Senioren Journaal van donderdag 24 november

Bouwen, informeren en ontzorgen

Door woningbouw te versnellen, ouderen beter te informeren en ontzorgen in hun verhuizing en de leefomgeving te verbeteren wil het kabinet ouderen voorzien in passende woonruimte. Seniorenbonden spreken van een stap in de goede richting, maar vragen zich of de ambities haalbaar zijn. Er zijn op korte termijn maatregelen nodig, “want de nood is hoog”.

Alleen het beste goed genoeg voor ouderen

De VVD Zwolle vindt dat alleen het beste goed genoeg is voor de Zwolse ouderen. Het belang van de ouderenagenda moet worden gewaarborgd. Dat zei deze partij volgens de Zwolse stadszender Focus 1 in het raadsdebat over het rekenkameronderzoek ‘Aandacht voor ouderen’.

Grote verschillen pensioenverhogingen

Wie krijgt er in 2023 extra pensioen bij? De verschillen zijn groot, constateert NRC: Bouwvakkers gaan aan kop met 14,5 procent, PNO Media volgt met 13,58 procent, maar Pensioenfonds Recreatie ziet geen enkele ruimte. Een pensioenspecialist bij advieskantoor PwC zegt in het FD: ‘Er lijkt sprake van een golf, waarbij een verhoging van 8%, of misschien zelfs meer, de norm kan gaan worden.’ Het grootste pensioenfonds ABP maakt vandaag het pensioenvoor 2023 bekend.

Dag van de specialist ouderengeneeskunde

Vandaag wordt de Dag van de specialist ouderengeneeskunde gelanceerd. Vanaf nu zal er op 24 november “jaarlijks aandacht zijn voor het belangrijke werk van deze dokters én worden zij extra in het zonnetje gezet”, meldt beroepsvereniging Verenso. “Ouderengeneeskunde is het specialisme van de toekomst.”

Helft 55-plus ambtenaren wil niet door  tot 67

Ongeveer de helft van alle 55-plussers in het openbaar bestuur acht zichzelf – lichamelijk of geestelijk – niet in staat om het huidige werk tot zijn 67ste voort te zetten. Zonder passende maatregelen dreigt een deel van die groep voortijdig uit te vallen. Dat blijkt volgens Binnenlands Bestuur uit een groot enquêteonderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Geen oudje maar senior citizen

Het wordt tijd dat de Volkskrant ook eens een beetje ‘woke’ wordt waar het gaat om een respectvolle omschrijving van onze oudere medeburgers, schrijft een lezer. Boven het artikel over de huisvesting van verpleegkundigen in leegstaande verdiepingen van een verpleeghuis in Zeist prijkte de kop Wonen met de oudjes in ‘zusterflat 2.0’ . “In de Verenigde Staten, waar ze toch werkelijk wel weten hoe je moet discrimineren, gaat dat een stuk beter en noemen ze een oudere respectvol ‘senior citizen’.

Vier het ouder worden, laat je niet wegdrukken

Nico Haasbroek heeft een boek (roman, deels autobiografisch) geschreven over een oudere man die zich afvraagt of er nog wel plek is voor hem in deze maatschappij. Hij merkt dat ouderen regelmatig te maken krijgen met leeftijdsdiscriminatie, aldus Open Rotterdam. Het boek is ook bedoeld “om het ouder worden te vieren en om aan te geven dat je niet weggedrukt wil worden”.

Gemiddelde senior in Leiden 74,2 jaar

Senioren in Leiden zijn gemiddeld 74,2 jaar en hun persoonlijk inkomen is gemiddeld 21.000 euro. Dit staat volgens Sleutelstad in het rapport ‘Senioren in Leiden’ van het CBS. “Niet alle ouderen zijn hetzelfde en er zijn veel verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het leven van ouderen”, merkt het CBS op.

High tea voor wie 50 jaar zelfde woning huurt

Voor mensen die al 50 jaar dezelfde woning bij Wold & Waard huren, organiseert de corporatie een high tea. Een jaarlijkse traditie die na de coronajaren weer is opgepakt. Er kwamen een flink aantal huurders afkomstig uit 9 verschillende dorpen in het Westerkwartier. Zij tekenden in de loop van 1972 een huurcontract bij 1 van de voorlopers van Wold & Waard. En wonen nog steeds in dezelfde woning.

Het geheim van gezond oud worden

Wageningen Universiteit is een groot onderzoek gestart naar gezonder en fitter ouder worden, meldt Ede Stad. Waarom wordt de een honderd en heeft de ander al last bij zestig?  “Ons doel is om te weten te komen hoe we alle 60-plussers kunnen helpen gezonder en fitter ouder te worden, zodat zij de dingen kunnen blijven doen die ze leuk vinden.”

Zorgpolis wordt woekerpolis

Onder het mom van het betaalbaar houden van de zorg hebben zorgverzekeraars kaalslag gepleegd, schrijft huisarts Danka Stuijver in een Volkskrant-column waarin zijn constateert dat onze zorgpolis langzaam verandert in een woekerpolis.  “Het ergste vind ik misschien nog wel de reclame voor wachttijdbemiddeling. Alsof het een geweldige service is dat mensen op reis mogen naar een plek waar het laatste restje zorgbudget beschikbaar is.”

Onnodig arbeidsongeschikt verklaard

Duizenden oudere werknemers dreigen volgens het FD ondanks grote tekorten op de arbeidsmarkt onnodig tot hun pensioen in de arbeidsongeschiktheid te belanden. Het UWV heeft te weinig artsen om ze medisch te beoordelen, zeggen 1850 verzuimbegeleiders en re-integratiespecialisten die zijn aangesloten bij het Register Specialistisch Casemanagement (RSC).

Extra geld voor zuurstofapparatuur thuis

De 28000 patiënten die thuis gebruik maken van energieslurpende zuurstofapparatuur kunnen rekenen op extra vergoeding van hun zorgverzekeraar. Dat schrijft minister Kuipers volgens RTL Nieuws in een brief aan de Tweede Kamer.

Gezelschapsdame of sluwe oplichter

Ze gaf geen cent van hem uit zonder dat met de 100-plusser te overleggen. Volgens haar advocate was Babs F. “zijn duizendpoot, gezelschapsdame, chauffeur, verzorgster en bijna-familielid.” Maar volgens de 100-plusser was ze ook een oplichtster die hem financieel volledig kaalplukte. Babs F. (49) zou bijna anderhalve ton van hem hebben gestolen, aldus het rechtbankverslag in de Telegraaf.