijna iedereen, kappers horen veel. Misschien kunnen zij een signaal afgeven als het niet goed met iemand gaat.”

Tachtig jaar maar nog graag voor de klas

Meile Haan (80) begon in 1971 bij het Meander College in Zwolle als leraar natuurkunde. “Dat heb ik gedaan tot 2007, toen was ik bijna 65. Op dat moment ging ik met pensioen, maar daarna ben ik nog ‘tig’ keer teruggekeerd”, zegt hij in dagblad de Stentor. Nu begeleidt hij elke vrijdag de Elektronicaclub op de school. “Zij maken grapjes over mij, ik maak grapjes over hen. Het is een spel, maar er is altijd respect.”

Huisarts wil 15 minuten voor elk consult

Huisartsen willen vijftien minuten voor elk consult, voor elke patiënt. Het zorgakkoord lijkt daarin te voorzien. In Medisch Contact benadrukt een huisarts: De 210 miljoen euro die minister Kuipers heeft toegezegd, moeten volledig worden besteed aan waar het voor bedoeld is: verlenging van de consulttijd naar vijftien minuten voor elke patiënt in elke praktijk.

Durf bij het stervensproces te zijn

Ondanks tv-programma’s en bewustwordingscampagnes blijft de dood voor velen een lastig onderwerp. Een staflid van Hospice Rozenheuvel nabij Arnhem zegt in de Volkskrant: ‘De meeste mensen praten er liever niet over. Mijn grootste klus is de familie zover te krijgen dat ze bij het stervensproces durven zijn. Ik gun mensen dat.’ Want de naderende dood biedt in haar ogen een kans op levenslessen: ‘Voor mijn eigen leven leer ik er veel van.’

Actiegroep wil Aldi in het dorp

In Alverna (waar Buurtsuper gaat sluiten) is een actiegroep opgericht voor de komst van een Aldi supermarkt naar het dorp. De Aldi wil wel, aldus dagblad De Gelderlander, maar de gemeente Wijchen wil voorlopig geen grote supermarkt in het dorp. Op een bewonersavond is de actiegroep ‘Alverna kan niet zonder supermarkt’ opgericht. “Als er geen supermarkt meer is in het dorp is dat heel erg, vooral voor de vele oudere inwoners.”

Compensatie energielasten buurthuizen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat er extra geld komt voor de buurthuizen om de enorm gestegen energielasten te compenseren. Dat geeft op termijn meer lucht aan de duizenden ontmoetingsplekken in Nederland.

Café MAX niet zomaar een café

André van Duin opende in Zoetermeer Café MAX, ontmoetingscentrum voor ouderen. Omroepbaas Jan Slagter, woonachtig in Zoetermeer, zet zich al jaren in voor de ouderen in de stad. Bij Café MAX kunnen zij een luisterend oor vinden of met een hulpvraag terecht, aldus AD Haagsche Courant. Dat doet het initiatief van stichting MAX Maakt Ontmoeting Mogelijk samen met Bibliotheek Forum en de Zoetermeerse Community tegen Eenzaamheid.

Zorgen over woede van oude mensen

Cees Grimbergen (71) werkt op de kop af tien jaar aan zijn serie Zwarte zwanen over pensioenen voor Omroep MAX. En hij is er nog niet klaar mee, vertelt hij in de Telegraaf. “Waar ik me grote zorgen over maak, is de woede van oude mensen in Nederland. Het heeft natuurlijk ook te maken met angst en eenzaamheid, het gevoel uitgerangeerd te zijn. Je kunt als 70- of 80-jarige nog zo weinig bijdragen. Je rol is uitgespeeld, je gaat richting de uitgang en dan word je ook nog eens beroofd van je centen.”

Lakeman verliest rechtszaak over pensioenen

Pieter Lakeman heeft zijn zaak om de laatste jaarrekening van PME, het pensioenfonds voor de metalektro, door de rechter ongeldig te laten verklaren, verloren. Als hij wel gelijk had gekregen hadden de ruim 600 duizend deelnemers van het fonds mogelijk zicht gekregen op extra pensioenverhoging. Maar de Ondernemingskamer in Amsterdam gaat niet mee in Lakemans betoog en heeft zijn verzoek afgewezen, aldus het ANP.

Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis

“In de hulpmiddelenzorg gaat al veel goed. Toch is er ook ruimte voor verbetering.” Daarom stelt ZonMw vanuit het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis subsidies beschikbaar voor Doelmatigheidsonderzoek naar (gepast gebruik van) hulpmiddelen in het verzekerde pakket.