Senioren Journaal van donderdag 25 augustus

Ouderen van Nederland, kom voor uzelf op

De 4,6 miljoen zestigplussers die Nederland telt zijn in de politiek nauwelijks vertegenwoordigd door generatiegenoten. Dat is zorgelijk, aldus Jan Latten (emeritus hoogleraar demografie), vooral nu er in de samenleving een verwijtende sfeer hangt tussen jong en oud. “Ouderen zouden meer hun stem moeten laten horen.”

Een op drie 75-plussers nog seks

Vaak wordt gedacht dat oudere mensen niet meer vrijen. Maar lust gaat níét met pensioen: ongeveer een op de drie 75-plussers is nog seksueel actief, blijkt uit Belgisch onderzoek. “Het is oké, normaal en gezond, dus go for it.”

De vele gezichten van dementie

De Leusder Krant  publiceert een serie artikelen over ‘De vele gezichten van dementie’. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Samenlevingsinitiatieven Leusden. Op 21 september, Wereld Alzheimer Dag, wordt in de bibliotheek een expositie geopend. Een artikel deze week gaat over de casemanager: De kracht van de casemanager ligt in de eerste fase.

Seniorenwoningen naar vrije markt

Woningcorporatie Habion biedt het Leeuwarder ouderencentrum Swettehiem te koop aan op de vrije markt. De wethouder is volgens de Leeuwarder Courant  “heel boos” over deze afstoting van sociale huurwoningen. “We moeten vol aan de bak voor onze ouderen.”

Gedwongen zorg voorkomen

In zes praktijktuinen doen zorgorganisaties ervaringen op met het uitvoeren van de Wet zorg en dwang in de thuissituatie. Zorgprofessionals zien en merken dat je er veel eerder bij moet zijn en samen met de cliënt moet optrekken als je gedwongen zorg wilt voorkomen. In crisis ben je te laat om een relatie met iemand of de naasten op te bouwen.

Tien minuten wandelen goed voor 85+

Ouderen van boven de 85 jaar die dagelijks een minuut of tien wandelen, leven langer dan leeftijdsgenoten die minder lopen. Dat concluderen Koreaanse onderzoekers op basis van de gegevens van ruim zevenduizend ouderen, aldus het Nederlands Dagblad. Over een periode van vijf jaar lag de sterfte in de groep die langer dan een uur per week liep zo’n 40 procent lager dan voor de inactieve ouderen.

Behoefte aan andere activiteit? Regelen we

“Senioren Activiteiten Bunnik (SAB) heeft een heel breed aanbod aan activiteiten en is een mooie welzijnsorganisatie”, is te lezen in Bunniks Nieuws. “Zelf behoefte aan een andere activiteit? SAB faciliteert graag de locatie en regelt alles eromheen.”

Wijze Oude Wijven gaan weer inspreken

Saar Boerlage (90), icoon uit de vredesbeweging, is nu actief met bij de Wijze Oude Wijven (WOUW), een groep van feministische vijftigplussers. “We gaan weer inspreken op het stadhuis”, zegt ze in de Telegraaf.  “We proberen zo veel mogelijk huisvesting voor ouderen te krijgen, zodat oude mensen passend kunnen wonen.”

Bouw woonzorg jaren versnellen

Voor de snelle bouw van een woonzorgproject wil de gemeente Olst-Wijhe alle procedures in één keer behandelen met een zogenaamde coördinatieregeling. In andere gemeenten werd het instrument al met succes ingezet, aldus Stadszaken.

Bij thuismonitoring draagvlak dé uitdaging

Alexander de Jong heeft als onderwerp thuismonitoring gekozen voor zijn masterscriptie. De grootste uitdaging blijkt volgens ICT&Health niet de kracht van thuismonitoring of het ontbreken van technologie, maar het creëren van draagvlak in álle lagen van een zorgorganisatie.