Senioren Journaal van donderdag 24 oktober

Verhuizen met behoud van oude huur

Woningstichting Nieuwkoop (WSN) begint een proef om senioren te stimuleren te verhuizen. Senioren die vanuit een gehuurde eengezinswoning verhuizen naar een appartement, behouden daarbij (nagenoeg) hun oude huur als die lager is, meldt het AD. Een vergelijkbare proef bij Ymere bleek een groot succes.

Kwaliteit of kwantiteit in verpleeghuis

‘Moeten we inspelen op kwaliteit of kwantiteit als het gaat om de verpleeghuiszorg?’ Dat was een van de vragen die centraal stond tijdens de ActiZ Regiodialoog in Eindhoven eerder deze maand.

‘Hulpmiddel niet via internet zoeken’

Hulpmiddelenketen Mediworld wil de komende vijf jaar 100 nieuwe winkels in Nederland beginnen. Mediworld kiest er volgens dagblad BN De Stem voor om niets via het internet te verkopen. “Wij denken dat het onmogelijk is om het juiste hulpmiddel via internet uit te zoeken.”

Ontmoetingscentrum alle dagen open

Het Gasthuus in Winterswijk profiteert volgens dagblad De Gelderlander als eerste van het Ontwikkelings- en Herstructureringsfonds van de provincie Gelderland. Het ouderencentrum wordt voor een symbolisch bedrag verhuurd aan de stichting Ontmoetingscentrum Senioren Winterswijk, de vier ouderenverenigingen zorgen voor de exploitatie. Ouderen kunnen er vanaf 1 april 2020 zeven dagen per week terecht.

Hoe effectief is alzheimermedicijn?

Het bericht over een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer werd met gejuich ontvangen, maar alzheimeronderzoekers zijn volgens NRC ook skeptisch zolang de onderzoeksgegevens niet gepubliceerd zijn. In Amsterdam deden 34 mensen mee aan het onderzoek, is te lezen in Het Parool: Patiënten genazen niet, het ziekteproces werd wel afgeremd. “Als je het middel kunt toedienen aan patiënten in een prille fase, kun je dus veel ellende voorkomen.” EenVandaag sprak met een van de patiënten die aan het onderzoek deelnamen.

Na 64 jaar niet meer bij elkaar

Barbara Klem uit Zelhem vertelt in het AD over de onmogelijke zoektocht naar een geschikte woon- en zorgplek voor haar ouders. Gisteravond en volgende week was en is dit te zien op NPO 2. “Ik ben ervan geschrokken dat een niet zelfredzaam echtpaar dat al 64 jaar bij elkaar was, beschouwd werd als twee individuen. Dat laat de documentaire ook zien: ouderen die niet meer bij elkaar kunnen zijn terwijl ze elkaar altijd op de been hebben gehouden.”

‘Bloedprikbende slaat toe in hele land’

De ‘bloedprikbende’ slaat in het hele land toe, aldus het AD. In Utrecht werden drie slachtoffers gemeld, maar nu blijkt ook een bejaarde in Eindhoven slachtoffer te zijn geworden. De politie denkt dat het daar niet bij blijft met deze nieuwe babbeltruc.

‘Laatstewilpil is geen dokters-ding’

Pleidooi van een ex-internist-oncoloog in Medisch Contact: Zolang de betrokkene een glas water kan drinken, dient de persoon de levenseindepil zelf in te nemen. In de tweede plaats: Drion’s laatstewilpil is geen dokters-ding. Ten derde: probeer de Nederlandse euthanasie-bubble behoedzaam leeg te laten opdat mensen onder eigen regie hun verantwoordelijkheid zelf terug nemen. Kortom, pas euthanasie als zelfeuthanasie niet mogelijk is.

Ringo Starr: Grow Old With Me

Volgend jaar wordt hij 80 jaar: Ringo Starr. De wereldberoemde drummer en ex-Beatle geniet volgens de NOS naar eigen zeggen van het ouder worden. Deze week brengt hij zijn twintigste soloalbum uit, What’s my name?, gevolgd door een tournee door Amerika. Op het album staat ook ‘Grow Old With Me’. John Lennon schreef het in 1980 kort voor zijn dood.

Liever quad dan scootmobiel

“Een scootmobiel gaat veel te langzaam”, zegt Klaas van den Berg (88) uit Haaksbergen in het AD. “Een scootmobiel is een oudemensending. Ik hoor wel bij de oude mensen, maar pas er eigenlijk niet zo goed tussen.” Eerst had hij een e-bike, later een snorcooter en nu een quad. 80 km per uur is voor hem een lekker vaartje.